Breaking News

Şêxmeqsûd ve Ezaz saldırılarını Türk subayları koordine ediyor

SILÊMAN EHMED
EFRÎN – DAIŞ, Nusra, Ehrar El-Şam, Cindul Aksa ve sözde türkmen çetelerin Efrîn, Ezaz, Bab ve Şêxmeqsud’a yönelik organize saldırılarını türk subaylarının koordine ettiği açığa çıktı.
25 kasım 2015’te Türk cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cerablus’tan Akdeniz’e kadar uzayan bir “tampon bölge oluşturma ve Rojava kantonlarını tehditlerle dolu sözlerinden hemen sonra DAIŞ, Nusra, Ehrar El-Şam, Cindul Aksa ve sözde türkmen çete grupları Şehba bölgesi olarak adlandırılan Efrîn, Ezaz, Bab ve Şêxmeqsud’a eşzamanlı organize saldırılara başladı.
Saldırılardan günler önce 6 üst düzey türk subayının İdlib üzerinden Suriye’ye geçtikleri ve Atmê kampında Cebhet El-Nusra ve Ehrar El-Şam ile sözde türkmen çete gruplarıya toplantı düzenledikleri ve bu toplantıdan sonra da çete gruplarının Halep’in Şêx Meqsud mahallesine yöneldiği ortaya çıktı.
ANHA’ya konuşan güvenilir özel bir kaynak, türk ordusunda görevli 6 üst düzey türk subayının İdlib vilayeti sınırları içinde yer alan ve Efrîn’in Cindirêsê ilçesine bağlı Dêwa köyünün hemen karşısındaki Şêx Kîraz Dağı’nda AKP/Erdoğan güdümlü Cebhet El-Nusra ve Ehrar El-Şam çetelerinin askeri karargahında çete emirleri ve yöneticileri ile toplantı gerçekleştirdiğini belirtti.
Kaynağın verdiği bilgilere göre; Türk subayların çete yönetici ve emirleriyle düzenlediği bu toplatıdan hemen sonra çete grupları Halep’e yöneldi. Burada 6 türk subayından biri, Ehrar El-Sûriye Tugayı’ndan kürt asıllı biri aracılığıyla Şêxmeqsûd mahallesinin doğusunda, tren raylarına yakın bir eve geçti. Türk subay burada Tugayın genel komutanı Ehmed Efeş ve Cebhet El-Nusra ile Ehrar El-Şam’ın bazı emir ve yöneticileriyle görüştü. Sözkonusu gizli görüşme 6 saat sürdü.
Şêxmêqsud’da türk subayın Cebhet El-Nusra-Ehrar El-Şam yöneticileri ve Ehrar El-Sûriye Tugayı genel komutanı Ehmed Efeş arasında gerçekleşen toplantı, Şêxmeqsûd’daki kuşatmanın daha da ağırlaştırılması kararıyla sonuçlandı. Ancak türk subay ile Ehmed Efeş arasında kuşatma konusunda görüş ayrılıkları yaşandı. Efeş, Suriye’deki krizin başından beri Şêxmeqasûd’un kuşatmaya karşı direndiğini ve kuşatmanın hiçbir sonuç vermediğini söyledi. Bunun üzerine toplantıda Şêx Meqsud’a havan ve cehennem toplarıyla saldırı başlatma ve ardından da karadan saldırıya geçme karaına arıldı.
Saldırıyı Ehrar El-Sûriye tugayı başlattı
Şêx Meqsud’daki gizli toplantı ve alınan karardan sonra çete grupları hızla harekete geçti. Ehrar El-Sûriye Tugayı 25 kasım 2015’te yaptığı bir açıklamayla Şêxmeqsûd’a yönelik saldırının startını verdi. Sözkonusu saldırı açıklamasında şöyle deniliyordu: “Ehrar El-SûriyeTugayı Genel Komutanlığı olarak Şêxmeqsûd mahallesini askeri bölge ilan ediyoruz. Tüm sivil halkın da evlerini biran önceterk mesini istiyoruz. Önümüzdeki saatlerde her türlü toplarla bombalayacağız.”
Bu açıklamadan birkaç saat sonra da çete grupları gerçekten mahalleye yönelik ağır topçu bombardımanına başladı ve saldırılarda 5 sivil yaşamını yitirdi, onlarcası da yaralandı. Mahalleye yönelik bombardıman halen devam ediyor.
Bab El-Selamê’den AKP’nin çetelere yardımı sürüyor
Türk devleti DAIŞ, Cebhet El-Nusra, Ehrar El-Şam ve Cund El-Aksa çetelerini Ezaz bölgesinde birleştirerek Efrîn bölgesine yönelik saldırıları planladı. AKP Bab El-Selam sınır kapısından çetelere TIR ve kamyonlarla silah ve lojistik yardımında bulundu. AKP destekli çeteler bu silahlarla önce Faysal değirmeni, Kiştear, Tinib ve Malkiyê köylerine saldırmaya başladı.
AKP/Erdoğan, çetelere yalnızca silah ve lojistik yardımında bulunmadı. İdlib’te bulunan binden fazla çete üyesini Bab El-Hewa sınır kapısından aldı ve Türkiye üzerinden araçlarla Bab El-Selamê sınır kapısına taşıdı. Çeteleri buradan da araçlarla Ezaz’a sevk etti. Bu çetelerle birlikte 30 doçka yüklü araç da bölgeye gönderildi. Yine bu çetelerle birlikte çok sayıda MİT elemanı, Efrîn bölgesindeki çatışma bölgelerine gönderildi.
QSD çetelerin cephanelerini ele geçirdi, YPG 3 türk çeteyi sağ yakaladı
Çetelerin saldırılarının başlamasıyla birlikte Demokratik Suriye Güçleri (QSD) vakit kaybetmeden çete saldırılarına karşılık verdi. Yaşanan çatışmalarda QSD güçleri çetelere ait çok sayıda silah ve cephaneyi ele geçirdi. Silah vecephanenin tamamı yeniydi.
Diğer yandan Efrîn bölgesine sıçrayan çatışmalarda da YPG/YPJ güçleri çetelere ağır darbeler vururken, 4 çete üyesini de sağ yakaladı. Yerel kaynaklar bu çetelerden 3’ünün Türk asıllı olduklarını belirtti.
Çeteler Türkiye’deki hastanelerde tedavi ediliyor
Güvenilir kaynaklardan aldığımız bilgilere göre, AKP/Erdoğan destekli DAIŞ, El-Nusra ve Ehrar El-Şam çetelerine Türk devleti Bab El-Selamê sınır kapısından araçlarla her türlü silah ve lojistik desteğini sürdürürken, Suriye’ye silah ve cephane taşıyan araçlar, buradan da Türkiye’ye yaralı çete üyelerini taşıyor. Bu çetelerin Kilis’te bulunan hastanelerde tedavi edildikleri belirtiliyor.
(ad/aç)
ANHA



No comments