Breaking News

Şêxmeqsûd için gözler kör, kulaklar sağır!

SEYDO ÎBO
HALEP  – 27 Şubat tarihinde  Suriye’de ateşkesin yürürlüğe girmesi ardından Şêxmeqsud  mahallesine dönük çete saldırıları şiddetlenerek devam ediyor. Ateşkesten bu yanan 21 sivil yaşamını yitirdi, 91 sivil yaralandı. Mahalledeki sivil katliamlarına karşı uluslarası toplumlardan tek bir tepki yükseldi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi(BMGK), Amerika ve Rusya öncülüğünde 27 Şubat tarihinde  Suriye’de ateşkes ilan edildi. Halep’e bağlı Şêxmeqsûd mahallesine dönük çete saldırıları ise özellikle ateşkesin uygulamaya konulduktan sonra şiddetlenmeye başladı.
Sözde Suriye Ulusal Koalisyonu(SUK) adıyla bilinen İstanbul muhalefetine bağlı çete grupları ateşkesi fırsat bilerek mahalledeki saldırılarını yoğunlaştırdı.  Rejim karşısındaki üyelerini çeken çete grupları özellikle mahallenin Cendûl ve Rustem Paşa, Benî Zêd, Seken Şebabî ve Kastîlo bölgelerinde sivillleri hedef alan bir saldırı dalgası başlattı.
Çetelerin  cehennem havanları ve el yapımı füzeler kullanıldığı saldırılarda sivillerin yaşadığı binalar büyük zarar gördü.
Şêxmeqsûd 25 çete grubunun hedefinde
Mahalleye saldıran SUK’a bağlı çete gruplarının isimleri şöyle:
Tevgera Ehrar El-Şam a Îslamî, Taûbûrên Sultan Murad, Lîwaa El-Sultan Mihemed Fatih, Taûbûrên Nûreddîn Zenkî, Feyleq El-Şam, Ceyş El-Îslam, Ceyş El-Mucahidîn, Kombûna Feqtesim Kema Emert, Tabûrên Ebû Emara, Tevgera Fercir El-Şam a Îslamî, El-Cebha El-Şamiya, Siqûr El-Cebel, Ceyş El-Izza, Fursan El-Heq, Ceyş El-Nesir, Cund El-Eqsa, Tabûrên El-Sefwa El-Îslamiya, Koma 113’an, Koma 16’an, Koma Ehfad Umer, Feyleq El-Rehman, Koma 101’an, Koma Yekemîn, Lîwaa Muntesir Bîllah.
Ateşkesin bilançosu 21 can kaybı 91 yaralı
27 Şubat’ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından çete saldırılarında şimdiye kadar 21 yurttaş yaşamını yitirken 91 sivil  yaralandı.
-27 Şubat’ta yani ateşkesin birinci gününde 4 sivil ağır yaralandı,
-28  biri çocuk  yaşamını yitirdi, 4 sivil ağır yaralandı,
-29 Şuba’ta 8 sivil yaralandı,
-1 Mart’ta YPG/YPJ savaşçıları tarafından püskürtülençete saldırılarında 3 sivil yaşamını yitirdi, 46 sivil yaralandı,
-4 Mart’ta biri çocuk 3 sivil yaralandı,
-6 Mart’ta çetelerin şiddetli saldırılarında 12 sivil yaşamını yitirdi, 31 sivil yaralandı. Yaralıların arasında durumu ağır olan 5 sivil de tüm müdahelelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.
Çetelerin attıkları toplar nedeniyle çok sayıda ev kullanılmaz hale geldi. Evleri yıkılanlar arasında Halep’teki çete saldırıları nedeniyel göç ederek mahalleye yerleşen siviller de vardı.
Uluslararası toplum katlima karşı sessiz!
Şêxmeqsûd  mahallesinde yönelik devam eden saldırılara karşı ateşkesin ısrarla sürdürülebilir olmasını savunan uluslararası toplumlar, BMGK, Amerika ve Rusya tepkisizliğini koruyor.
Mahalledeki katlimı belgeyen çok sayıda video görüntüsü ve fotoğraf karesinde yansıyan çete saldırılarına karşı açığa çıkan uluslararası bir tepkiden bahsetmek henüz mümkün değil.
‘SUK’a bağlı çeteler ateşkesi ayaklar altına aldı’
Şêxmeqsûd Ortak Meclisi başkanı  Merhî El-Şublî, SUK’a bağlı grupların BMGK’nin ateşkes kurallarının Şêxmeqsûd’da ayaklar altına aldığını belirterek artık Cenevre 3’ün de bir ciddiyetinin kalmadığını vurguladı.
El-Şublî, ENKS’nin içerisinde bulunduğu SUK’a bağlı grupların mahalledeki sivil katliamına karşı uluslararası insan hakları kurum ve örgütlerinin sessiz kalmaması çağrısında bulundu.
(u)
ANHA

No comments