Breaking News

Til Temir halkı demokratik federalizmi tartışıyor

TIL TEMIR – Gündemin “Demokratik federal sistem” etrafından şekillendiği Rojava’da TEV DEM öncülüğündeki halk toplantılarına Til Temir’de devam edildi. Toplantıda bu sistemin halkların öz iradesiyle geliştirildiği ve çözüm için ideal bir proje olduğu kaydedildi.

TEV DEM öncülüğünde geliştirilen Demokratik Federal Sistem” konulu halk toplantıları bugün Til Temir’le devam etti. Rojava halkı bu toplantılarla demokratik federal sistemin özü, işleyişi ve diğer konularda aydınlatılırken, çözüme sağlayacağı katkı da dile geitirildi.

Til Temir Şehit Aileleri Kurumu Salonu’nda gerçekleşen toplantıya TEV-DEM yöneticisi Dozdar Hemo, kentin Halk Meclisi Eş Başkanı Mihemed Seîd Şêxmûs, Kongreya Star üyesi Ronahî Til Temir ve onlarca kurum temsilcisi ile çok sayıda yurttaş katıldı.

TILTEMIR-CIVINA-TEV-DEM-JI-BU-NIRXANDINA-SISTEMA-FEDRAL2Toplantıda konuşan TEV DEM üyesi Dozdar Hemo, Suriye ve Rojava2daki genel durumu özetleyerek şunları belirtti: Suriye krizi 6. Yılına girdi. Ülkemizde akan kan durdurulamadı. Bunun en temel nedeni dış müdahalelerdir. Bölgesel devletler ve uluslararası güçler süreçkli Suriye’ye yeni müdahalelerde bulunarak krizin daha da derinleşmesine yol açmaktalar,”

Demokratik federal sistemin işte bu girdaptan da kurtulmayı sağlayacak bir çözüm projesi olduğunu belirten Hemo, “hem kriz in aşılmasını hem de tüm halklarımıza hizmet etmeyi esas alabilen yegane proje Rojava ve Kuzey Suriye halklarının sunduğu demokratik federal sistemdir. Bu nedenle Rojava-Kuzey Suriye demokratik federal sistemi kuxrucu meclisi ilan edildi. Bu, tamamen bölge halklarının öz iradesi ve gücüyle geliştirilmiş yerli bir projedir. Bu anlamda tarihi bir adımdır. Tüm halklar ortak yaşam ve kardeşlik temelinde bir arada yaşayabileceklerdir” dedi.

Hemo, konuşmasının sonunda belirlenen komitenin çalışmalarını sürdürdüğünü ve 6 ay içinde bir “Toplumsal Sözleşme” hazırlamak için tüm toplumsal kesimlerin görüşlerini alacağını kaydetti.

Toplantı daha sonra halkın demokratik federal sisteme ilişkin görüşleri ve sorularına verilen yanıtlarla devam etti.

Halk toplantısının sonunda Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan münasebetiyle Öcalan’ın yaşamını konu alan sinevizyon gösterimiyle sona erdi.

 (aç)

ANHA

No comments