Breaking News

Hesekê’de Qamişlo serhildanı şehitleri anıldı

HESEKÊ – PYD Diplomatik İlişkiler Komitesi, Qamişlo serhildanı şehitlerini Hesekê’de düzenlediği bir toplantıyla andı.

12 Mart 2004’te Baas rejiminin katliam saldırısına karşı gelişen Qamişlo serhildanında şehit düşenleri anmak amacıyla Hesekê’de bir toplantı düzenlendi. PYD Diplomatik İlişkiler Komitesi tarafından organize edilen ve Xabur Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya siyasi parti ve sivil toplum örgütleri ile Hesekê halkı katıldı.

Toplatıda konuşan PYD yöneticilerinden Rênas Efrîn, “Qamişlo serhildanı, Baas rejiminin Kürtlere yönelik şövenist, ırkçı uygulamalarına karşı gelişen bir halk serhildanıdır. Baas rejimi Kürtleri yaşadıkları topraklardan göçertmek amacıyla baskı, gözaltı, tutuklama ve her türlü işkence yöntemine başvurdu. Rejim bu amaçla Qamişlo’da da katliam planını devreye koydu. Bu sebeple Qamişlo stadyumunda (Demokratik Özerklik Yönetimi tarafından 12 Mart 2015’te stadyumun ismi 12 Şehitleri stadyumu olarak değiştirildi) basit gerekçelerle provokasyon yaratılarak bu durum, halkımıza dönük katliam saldırısının gerekçesi yapıldı” dedi.

Rênas Efrîn, 12 Mart 2004 serhildanının 19 Temmuz 2012 devrimini ateşleyen ilk kıvılcım olduğunu ifade ederek “bu serhildanda yaşamını yitiren şehitler, Rojava devriminin yolunu aydınlatan birer meşale olmuşlardır” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Şêx Meqsûd’daki çete saldırılarına da dikkat çeken  PYD yöneticilerinden Rênas Efrîn, şunları söyledi: “Rojava devriminin başarıları Suriye halklarının düşmanlarının hoşuna gitmemektedir. O nedenle de düzenlenen saldırılarla halklarımızın kazandıkları haklar ve özgürlükiradeleri ortadan kaldırılmak istenmektedirler. Fakat bu halk daha önce de beyan ettiği gibi merkezi olmayan, demokratik, çoğulcu ve özgür bir Suriye’yi inşa edinceye kadar direnişini sürdürecektir.”

Toplantı daha sonra katılımcıların değerlendirmeleriyle sona erdi.

(ad)

ANHA

No comments