Breaking News

Şêx Meqsud’da bir direniş öyküsü

BERFÎN ROJ

HALEP – Halep’in Şêx Meqsud mahallesi, AKP/Erdoğan güdümündeki çete gruplarının saldırılarına karşı aylardır olağanüstü bir direniş sergiliyor. Bu direnişin her anında ayrı bir öykü, ilginç bir hikaye gizli. Yaşam dolu YPG’li Xemgîn Zîlan ve Tolhildan Sîpan’ın hikayesi de bunlardan sadece biri.



Suriye’deki iç savaşın patlak vermesinden bu yana saldırıların hedefindeki Şêx Meqsud mahallesi, özellikle 27 şubatta Suriye’de yürürlüğe giren ateşkes ardından çok daha şiddetli saldırılarla yüz yüze kaldı. Ağır saldırılara karşı YPG/YPJ savaşçıları halkı korumak için en ön mevzilerde büyük bir direniş sergilemeye devam ediyor.

Özellikle SUK ve ENKS’ye bağlı çete gruplarının Şêx Meqsûd’a yönelik saldırılarının artması üzerine YPG/YPJ güçleri de Eşrefiyê ile Şêx Meqsûd mahalleleri arasında kalan Seken Şebabî bölgesindeki hakimiyetini pekiştirdi.

Seken Şebabî mahallesindeki insanlık onurunu ve sözünü birleştiren direniş mevzilerinden birinde 5 YPG/YPJ savaşçısı omuz omuza vererek insanlık düşmanlarına karşı direniş destanı nakşediyorlar.

Bu direniş cephesindeki diğer tüm savaşçılar gibi bu 5 savaşçı da kanlarının son damlasına kadar mahalle halkını korumaya ant içmişler. Mevzilerinde silahları ve bombaları olduğu halde, yaşam sevincini bir an olsun kaybetmiyorlar. Silahlarının hemen yanında diğer bir direniş silahı olan sazları ile sıcak savaş içinde seslendirdikleri melodilerle moral gücüne dayalı yaşamın akışına iradeleriyle katkı sağlıyorlar.

Bombardımanın sesini bastıran özgürlük melodileri

HLB-CIROKA-BERXWEDANIYE-YPG-YPJ-U-SEHADETE1-620x364

Bir savaş ve direniş cephesinden alışılmışın dışında sadece silah sesleri yükselmiyor. Savaşın kısa bir an bile olsa durduğu anlarda buradan yükselen müzik tınılarıyla yaşamın rengi değişiyor, bir başka akmaya başlıyor. Savaşçılar saz çalıp stranlar (türküler) söylüyor, halaylar çekiyorlar. Kimi anlarda ise, direniş ve yaşam iradesinin yansıması olan bu alanda ilginç bir şekilde saz ve stranlarla bombardıman sesi, iç içe geçmeye başlıyor.

Yaşam dolu iki can: Xemgîn ve Tolhildan

YPG’li Xemgîn Zîlan ve Tolhildan Sîpan da kısa süre öncesine kadar bu yaşam dolu bu grubun iki aktif üyesi olarak sazları ve silahlarıyla bölgeyi savunuyorlardı. Ancak 19 Şubat 2016’da yaşanan bir çatışmada yaşam coşkusu dolu bu iki mevzi ve silah arkadaşı yaşamını yitirdi.

Her iki özgürlük savaşışı da yaşamını yitirmeden kısa bir süre önce kameralarımızda konuşmuşlardı.

Efrîn’in Haci Xelîl köyünden olan Xemgîn Zîlan (Reşîd Şêxo), kameralarımız kayda girdiği anda hafızalara kazınan o gülümseyişi ve direnişe olan derin inancıyla şöyle demişti: “Moralimiz yüksek. Halkımıza verilmiş sözümüz var; Şêx Meqsud’u koruyup savunacağız, Eşrefiyê’yi de özgürleştireceğiz. Kanımızın son damlasına kadar direneceğiz ve bunu başaracağız.”

Efrîn’in Şêxurzê köyünden olan YPG savaşçısı Tolhildan Sîpan (Xelîl Şêxo) da, büyük bir inanç ve kararlılıkla “Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) ve ENKS’ye bağlı çete grupları her türlü ağır silahlarla mahalleyi bombalıyorlar. Ama irademiz, yaşam coşkumuz ve moralimiz onların tüm ağır silahlarından daha etkilidir, daha güçlüdür. Hangi ağır silahla saldırsalar saldırsınlar, irademizi hiçbir güç ve silah kıramaz. Şêx Meqsûd halkımızındır ve öyle kalacaktır” demişti.

Aradan bir ayı aşkın süre geçti. Her iki savaşçı da verdikleri söze son nefeslerine kadar bağlı kalarak yaşam coşkularını kaybetmeden direnişlerini sürdürdüler. 19 Şubat 2016’da çete grupları, müzikle şenlenen bu yaşam dolu mevziye saldırdılar, ancak saatlerce ilerleyemediler. Ardından ağır silahlar, havan ve cehennem toplarıyla bu mevziyi yoğun olarak bombaladılar. Bombardımanda Tolhildan ve Xemgîn yaşamını yitirdi, diğer üç arkadaşı da yaralandı.

Yaşam ve moral dolu bu iki savaşçı, Xemgîn ZÎlan ve Tolhildan Sîpan, Efrîn’in Şera ilçesine bağlı Metîna köyündeki Şehîd Refîq Şehitliğinde kitlesel bir törenle toprağa verildi. Direnişlerine tanık olan halk, şimdi kahramanlarını yüreğinde yaşatıyor.

 (aç)

No comments