Breaking News

Bir yıl sonra Til Hemîs’te yaşam

NAZDAR EBDÎ/SÎPAN SILO27-2-2016-PISTI-SALEKE-TIL-HEMIS (9)

TIRBESPIYÊ – Bundan bir yıl önce 27 şubat 2015’te DAIŞ çetelerinin işgalinden kurtarılan Til Hemîs’te halk yeniden topraklarına dönerek komünal toplumsal yaşamını örmeye başladı.

Bundan bir yıl önce 27 şubat 2015’te DAIŞ çetelerinin işgalinden kurtarılan Til Hemîs’te halkın durumunu ve yaşamını yerinde gözlemledik.

Qamişlo kentinin 36 km güneybatısında yer alan Til Hemîs kasabasında, 2004 yılı sayımına göre, çoğunluğu Arap 71 bin 699 kişi yaşamaktadır. Temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve ticarettir. Suriye’de iç savaşın başlamasıyla birlikte bazı ÖSO grupları, Cebhet El-Nusra ve son olarak da DAIŞ çetelerinin saldırılarına uğradı ve çete işgali altında büyük zarar gördü. Til Hemîs İlişkiler Bürosu sorumlularından Mislih Hemûdî Kiran’ın verdiği bilgilere göre, çeteler kasabanın altyapısını büyük ölçüde tahrip ederek elektrik tesisatını ve su şebekesini yıktı. Bu nedenle bölgeden binlerce kişi göç etti.

Bundan bir yıl öncesine kadar Til Hemîs, çeteler tarafından Cizîr kantonuna yönelik saldırıların organize edildiği bir karargah rolü oynuyordu. Bu saldırılara karşı büyük direnişler sergileyen YPG/YPJ güçleri ile çeteler arasında 2014-2015 yıllarında büyük çatışmalar yaşandı. Bölgede onlarca YPG/YPJ savaşçısı ve komutanı yaşamını yitirdi. Kasaba 27 şubat 2015’te YPG/YPJ güçlerinin düzenlediği hamle sonucunda çetelerden temizlenerek özgürtleştirildi.27-2-2016-PISTI-SALEKE-TIL-HEMIS (7)

Dönüşler başladı

Özgürleştirilmesi ardından 6 aya kadar YPG güçleri kasaba ve köylerini çetelerin mayın ve bombalı tuzaklarından temizleyebildi. Bu süreçte güvenlik gerekçesiyle halkın bu bölgelere geçişine izin verilmedi. Alan tüzden temizlenip güvenli hale getirildikten sonra binlerce kişi topraklarına, köylerine geri döndü. İki ay önce ise kasaba merkezinde yaşayan halk geri dönüp yaşamını örgütlemeye başladı.

Bin 200 aileden 800’ü geri döndü

Kasaba halkından aldığımız bilgilere göre, çete saldırıları öncesinde kasabada bin 200 aile yaşamaktaydı. Ancak saldırılar birlikte tümü göç ederken, bunlardan 800 aile şimdi kasabaya geri dönmüş bulunuyor. Evleri yıkılıp hasar görmüş aileler de geri dönüş için evlerinin inşasının bitmesini bekliyor.

Komünal yaşamın inşası27-2-2016-PISTI-SALEKE-TIL-HEMIS (6)

Halkın geri dönüşleriyle birlikte yeninden yapılanma ve inşa çalışmaları başlatıldı. Altyapı, savunma, toplumsal sosyal yaşamın her alanındaki çalışmalar komünalite esasına dayalı yürütülüyor.

Buradaki çalışmalara TEV DEM öncülük ediyor. İlk olarak komün ve meclisler kurularak halkın kendi öz yönetimi adım adım inşa edildi. Kasaba ve 99 köyü 5 ana hat olarak tasnif edilerek her birinin ayrı yönetimleri oluşturuldu. 3 hatta örgütlenme çalışmaları sonuçlandı, diğer iki hat için de çalışmalar sürüyor. Bu hatlarda oluşturulan 120 komün bünyesinde binlerce kişi örgütlendirildi.

Komünlere bağlı olarak uzlaşı, sosyal-toplumsal hizmetler, eğitim, sağlık, savunma vd alt komiteler kurularak halkın her türlü ihtiyacı karşılanmaya çalışılıyor. Sokak ve mahalle temizliği ve artıkların kaldırılması, inşa, savunma çalışmalarının tümü komünler tarafından yürütülüyor. İki ay içerisinde bölge halkına insani yardım, giyecek, gıda ve diğer ev-mutfak ihtiyaçları yine komünler aracılığıyla dağıtıldı.

‘Herkes gönüllülük temelinde çalışıyor’

Sadiya köyü komün üyesi, komünler aracılığı ile savunma konusundan belli bir duyarlılığın açığa çıktığını sadece ekonomik anlamda kimi engellerle karşılaşıldığını belirterek komünlerinin ekonomi alanında da projelerin olduğunu dile getirdi.27-2-2016-PISTI-SALEKE-TIL-HEMIS (2)

Komün eşbaşkanları Ebû Cebel ve Waid Îbrahîm, halka daha iyi hizmet sunmak için çaba harcadıklarını belirterek herkesin çalışmalara canı gönülden katıldıklarını kaydetti.

Savunma

Kasabada açılan Asayiş merkezi sonrasında yüzlerce genç topraklarını savunmak için aktif rol oynamaya başladı. asayiş üyeleri kasaba merkezi ve köy hattında savunma yürütmenin yanı sıra operasyonlara da katılıyor. Kadın Asayiş merkezinin de açılması ile çok sayıda kadının da asayiş çalışmalarına dahil oldu.

Hizmet

Hizmete açılan iki fırınının yanı sıra kasabadaki temizlik çalışmaları komün üyeleri ve Tirbespiyê  Belediyesi’nin katkılarıyla yürütülüyor. Belediye açılması için hazırlıklar sürerken elektirik ve su sorunları büyük ölçüde çözümlendi.27-2-2016-PISTI-SALEKE-TIL-HEMIS (4)

Eğitim ve sağlık

Kasaba ve köylerde öğretmen azlığı nedeniyle eğitim çalışmalarında aksaklıklar yaşanıyor.

Kürt Kızılayı’nın açıldığı kasabada, çetelerin saldırıları nedeniyle göç eden eski sağlık merkezi çalışanları hala topraklarına dönmüş değil bu nedenle sağlık merkezi işlevsiz kalmış durumda.

TEV-DEM üyesi Masûd Ferhan, kasabanın ekonomik gelişime hizmet sunacak projelere ihtiyaç duyulduğunu öte yandan eğitim çalışmalarına da ağırlık verilmesini gerektiğini belirtti.

(aç/u)

ANHA

No comments