Breaking News

Rojava ve Şexmeqsud’a saldırılar krizi derinleştiriyor

Kendal Cûdî

KOBANÊ- PYD Merkez Komite üyesi Mehmûd Beşar AKP’nin Suriye’deki çözümün önünde engel olduğunu, uluslararası güçlerin de Türk devletinin Rojava ve Şexmeqsud’a yönelik saldırılarını durdurması gerektiğini kaydetti.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) merkez komite üyesi Mehmûd Beşar AKP destekli SUK ve ENKS’ye bağlı silahlı çete gruplarının Şexmeqsud mahallesine yönelik saldırıları ve uluslararası güçlerin bu saldırılar karşısındaki sessizliği ANHA’ya değerlendirdi.

‘ENKS ve AKP Şexmeqsud’daki katliamların sorumlusudur’

Mehmûd Beşar konuşmasının başında özgürlük mücadelesinde şehit düşen özgürlük savaşçılarını anarak başlarken, Halep Şexmeqsud mahallesinde SUK ve ENKS’ye bağlı onlarca  grubun saldırılarına karşı kahramanca direnen YPG/YPJ savaşçılarını selamladı.

Beşar, Suriye’de üzerinde ilan edilen bir ateşkes olmasına rağmen  Türk cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümeti AKP’nin çete gruplarına desteğini arttırdığını, Şexmeqsud, Efrin ve Gré Spî’de dolaylı yada direct saldırılar ile ateşkesi dinlemediğini ortaya koydu.

Beşar konuşmasına şöyle devam etti; “AKP böylesi tutumu ile aslında ben Suriye’deki ateşkesi onaylamıyorum diyor. Tabi bu aslında şu analama da geliyor; Suriye’de dökülen her damla kanın sorumlusu AKP ve Erdoğan’dır.

Gré Spî saldırısı ile birlikte Erdoğan şunu söyledi; ‘Gré Spî’nin yüzde 70’i DAIŞ’ın eline geçti.’ Bu söylemi bir kez daha DAIŞ ve AKP/Erdoğan ilişkisini ortaya çıkardı.

Son olarakta YPG/YPJ güçlerinin Şexmeqsud mahallesinde sergilediği büyük direnişte esir aldığı çeteler bütün silahlarını Türk devletinden aldıklarını, özellikle de dünyada yasaklanan kimi fosfor maddesini de Türk devletinden aldıklarını söylüyor.

Bu nedenle Şexmeqsud’da gerçekleşen katliamların sorumlusu SUK ve ENKS’ye bağlı çete gruplarına askeri, lojistik hatta ateş desteği sağlayan AKP ve Erdoğan’dır.

ENKS’nin açıklamaları Rojava Devrimi karşıtlığıdır

Mehmûd Beşar, konuşmasında ENKS’nin YPG’yi Şexmeqsud mahallesinde sivilleri kalkan olarak kullandığını iddia ederek suçladığına dikkat çekti ve şöyle devam etti;” PYD olarak ENKS’yi siyasi bir Kürt gücü olarak görmüyoruz. ENKS bu açıklamaları ile Şexmeqsud’daki katliamlara ortaklık yaptığını ve Rojava karşıtı bir tutum içerisinde olduğunu açık açık ortaya koyuyor.”

Beşar, ENKS’nin bu suçlamaları ile ilgili olarak ENKS’ye şu soruyu yöneltti;” YPG, Kobané’de mi, Serekaniyé’de mi, Efrin ve Şeddadé’de mi sivilleri kalkan olarak kullandı ? Bu bölgelere sivillere yönelik çete saldırıları olduğunda YPG halkı ve bu alanları korumadı mı ?

Beşar, ENKS’nin böylesi söylemlerinin esasen AKP ve Erdoğan’a ait olduğunu söyledi.

‘ENKS SUK ve AKP’nin elindeki bir araç olmuştur’

Mehmûd Beşar, Kürt tarihinde her zaman iki çizgi olduğunu, direniş çizgisini Rojava devrimini, ihanet çizigisini de ENKS ve Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) adlı yapının temsil ettiğini söyledi.

Beşar konuşmasını şöyle sürdürdü;”ENKS, AKP/Erdoğan ve SUK adlı yapının oyuncağı olmuş ve Kürt karşıtı bir politika yürütüyor.

AKP, Suriye’deki çözümün önünde engel oluyor

Mehmûd Beşar konuşmasının devamında, Şexmeqsud mahallesinde yaşanan katliamlara esas olarakta uluslararası güçlerin gerçekleşen katliamlar karşısındaki sessizliğine dikkat çekti.

Beşar şunları dile getirdi;”Uluslararası güçler Bütün Suriye’de geçerli olan ateşkes kararı aldı. Ancak ateşkes olmasına ragmen Şexmeqsud ve Efrin’e yönelik saldırılar daha da arttı. Bütün bu saldırıların sorumlusu uluslararası güçlerdir.

Bugün onlarca çete grubu AKP ve Erdoğan’ın desteği ile Şexmeqsud mahallesinde katliamlar yapıyor. Peki uluslararası güçler neden sessiz ?

Başta ABD ve Rusya  olmak üzere AKP ve Erdoğan destekli çete gruplarının Şexmeqsud mahallesindeki  katliamlar karşısında sessiz kalmamalıdır. Sadece bununla da kalmamalı Türk devletinin Suriye ve Rojava topraklarına yönelik saldırılarını durdurmalı.

Eğer Türk devletinin çete gruplarına olan desteği kesilmez, Rojava ve Suriye topraklarına yönelik saldırı ve ihlalleri durdurulmazsa, Suriye’deki savaşa çözüm bulunamaz.”

(my)

ANHA

No comments