Breaking News

MİT çetesi tehdit etti, Şehba halkı QSD’nin yolun gözlüyor

SILÊMAN EHMED
EFRÎN – Şehba halkını katliamla tehdit eden Sultan Murad çetesinin MİT örgütü olduğunu ve El-Nusra ile birlikte hareket ettiğini belirten Welîd Şehba, “halkımızın en temel beklentisi, QSD güçlerinin Şehba bölgesini de çete gruplarından temizlemesidir” dedi.  
AKP/Erdoğan devleti “Türkmenlere yardım” adı altında El-Nusra ve Ehrar El-Şam çetelerini destekleyip Efrîn kantonuna saldırtmaya devam ediyor.
2012 yılında Türk istahbaratı MİT tarafından kurulan ‘Sultan Murad Tugayı’ çetesi, 3 gün önce bir bildiri yayınlayarak Halep’in kuzeyini (Cerablus’tan Ezaz’a kadar uzayan hat, bilinen adıyla Şehba bölgesi) sözde “askeri bölge” ilan etti ve sivil halkı katliamla tehdit etti.
Erdoğan yönetimi Sultan Murad çetesi ile bölgede ajandasını hayata geçirmeye çalışırken, Şehba halkı, AKP destekli çeteleri bölgeden temizlemesi için Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) yolunu gözlüyor.
Şehba bölgesinden Welîd Şehba, Türk devletinin insani ölçüleri tanımaksızın çetelere her türlü askeri ve maddi yardımı sürdürdüğünü ve bölgeye dönük ajandasını çete grupları ve özellikle son dönemde MİT’in Sultan Murad çetesi eliyle hayata geçirmek istediğini söyledi.
Sultan Murad çetesinin sivil halka yönelik tehdidi ve Ezaz bölgesinde çeteler arsında bzı köylerin el değiştirmesi senaryosuna ilişkin Şehba bölgesinden Welîd Şehba, sorularımız yanıtladı.
*Sultan Murad Tugayı çetesi Şehba bölgesinde desteğini kimden almaktadır?
Bu çetenin bölgede hiçbir halk desteği yoktur. Kurulduğu günden bu yana bu çete grubunun destek kaynağı Türk istihbaratıdır, MİT’tir. Türkiye ile çeteler konusunda müttefik olan Suudi Arabistan ve Katar gibi devletler de “islam” adı altında bu MİT örgütüne yine Türkiye üzerinden lojistik ve mali yardım gönderiyor. Yaklaşık bir hafta önce Türk devleti büyük miktarda silah ve cephaneyi Ezaz kasabasının doğusundan bölgeye geçirerek Sultan Murad çetesine teslim etti. Bu yardımı alan çeteler daha sonra bir gruplarını Til Rif’et kasabsına bağlı Kefer Naya köyüne gönderdi ve orada Cebhet El-Nusra ve Ehrar El-Şam ile işbirliği içinde hareket etmeye başladı.
Kefer Naya köyünde Sultan Murad Tugayı, Ehrar El-Şam ve Cebhet El-Nusra, Efrîn kantonu ve Ezaz köylerinde mevzilenmiş olan Demokratik Suriye Güçleri’ne (QSD) karşı bir anlaşmaya vardı. Bunun ardından çeteler El-Malikiyê, Kiştear ve Şewarxa köylerine yönelik saldırılarına başladılar. Ancak iller umdukları gibi gelişmedi ve QSD güçleri çetelerin bu saldırılarına set karşılık vererek püskürttü.
Sultan Murad çetesi bölgede bildiri yayınladıktan sonra bölge halkı da şiddetli baskı ve zor altında evlerini terk edip Türkiye ve Ezaz’ın güney bölgesine göç etmek zorunda kaldı.
*Ezaz köylerinin çeteler arasında el değiştirmesiyle ne amaçlanıyor?
Çete grupları bu bölgedeki köyleri birbirlerine teslim edip el değiştirterek esasta Türk devleti ve MİT’in Sultan Murad çetesine verdiği desteği gizlemeyi amaçlamaktadır. Bu da Suudi, Katar ve Türkiye arasındaki ortak planın bir parçasıdır. Böylece çeteler aracılığıyla Şehba bölgesinde ajandalarını gerçekleştirmek, konumlarını korumak istiyorlar.
*Şehba bölgesinde yaşayan bir yurttaş olarak beklentiniz nedir? Nasıl bir çözümden yanasınız?
Şehba bölgesinde yaşayan tüm yurttaşlar, bölgemizin DAIŞ, Cebhet El-Nusra ve işbirlikçileri olan irili ufaklı tüm çete gruplarından temizlenmesini arzuluyor, yaşamını özgür ve demokratik bir ortamda sürdürmek istiyor. Bölge halkımız tabi QSD savaşçılarının Hesekê güneyinde, Kobani güneyinde, Efrîn kantonunun güneydoğusunda çete gruplarına karşı elde ettiği başarıları çok büyük dikkatle gözlemliyor, takip ediyor. Bu nedenle halkımızın şimdi en temel beklentisi, QSD güçlerinin Şehba bölgesini de çete gruplarından temizlemesidir.
 (aç)
ANHA


No comments