Breaking News

Rejim güçleri ile çeteler anlaştı

HABER MERKEZİ – Suriye rejim güçleri ile Humus’ta bulunan çeteler ateşkes imzaladı.
Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin yayınladığı rapora göre, rejim güçleri ile Cebhet El-Nûsra, Ehrar El-Şam ve DAIŞ çetelerinin Humus’ta Wair mahallesinde BM gözetiminde anlaştıklarını ve ateşkes imzaladıklarını belirtti. Ateşkesin birkaç saat içerisinde meriyete gireceği kaydedildi.
Rejim güçleri ile El-Nûsra, Ehrar El-Şam ve DAIŞ çeteleri arasında imzalanan anlaşma, çetelerin esir aldığı rejim üyelerinin bırakılması, mahalledeki hükümet kurumları ve merkezlerinin yeniden aktifleştirilmesi, sağlık ve insani yardımların mahalleye ulaştırılmasını içeriyor. Yine mahalleden geçişler için güvenlik koridorunun açılması, 3 bin 200 çete üyesinin Humus ve Hama’nın kuzeyinden geri çekilmesini kapsıyor. Mahalleden çıkacak ilk çete gruplarının El-Nûsra ve DAIŞ çeteler olduğu, güçlerini Hama ve İdlib köylerine kaydırmaları belirtiliyor.
Şêxmeqsûd ve Ezaz saldırılarını Türk subayları koordine ettiği yönünde basında haberler yer almış 6 üst düzey türk subaylarının AKP destekli çete gruplarıyla Şêx Kîraz Dağı’nda toplantı düzenlediği, daha sonra bu subayların Şêxmeqsûd’un doğusunda bazı çete emirleri ile gizli görüşmeler yaptığı ortaya çıkmıştı. Bu görüşmeler arından 25 kasımda El-Nûsra, Ehrar El-Şam ve DAIŞ çetelerin eşzamanlı organize saldırılar Ezaz, Halep ve Efrîn’de başlatıldı. AKP’nin çeteleri İdlip’ten alarak Ezaz’a sevk ettiği oradan da Efrîn’deki çatışma bölgelerine kaydırdığı belirtildi. Kimi çevreler böylesi bir süreçte imzalanan anlaşmanın amacının Suriye’deki çete gruplarının yönünü Efrîn’e kaydırmak ve kürtlere yönelik saldırılarını arttırmak olduğunu belirtiyor.
(ad)
ANHA

No comments