Breaking News

Direniş kalesi Şêx Meqsûd

BERFÎN ROJ

HALEP – Şêx Meqsûd ağırlıkta Kürt nüfusunun yoğun olduğu bir mahalle. Suriye’de boy veren kriz ve tüm saldırılara rağmen bölgede yaşayan oluşumlar Baas rejim güçleri ve tüm çete saldırılarına karşı direndi ve yaşamları örgütlü bir şekilde sürdürmekteler.

2016-2-19-HLB-BERCWEDANE-SEXMEQSUD _(30191505)_ __

Şêx Meqsûd mahallesi

Şêx Meqsûd Halep’in en büyük mahallesi. Stratejik açıdan Halep’in en yüksek mahallesi olma özelliğine sahip.

Mahalle Seydê dağı üzerinde kurulu. Anlatılanlara göre, Seydê ya da Xanim’ın Meqsûd ve Taha adında iki  oğlu bulunuyor. Her ikisi de islam alimi olarak tanınırlar. Her bir oğul ayrı bir yerde din öğretisine devam eder. Meqsûd’un yaşadığı yer şimdiki adıyla Şêx Meqsûd’tur. Taha ise Şêx Taha mahallesinde oturmaktadır. Her iki mahalle de karşı karşıyadır.

2016-2-19-HLB-BERCWEDANE-SEXMEQSUD _(30191509)_ __

Şêx Meqsûd mahallesinin oluşumundan buyana Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı bir bölgedir. Ayrıca Kürtlerin yanı sıra Arap, Türkmen ve Hristiyan halkları da bölgede kardeşçe yaşamaktadırlar. Mahallenin saldırılara maruz kalmasının nedeni hem stratejik oluşu, hem de tarımsal açıdan zengin topraklara sahip olmasıdır.

Baas rejimine başkaldıran ilk mahalle

Şêx Meqsûd mahallesi yurtseverliği ile bilinen bir mahalle. Mahalledeki tüm yapılar devrim öncesi de Baas rejiminin barbarlığına karşı başkaldırdı özellikle de 2004 Qamişlo serhildanı sürecinde. Sruiye’de devrimci sürecin başlamasıyla, Halep’te rejime karşı kaldıran ilk mahalle Şêx Meqsûd mahallesidir.

2016-2-19-HLB-BERCWEDANE-SEXMEQSUD _(30191497)_ __

Şêx meqsûd Suriye devrimiyle devrimci hareketini yeniledi

Suriye devriminin Deraa’da başlaması ardından, Halep’in Şêx Meqsûd mahallesi de devrimci sürece kendini kanelize etti. Birçok gösteri ve barış eylemi bu temelde düzenledi.10 Mart 2012’de mahalle halkının düzenlediği bir gösteriye Baas rejiminin misil güçleri sivilleri hedef alarak gerçek mermilerle saldırdı. Bu hain saldırı sonucu Gulê Selmo isimli kadın yurttaş ağır yaralandı ve daha sonra yaşamını yitirdi.

Gulê Selmo’nun şehadetinden sonra mahalle halkı direniş mücedeleleirni daha da yükselterek, mahalle rejim güçlerinden temizlendi ve öz savunma temelinde yurttaşlar kendi mahallerini korudular.

Daha sonra rejim güçleri ve ÖSO arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle mahallede ekmek ve un sıkıntısı yaşanmaya başladı. 7 Haziran 2012’de 3 yurttaş mahalleye un geçirmek istediği zaman rejim güçlerine ait savaş uçaklarının saldırısına maruz kalarak vahşice katledildiler.

Bu vahşi olayın hemen ardından mahalle halkı Seken Şebabî mahallesinde bulunan rejim güçlerine ait kontrol noktasını hedef aldı. Sonuç olarak bölgede bulunan rejim güçlerinden birçok mahalle halkı tarafından etkisiz hale getirildi.

Şêx Meqsûd mahallesi rejimden temizlendikten sonra, halk kendi öz örgütlenmelerini hayata geçirdiler. 26 Temmuz 2012’de halk hizmetleri kapsamında Halk Meclisi kuruldu.

Rejime bağlı milisler, rejimden cephane aldıktan sonra bir kez daha mahalleye yönelerek işgal girişiminde bulunmak istediler. Rejim milislerinin saldırısı mahalle halkının direnişine çarptı. Mahallede bulunan rejime bağlı ajanlarda mahalleden sökülüp atıldı.

6 Eylül rejim güçleri Şêx Meqsûd vahşi bir şekilde bombardımana tabi tuttu. Bombardıman sonucunda çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 21 kişi hayatını kaybetti, birçok kişi de yaralandı.

Rejim güçleri ile birlikte ÖSO’ya bağlı bazı çete grupları da mahalledeki huzuru kaçırtmak için saldırılara başladı. 26 Ekim 2012 tarihinde bu saldırılar neticesinde 8 yurttaş yaşamını yitirdi. Çete grupları mahallenin savaşçıları tarafından sert müdahalelerle bölgeden uzaklaştırıldı.

2016-2-19-HLB-BERCWEDANE-SEXMEQSUD _(30191499)_ __

Baas rejim güçlerinin Şêx Meqsûd mahallesine yönelik işgal girişimleri sonuçsuz kalınca yönlerini Eşrefiyê mahallesine verdiler. Mahallede 7 savaşçı öncülüğünde YPG ilan edildikten kısa bir süre sonra, rejim güçleri bu savaşçıları katletti ve insanlık dışı bir şekilde cenazeleri ile oynadı. Bu olay ardından Eşrefiyê halkı rejim güçlerinin üzerine giderek güvenlik merkezini rejim güçlerinin kontrolünden çıkardılar.

Mahalle halkı kendini yaşamın her alanında örgütlemeye başlamasıyla YPG’de örgütlülüğünü güçlendirdi. Mahalledeki onlarca YPG saflarına katıldı.

29 Mart 2013’te silahlı gruplar bir taraftan, rejim güçleri bir taraftan mahalleye yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Her iki grupta mahalleye yönelik tüm tekniğini kullandı. Bu yüzden kimi aileler mecbur kalıp Efrîn’e göç etti.

26 Nisan 2013’te Xalid Heyanî isimli çete grubu Şêx Meqsûd’a saldırdı. Heyanî çetesinin saldırılarına YPG/YPJ savaşçıları görkemli bir şekilde karşılık verdi. Çete saldırıları kırıldıktan sonra bölge halkı evlerine geri dönmeye başladı.

7 Eylül 2013’te Xalid Heyanî, Xurebai El-Şam ve El-Tewhîd tugayı çeteleri bir anlaşma yaparak Şêx Meqsûd mahallesine ortak saldırı düzenlemeyi kararlaştırdılar. Bu anlaşma sonucu mahalleye kapsamlı bir saldırı düzenlediler. Bu saldırılara karşı YPG/YPJ savaşçıları etkili eylemler düzenleyerek en az 60 çete öldürdü. Çeteler ağır kayıplar aldıktan sonra saldırılarını durdurmak zorunda kaldılar.

2016-2-19-HLB-BERCWEDANE-SEXMEQSUD _(1)_

Mahalle halkı yaşamlarını yeniden örgütledi

YPG/YPJ savaşçıları tüm çete ve rejim saldırılarını bertaraf ettikten sonra, bölge halkının yaşamı normale dönmeye başladı. Çarşı ve pazar yerleri yeniden açılmaya başladı. Kurumlar açıldı.

Mahallede tüm kadınlarla iletişimin sağlanması amacıyla bir merkez açıldı. Çocukların eğitimlerinin devam etmesi için 7 okul açıldı.

Mahalle oluşumu yaşamını daha da örgütlü hale getirmek için 14 genel komün, 13 de özgün kadın komünü oluşturuldu. Komünlerde ekonomik, toplumsal, ve savunma gibi yaşamın her alanına inen tüm sorunla çözüm bulabilecek şekilde komitelerle çalışmalar yürütüldü. YPG/YPJ güçlerinin yanı sıra mahalle halkı öz savunma güçlerini oluşturdu. Asayiş ve YPG/YPJ güçleri de savunma ve güvenlik çalışmalarını sistematik bir şekilde sürdürdü.

Şêx Meqsûd da örülen yaşamın etkisiyle mahallede örgütlü ve huzurlu bir yaşam sürülürken, Halep’in diğer mahallelerinde savaştan dolayı kaçan 14 bin aile Şêx Meqsûd’a sığındı.

2015 yılının başında mahalle yeniden hedef alındı

2015 yılının başında Baas rejim güçleri Seken El-Şebabîyê’de Şêx Meqsûd ve Eşrefiyê arasındaki bölgeyi bombaladı. Bu saldırılar nedeniyle 3 Şubat 2015’te YPJ savaşçısı Canda Welat yaşamını yitirdi.

Rejim güçlerinin saldırısı sonrası, mahallede 3 ay sessizlik hakim oldu. Daha sonra Türk istihbaratı tarafından yönetilen çete grupları 28 Mayıs 2015’te ortak operasyon odası kurdular. Bu ortak operasyon odasında El-Cebhet El-Kurdiyê, El-Cebhet El-Şamiyê, Ehrar El-Şam, Ebû Emar taburları, Hêza 16, Ehfad El-Selatîn, Feyleq El-Şam, Îslam’ın ordusu, Birinci güç, El-Sefwa taburları, Nûreddîn El-Zenkî, Siwar El-Şam taburu ve Cebhet El-Nusra çeteleri yer aldı. Bu çete grupları Cebhet El-Nusra çetesi öncülüğünde Şêx Meqsûd mahallesine saldırılara başladı.

Bu çete gruplarının saldırıları YPG/YPJ savaşçılarının kahramanlık ve fedakarlıkları ile mahalle halkının birliği sonucu boşa çıkarıldı.

Çete saldırılarının boşa çıkarılması ardından 22 Eylül 2015’te yeni bir yöntemle geliştirdiler. Mahalleyi kuşatmaya aldılar. Mahalleye yüzlerce topçu saldırısı düzenlediler. Bu saldırılar sonucu 6 sivil yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı. Büyük ölçekte maddi hasat meydana geldi.

2016-2-19-HLB-BERCWEDANE-SEXMEQSUD _(30191507)_ __

Sonrasında yaklaşık iki ay mahalleye her hangi bir saldırı gerçekleşmedi. Cebhet El-Nusra çetesi MİT’ten aldığı yeni perspektifler ışığında birlikte hareket ettiği çete gruplarıyla birlikte 27 Kasım 2015’te Şêx Meqsûd’a yeni bir saldırı başlattı. Bu saldırılarda “Cebhet El-Nusra, Ehrar El-Şam, Tugaya Sultan Murda, Tugaya Sultan Mihemed Fatih, Tugaya Ehrar Sûriya, Kombûna Festeqêm Kema Ûmirt, Feyleq El-Şam ve Halep Fetih eylem odası” çeteleri yer aldı. Bu çete grupları 24 Kasım’da baş komutanları Erdoğan’ın işaret fişeği niteliğindeki konuşmasından 3 gün sonra saldırılarına başlamış ve bu saldırılar şimdiye değin devam etmektedir.

2016-2-19-HLB-BERCWEDANE-SEXMEQSUD _(1)_ __

Çete ve Baas rejim güçlerinin şiddetli saldırına rağmen, bölge halkı ortak yaşam ve kardeşliğini korumaya devam ediyor. tüm saldırılara karşı birlik temelinde kendini güvenliğini alıyor. Bu saldırıların ilk amacı bölgenin huzurunu ve halkın örgütlü yaşamını bozmayı amaç edinirken, bu başarısız oldu.

(ad)

ANHA

No comments