Kerkük petrolü Kürtler’in kontrolünde
Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin, Kerkük petrolünü Irak Petrol Ajansı (SOMO) üzerinden Türkiye’ye göndermesi üzerine, sözkonusu yatakların Erbil’in kontrolünde olduğu yolunda değerlendirmeler yapılıyor.
Erbil’in SOMO üzerinden gönderdiği petrol, daha önce Erbil’le petrol ticareti yaptığı için Irak Petrol Bakanlığı’nın kara listesine giren Türkiye şirketi TÜPRAŞ tarafından satın alınıyor.
Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Erbil’e yaptığı ziyarette, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’yle bir araya gelmişti. Barzani, ortak basın toplantısında, “Geçici olarak, günlük 150 bin varillik Kerkük petrolünü Bağdat’ın inisiyatifine verdiklerini” belirtmişti.
Rûdaw’a konuşan petrol anlaşmaları uzmanı Dr. Kawan İsmail, fiilen Kerkük’ün petrolünün, Kürdistan Bölgesi’nin kontrolünde olduğunu ifade ederek, “Merkezi Irak Hükümeti, petrol üretimini arttırmak için mecburen Erbil’le uzlaştı” dedi.
Dr. Kawan İsmail, Başbakan Neçirvan Barzani’nin, “Kürt petrolünün kontolünü SOMO’ya vermeyecekleri” ifadesini değerlendirerek, “Sayın Barzani, aynı zamanda Kürdistan Bölgesi Petrol ve Gaz Konseyi Başkanı. Kürdistan Bölgesi’nin, Irak Petrol Bakanlığı nezdinde ‘genel müdür’ olarak görüldüğü dönem sona ermiştir” dedi.
Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, SOMO üzerinden ihraç edilen günlük 150 varillik petrol, Kürdistan Bölgesi’nin kontrolünde olan Kerkük petrolünün sadece bir bölümü.
Kerkük petrol yataklarının Hurmala’daki boru hattına bağlandığını söyleyen bir kaynak, “Zumar ve Ayn Zala petrol yataklarını da içine alan Dicle’nin basısındaki petrol yataklarının aynı boru hattına bağlanması çalışmalarının yüzde 80’ni tamamlandığı” bilgisini verdi.
Kürdistan Parlamentosu Doğal Kaynaklar Komisyonu üyesi Dılşad Şaban, Erbil’in, Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan ve “tartışmalı bölgeler” diye adlandırılan bölgelerin petrolünün yüzde 17’sini kullanarak, bütçesini denkleştirme hakkına sahip olduğunu kaydetti.
Musul ve Kerkük petrolleri için Kürdistan Bölgesi, Irak ve Türkiye’nin üçlü bir anlaşma imzalayacağını öngören Dılşad Şaban, “Kuzey Petrol Ajansı ve Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı, petrolleri ortak bir şekilde işletecek. Zara görmüş yatakları Kürdistan Bölgesi yenileyecek” dedi.
Kürdistan Petrol Ajansı petrol güvenlik danışmanı Bewar Hınsi ise, Peşmerge Güçleri’nin kontrolündeki Dicle Nehri’nin batısında bulunan 7 petrol yatağının, toplam 7 milyar varil rezerve sahip olduğunu kaydetti.
Bewar Hınsi, 12 ile 15 milyar varil olarak tahmin edilen Kerkük petrol rezervinin, Kürdistan Bölgesi rezervini 65 milyar varile çıkaracağını söyledi.
Kerkük il Meclisi Petrol ve Gaz komisyonu üyesi Fuad Hüseyin ise, Kerkük petrolünün Kürdistan Bölgesi üzerinden satılmasını destekleyeceklerini ifade etti.
Babagurgur, Zambur ve Kerkük petrol yataklarını işleten Kuzey Petrol Ajansı, boru hatlarının IŞİD tarafından tahrip edilmesi dolayısıyla Şubat’tan beri, şehrin günlük ihtiyacını karışılmak için günlük 30 bin varil dışında petrol çıkaramıyor.
No comments