Breaking News

ABD ve Türkiye arasında 'Mınbic' anlaşması

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, ABD ve Türkiye’nin Suriye sınırında Mınbic’den Mare’ye kadar olan hattan IŞİD’i temizlemek için birlikte çalıştıklarını belirtti.

Habertürk’ten Bahar Bakır’ın haberine göre telekonferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını yanıtlayan Blinken, ABD ve Türkiye’nin Suriye sınırında Mınbic’den Mare’ye kadar olan hattan IŞİD’i temizlemek için birlikte çalıştıklarını belirtti.

Blinken “Bildiğiniz gibi geçen yıl bu konuda kaydedilen en büyük başarı, sınırın Fırat Nehri’ne kadar olan yüzde 90’lık bölümünü IŞİD’in elinden almak oldu. Fakat hala Mınbic cebi denilen açık bir alan var ki IŞİD bu alandan yabancı savaşçı geçişini sağlıyor. Türkiye’ye, Avrupa’ya ve ABD’ye yönelik saldırılar gerçekleştiriyor. Bunu yapmak için yerel güçleri destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Blinken 'Türkiye ile ortak hedefimiz Mınbic’den Mare’ye kadar olan hattı kapatmak için birlikte çalışmak. Mare hattında IŞİD’in elinden geri almak için verilen çabayı görmüşsünüzdür. Bu konuya odaklanmış olduğumuzu ve başarmak için birlikte çalıştığımızı söyleyebilirim.' dedi.

Blinken, Suriye’de Rusya ile işbirliği hakkında ise şunları söyledi:

Suriye’de çatışmaların durdurulması ‘yaralı’ da olsa devam ediyor. Rusya ile bir mekanizmamız var. Halep şehrinde çatışmaların durdurulması ilkesi çiğnendiği anda Rusya ile temasa geçip bu çatışmayı anında durdurmaya çalışıyoruz. Günlük olarak görüşüyoruz ve çok aktif bir mekanizma.
NerinaAzad

No comments