Breaking News

HPG’den 2015 yılı bilançosu

HABER MERKEZİ – HPG, 2015 yılı savaş bilançosunda 1250 asker, 132 polis,162 özel harekatçı ve 13 üst rütbeli askerin öldürüldüğünü açıkladı. HPG, 2736 çetenin öldürüldüğünü kaydetti. 261 gerillanın da yaşamını yitirdiği ifade edildi.
HPG Basın İrtibat Merkezi, 2015 yılı savaş bilançosunu açıkladı. HPG açıklamasında, “Önder Apo tarafından 21 Mart 2013 tarihinde Türkiye’nin demokratikleşmesi, Kürt sorununun çözümü ve Demokratik Ulus perspektifiyle Ortadoğu’da barışçıl bir sürecin başlaması hedefiyle bir deklarasyon yayınlanmıştı. Bu tarihi önemde olan demokratikleşme sürecinin ilerlemesi için Özgürlük Hareketimiz büyük emek ve çaba ile sorumluluğunu yerine getirirken, AKP Hükümeti ise ciddi hiçbir adım atmadığı gibi anayasal düzenlemeler yapmak yerine İç Güvenlik yasasıyla kapsamlı bir savaş hazırlığı içine girmiştir. Yürüttüğü bu savaş hazırlıklarıyla 2015 yılı Haziran ayına kadarki zaman diliminde, sadece sınır hatlarında 263 kez top saldırısı düzenlemiş ve savaşı başlatmanın kışkırtıcılığını yapmıştır. 11 Nisan’da Ağrı’nın Diyadin ilçesinde ve 30 Haziran’da Hakkari’nin Oramar alanına düzenlediği hava saldırılarıyla Hareketimizin çok zor koşullarda sürdürdüğü ateşkes fiilen TC hükümeti tarafından bozulmuş, buna rağmen Hareketimiz, tek taraflı olarak ateşkesi sürdürmeye devam etmiştir. 24-25 Temmuz günü son yılların en kapsamlı hava saldırılarıyla topyekün imha sürecinin de devreye konulması ardından Hareketimizin de kapsamlı direniş savaşı mücadelesi başlamıştır” denildi.
Gerilla AKP faşizmini Kürdistan’da felç etti
Türk devletinin Medya Savunma Alanları başta olmak üzere gerilla güçlerinin bulunduğu tüm alanlara en ileri savaş teknolojisini kullanarak saldırdığını belirten HPG, “Yoğun bir şekilde hava bombardımanları ile birlikte imha amaçlı kara operasyonlarına da hız vermiştir. Geliştirilen topyekün savaş konseptine karşı Gerilla güçlerimiz ise etkili misilleme eylemleri ile cevap vererek, direnişi dalga dalga büyütmüş, Erdoğan ve AKP faşizminin Kürdistan’da felç olmasını sağlayarak başarısız kılmıştır.
Gerilla güçlerimizin denetim alanlarına yönelik geliştirilen operasyonlarda büyük darbe alan ve amacına ulaşamayan TC ordusu, Oremar’da, Geliye Doski’de ve Beytüşşebap’taki savaşın sonuçlarını ve bilançoları gizlemenin gayreti içerisine girmiştir. Bu kapsamlı savaş sürecinde güçlerimizin üstün Gerilla taktik ve hamleleri ile sağladığı alan hâkimiyetleri karşısında hiçbir ilerleme sağlayamayan ve gerilla alanlarına giremeyen işgalci ordu güçleri geri çekilmek zorunda kalmıştır. İleri teknolojiye dayalı yaptıkları tüm saldırıları sonuçsuz kalan TC ordusu Çarçella-Oramar hattında bir kaç sıradan tepeye girmek dışında hiç bir sonuç elde etmemiş, bu merkezi operasyonda Türk ordusu amaçlarına ulaşamayarak, başarısız kılınmıştır” dedi.
Önemli bir dönemece girmiş bulunmaktayız
HPG, Türk devletinin 2015 yılı başından itibaren Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecrit ve işkence uygulamasını devreye koyduğunu vurguladı.  HPG açıklamasında devamla şu hususlara dikkat çekildi:
“Gerilla güçlerimize yönelik 24 Temmuz günü başlattığı saldırılarla savaş konsepti deşifre olan Erdoğan ve AKP hükümeti, halkların demokratik iradesini hiçe sayarak inkar ve imha siyasetinde yeni bir konsept başlatmıştır. Hem Gerillayı bitirme planı hem de demokratik siyaset zeminini ortadan kaldırma hesapları yapmıştır. Bu kirli ve ikiyüzlü siyaset ve işgal planlarına karşı tedbir alan Özgürlük Hareketimiz, öz yönetim ilanları ile Kürdistan halkının özgür iradesini bir statüye ve temsiliyete kavuşturmuştur. Bu temelde Kürdistan gençliğinin giderek yoğunlaşan öz savunma direnişleri birçok il ve ilçeye yayılmıştır. Şu çok açık ki, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi dağda, ovada ve şehirde bugün Türk sömürgeciliğine karşı tarihi bir direniş sürdürerek devrim mücadelesinin önemli bir dönemecine girmiş bulunmaktadır.”
Türk ordusu ile yaşanan savaşın bilançosu
HPG, 2015 yılında Türk ordusuyla yaşanan savaşın bilançosunun ayrıntılarını da açıkladı:
TC Ordusunun Yaptığı Saldırılar ve Askeri Hareketlilik;
Yapılan Kara Operasyonu: 321
Savaş Uçaklarının Bombardımanları: 362
Kobra Helikopterler ile yapılan saldırılar: 103
Havan, Obüs, Tank ve Top bombardımanları: 1514
Savaş uçaklarıyla yapılan taciz uçuşları: 455
Keşif Uçuşları: 1082
Gerçekleştirilen Operasyon ve Saldırılara Karşı HPG-YJA STAR Güçlerinin Eylemleri;
Düzenlenen Eylem: 757
Sonucu tarafımızca netleştirilemeyen eylem: 110
Yol kontrolü ve denetleme eylemleri: 135
Kara operasyonları sonucu yaşanan çatışma: 75
Çatışmalarda ve Gerilla Güçlerimizin Yaptığı Eylemlerin Sonuçları;
Öldürülen Asker: 1250
Öldürülen Polis: 132
Öldürülen Özel Harekatçı: 162
Öldürülen Üst Rütbeli (Yarbay -Albay) :  13
Yaralanan Asker: 398
Yaralanan Polis: 86
Yaralanan Özel Harekatçı: 60
İmha Edilen ve Yakılan Zırhlı Araç: 132
Düşürülen Kobra Helikopter: 3
Düşürülen Küçük Ebatlı Keşif uçağı: 3
Yaşanan Çatışmalar, Düzenlenen Eylemler ve Hava Saldırıları sonucunda;
Şehit Düşen Gerillamız: 220
DAIŞ’a karşı sürdürülen direniş savaşının bilançosu:
2015 yılında önemli bir mücadele sahasının da DAIŞ vahşetine karşı Şengal ve Güney Kurdistan yürütüldüğünü ifade eden HPG, “3 Ağustos 2014’teki işgal saldırısı ardından 3 bini aşkın insanın katledildiği, 15 bini aşkın kişinin esir alındığı, 460 bin insanın göç ettirildiği Şengal’e yapılan vahşi saldırılar, HPG güçlerimizin üstün fedakarlığı, güçlü ve örgütlü direnişi zafere taşımasıyla 13 Kasım 2015 tarihinde yenilgiye uğratılarak sonlandırıldı. 13 Kasım’da Hol ve Kolik hamleleriyle Şengal’in özgürleştirilmesinin ardından Kurdistan Özgürlük Gerilına ve onun direnişteki fedai duruşuna olan inanç ve bağlılık daha da artarken düşman kesimlere de Gerilla’nın bölgenin en aktif, örgütlü ve güçlü bir halk savunma ordusunu bir kez daha göstermiştir” diyelas belirtti.
HPG, 2015 yılında DAIŞ çetelerinin Güney Kürdistan’ın Kerkük şehrine ve Maxmur kasabası çevresindeki saldırıları da önemli oradan etkisiz kılınarak geriletildiğini kaydetti.  Gerilla güçlerinin, bölgede bulunan direnişçi gruplar ve peşmerge birliklerinin de yer yer katılım sağladığı ortak operasyonlar ve hamleler yaparak çetelere ağır darbeler vurduğunu ifade eden HPG, “Gerçekleşen eylemler sonucunda başta Kerkük çevresi,  Dakok ilçesi ve birçok köy, mezra özgürleştirilmiştir. Katliamcı DAIŞ çetelerinin hesapları sergilenen büyük direniş ile bozulmuştur” dedi.
HPG, DAIŞ’a karşı süren direniş mücadelesinin 1 yıllık bilançosu şu şekilde açıkladı:
Şengal ve Kerkük direnişinde öldürülen çete sayısı: 2736
Yaralanan çete sayısı: 804
DAIŞ’e ait imha edilen araç sayısı: 147
Açıklamada “ağır ve ferdi olmak üzere: 492 silah, çok sayıda askeri malzeme de ele geçirilmiştir. Şengal’in özgürleşmesi uğruna verilen bu görkemli direniş mücadelesinde 41 Gerillamız da şahadete ulaşmıştır” denildi
HPG açıklaması, “2015 yılı savaşında bu mücadeleyi zafere taşımak üzere Apocu fedai çizgi de direnen ve şahadete ulaşan değerli yoldaşlarımız ve halkımızın bizlere devrettiği özgürlüğü başarıya taşıracağımız sözünü veriyor, tüm şehitlerimizin anılarına bağlı kalacağımızı belirtiyoruz” sçzleriyle son buldu.
(ad)


No comments