Breaking News

QSD’ye katılan Fırat Şehitleri Taburu kimdir?

NEWRES XELÎL
KOBANİ- Suriye’de birçok yerinde rejim güçlerine ile DAIŞ çetelerine karşı savaşan Fırat şehitleri Taburu son olarak, Demokratik Suriye Güçleri (QSD) saflarına katıldı.
Suriye’de iç savaşın başlamasıyla birlikte Qubê köyünde bir tabur kuruldu. Bu tabur Baas rejim güçlerine ve DAIŞ çetesine karşı savaştı. Suriye’de birçok alanda çatışmaya katıldı. Son olarak Suriye’nin kurtuluş umudunu QSD güçlerinin yürüttüğü mücadelede görerek, güç birliği çatısı altındaki yerini aldı.
Baas rejimine karşı savaştı
Tabur Kobani’nin 35 km güneybatısında yer alan Arapların yoğun olarak yaşadığı Qubê köyünde kuruldu.
Mart 2011’de Suriye’de halk ayaklanmasının başlaması ile birlikte Qubê köyü sakinleri Baas rejimine karşı gösteri ve yürüyüşlerde yerini aldı. Daha sonra Suriye’deki krizin iç savaşa dönüşmesiyle köy sakinleri Suwar El-Quba (Qubê Devrimcileri) adıyla bir tabur oluşturdu.
Haziran 2012’de Kobani’nin 30 km batısında yer alan Şiyûx kasabasında bulunan rejim üssüne operasyon düzenleyerek, rejim güçlerinin kasabasından tümden çıkardı.
Ardından2013 yılında Halep’in Marei  kasabasında konuşlanmış ÖSO’ya bağlı El-Tewhîd Tugayına katılım gösterdi. El-Tewhîd Tugayı bünyesinde Rakka, Münbiç, Bab, Kiwêris askeri havaalanı ve Halep’in birçok kasaba ve köyünde rejime karşı mücadele ettiler.
DAIŞ’a karşı savaştı
DAIŞ çetelerinin bölgede türemesi ile tabur Cerablus, Münbiç, Qereqozaq köprüsü ve Caidê köyünde DAIŞ çetelerine karşı savaştı. DAIŞ çetelerine karşı yürüttüğü savaşta 20 tabur üyesi yaşamını yitirdi, 20’si de esir alındı. Çeteler tabur üyelerinden 2’sini idam etti, 18 tabur üyesinin akıbeti ise bilinmiyor.
Burkan El-Fırat’a katıldı
Burkan El-Fırat Operasyon Odası’nın kuruluşunu ilan etmesi ile 2014 yılında Burkan El-Fırat Operasyon Odası’na katıldı. Çetelere karşı direnmeyi sürdürdü.
15 Eylül 2014’te DAIŞ çetelerinin Kobani kantonuna saldırması sonucu köyleri çetelerin işgali altına girmiş ve tabur da dağılma sürecini yaşamıştı. 2015 yılında köylerinin çetelerden temizlenmesi sonrası tabur üyeleri yeniden köylerine dönerek, Suwar El-Reqa’ya katıldılar.
Son olarak QSD çatısında katıldı
2015 yılında Fırat bölgesinde şehit düşen savaşçılarının anısına taburlarının adını Fırat Şehitleri Taburu olarak değiştirdiler. QSD’nin Suriye’de halkların özgürlük, adalet ve umudu olduğuna inandıkları için 13 Ocak (Dün) 2016’ta QSD komutanlığı çatısı katıldıklarını duyurdular.
(ad)
ANHA

No comments