Breaking News

Qamişlo’da ateşkes ilan edildi

QAMIŞLO – Rojava Asayiş Genel Yönetimi, bölgedeki rûspîlerin (kanaat önderleri) girişimleri üzerine, Qamişlo’daki sorunların çözüme kavuşturulması için ateşkes ilan ettiklerini, fakat provokasyon veya ateşkesi ihlal eden bir girişim olduğu durumda sert bir yanıt vereceklerini açıkladı.
Rojava Asayiş Genel Yönetimi Qamişlo’da 3 gündür süren çatışmalara ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada bugün (22 Nisan) saat 15.30’dan itibaren ateşkes ilan edildiğini duyurdu.
Asayiş açıklaması şu şekilde:
“Rejim güçlerinin karışıklık çıkarma, bölge halkının iç işlerine müdahale etme, gençleri alıkoyup zorla askere gönderme, sivilleri silahlandırma ve birbirine kışkırtma girişimleri nedeniyle Qamişlo kenti 19 Nisandan itibaren çatışmalı bir durum yaşıyor. Rejimin yaklaşım ve izlediği politikalar göstermektedir ki, Rejim güçleri hala Suriye halklarının serhildana kalmasına neden olan politikalarında ısrar etmektedir. Baas rejimi Cenevre -3 ve Suriye’deki ateşkesin sonuçlarından faydalanmak istemiştir. O nedenle devriye gezen bir gücümüzü hedef almış ve sonucunda 3 üyemiz şehit edilmiştir. Diğer yandan bölgedeki bazı gençleri de tutuklamışlardır.
Bizde Rojava Asayiş güçleri olarak halkın ve bölgenin güvenliğini sağlama sorumluluğumuzu yerine getirmek için müdahalede bulunduk.
Müdahale sonucunda bölgede çatışma çıkmıştır. Yaşanan çatışmalar sonucunda rejim güçlerinin saldırıları kırılmış ve bölgede fitne çıkarma planları da boşa çıkarılmıştır. Yine yaşanan bu çatışmalarda, YPG savaşçılarının desteği ile Qamişlo’da rejimin barbarlık ve terörünü estirdiği yer olarak bilinen merkezi cezaevi ve birçok yer daha rejim güçlerinden temizlenmiştir.
Ayrıca yaşanan bu çatışmalarda 3 YPG savaşçısı, 7 Asayiş üyesi şehit düşmüştür. Yine rejim güçleri mahalleri hedef alarak havan top fırlatması sonucu 17 sivil yurttaşımız şehit düşmüştür.
YPG’nin de desteği ile güçlerimiz rejim güçlerinden 31’ini öldürmüş ve 102’sini esir almıştır. Rejimin elinden alınan cezaevinde bulunan tüm tutuklular ise serbest bırakılmıştır.
Bölgedeki rûspîlerin (kanaat önderleri) ve aşiret liderlerinin çatışmalarının durdurulması çabası ve çağrıları üzerine, biz de kamuoyuna bugün (22 Nisan) saat 15.30’dan itibaren ateşkes ilen ettiğimizi duyuruyoruz. Ateşkese aracı olan taraflar karışıklığın giderilmesi çalışacaklar. Bizde Suriye rejim güçlerinin teröristhane yaklaşımlarından bölge halkının güvenliğine uygun bir çözüm bulununcaya kadar kendi tarafımızdan ateşkesi koruyacağız.
Ancak rejim güçlerinin bu ateşkesi farklı amaçlar için kullanıldığını görürsek ya da provokatif bir durumu fark edersek o zaman gereken cevabı vereceğiz ve vereceğimiz karşılık ilkinden çok daha ağır olacaktır.
Tekrar halkımıza uyanık olmalarını ve sorumluluk temelinde hareket etmeleri çağrısında bulunuyoruz.
Bizler tüm şehitlerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyor ve şehit ailelerine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Yine Onların amaçlarını gerçekleştirinceye kadar mücadele takipçileri olacağımızın sözünü yineliyor ve yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Halkımızın ve şehitlerimizin verdiği emekleri ve elde edilen kazamınlar boşa gitmeyecektir. Bizler tüm gücümüzle devrim kazanımlarını koruyacak ve sahip çıkacağız. Son olarak Qamişlo halkımızın kahramanca direnişini ve özellikle Toplumsal Savunma Güçleri/HPC’yi selamlıyoruz.”
(ad)

No comments