Breaking News

AKP-DAIŞ ticaret hacmi 7 milyon dolar

HABER MERKEZİ  – HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, bütçe görüşmeleri sırasında AKP hükümeti ile DAIŞ arasındaki ekonomik ilişkilerin boyutunu gözler önüne seren ihracat rakamları verdi.

HDP Grup Başkan Vekili Baluken, Akçakale sınır kapısı DAIŞ’in elindeyken yapılan gümrük ticaretine ilişkin verileri açıkladı, kapı YPG’nin denetimine geçtikten sonra ticaretin tamamen durduğunu belirtti. Baluken, “Eğer DAIŞ bir terör örgütüyse bu ihracat rakamları ne anlama geliyor, o bölgeye ne ihraç edildi?” diye sordu.

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, bütçe görüşmeleri sırasında AKP hükümeti ile DAIŞ arasındaki ekonomik ilişkilerin boyutunu gözler önüne seren ihracat rakamları verdi, “Eğer DAIŞ bir terör örgütüyse bu ihracat rakamları ne anlama geliyor, o bölgeye ne ihraç edildi? Bu kadar büyük bir ticari hacimle yapılan bir faaliyet, özellikle bölge özgürleştikten, PYD’nin denetimine girdikten sonra neden durdu?” diye sordu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun sınır kapılarında elde edilen gelir ile ilgili verdiği rakamların çelişkili olduğunun altını çizen Baluken, Akçakale/Til Ebyad kapısı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Şimdi, Akçakale-Telabyad arasındaki sınır kapısı Sayın Bakanım, Ocak 2014’te DAIŞ kontrolüne geçti. Benim elimde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ait, TÜİK verilerine ait sınır kapılarındaki ihracat verileri var. 2014 yılında yani Til Ebyad DAIŞ’in elinde bulunurken bu kapıdan yapılan ihracatın miktarı 5 milyon 5 bin dolar. 2015 yılında da Haziran ayına kadar, -çünkü Haziran ayında o bölgeyi YPG ele geçirdi, özgürleştirdi Girê Spî’yi-981 bin dolar. Topladığımızda bir buçuk yıl içerisinde 7 milyon dolara yakın bir ihracat var ve Haziran ayından itibaren YPG o bölgeyi özgürleştirdiği anda da kapı kapanıyor, ihracat rakamı sıfır Sayın Bakan.”

Konuşma sırasında Baluken’in mikrofonu otomatik olarak kapandı. Meclis Başkanı’nın uyarısıyla mikrofon açılarak konuşmasına devam etti.

Karkamış’ta da durum aynı

Karkamış/Cerablus sınır kapısındaki gümrük ticareti verilerini de aktaran Baluken, “Cerablus da 2013’te DAIŞ kontrolüne geçti. Bu sınır kapısında da 2013’ten 2014’e kadar 2 milyon 699 bin dolarlık bir ihracat var, 2014 yılında da 1 milyon 838 bin dolar yani 5 milyon dolara yakın bir ihracat var” dedi.

“Şimdi Sayın Bakan’ın verdiği bilgiler mi doğru, yoksa Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ve TÜİK’in verdiği sayılar mı doğru?” diye sorun Baluken, Dışişleri Bakanlığı ve hükümetin DAIŞ’i kontrolü altındayken bölgeye ne ihraç edildiğini açıklaması gerektiğini belirtti.

‘O bölgeye ne ihraç edildi?’

HDP Grup Başkan Vekili Baluken, şu soruları sordu: “Eğer DAIŞ bir terör örgütüyse bu ihracat rakamları ne anlama geliyor, o bölgeye ne ihraç edildi? Bu kadar büyük bir ticari hacimle yapılan bir faaliyet, özellikle bölge özgürleştikten, PYD’nin denetimine girdikten sonra neden durdu? Bu soruma cevap verirse, en azından temel bazı çelişkiler bizim açımızdan sanırım çözüme kavuşur.”

(ad)

No comments