Breaking News

Özgür Basın’da başlayıp Kobanê’de sonsuzlaşan bir yaşam

Kobanê’de DAİŞ çeteleri ile girdiği çatışmada yaşamını yitiren YPG’li Erdinç Kep’in, yönünü dağlara dönmeden önce Özgür Basın’da bir süre emek verdi. Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetelerini halka ulaştırmakla işe başlayan Kep, 6 ay çalıştıktan sonra sessiz sedasız Mersin’i terk etti ve aradan geçen 3 yılın ardından Kobanê’de yaşamını yitirdi.
Geçen günlerde Kobanê’de DAİŞ çeteleri ile girdiği çatışmada yaşamını yitiren YPG’li Erdinç Kep’in PKK saflarına katılmadan Özgür Basın’da saflarında çalıştığı öğrenildi. Van’ın Özalp ilçesine bağlı Yarımkaya köyünde 1995 yılında doğduktan sonra 2000 yılında Mersin’in Erdemli ilçesinde yaşayan ağabeyinin yanına yerleşen Kep, burada öğrenimine devam ederken diğer yandan ağabeyine yük olmamak için narenciye bahçelerinde çalışmaya başlar. Bir yandan narenciye tarlarında çalışma koşullarının ağırlığından diğer yandan okulda gördüğü ayrımcı muameleye isyan eden Kep, 2010-2011 yılları arasında Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetelerinin dağıtımında çalışmaya başlar.
‘Sevdasını okul sıralarına yazardı’
Erdinç’in sevdasını okul sıralarına yazmakla başladığını söyleyen ağabeyi İslam Kep, bir gün okul müdürünün kendisini okula çağırdığını ve kendisine “Erdinç kapı, duvar ve sıralara PKK ve Öcalan yazıyor” dediğini aktardı. Ağabey Kep, kardeşinin baskılara karşı mahalledeki arkadaş gurubu ile PKK’liliğin ne olduğunun peşine düştüğünü anlattı. Kardeşinin PKK ve Öcalan ile ilgili kitaplar alabilmek için arkadaş gurubu ile narenciye bahçelerinde ve inşaatlarda çalışmaya başladığını ifade eden Kep, narenciye bahçelerinde ayrılarak Adana’da Özgür Basın çalışmalarında yerini aldığını ifade etti.
Narenciye bahçelerinden Özgür Basın’a
Kardeşinin kendisini geliştirmek ve gündemi takip edebilmek, aydınlanabilmek için Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetelerinin dağıtımını yapmak için başvuruda bulunduğunu aktaran Kep, “O bir halkın özgürlüğünün mücadelesini vermeyi kafasına koymuştu” dedi ve şöyle devan etti: “Kardeşimin verdiği mücadele onur mücadelesidir. Onun verdiği mücadele ile şahadete ulaşması bizim için onurdur. Bir gün bana, ‘Ben bu davanın en büyük savunucularından olacağım. Beni girdiğim bu yoldan hiç kimse geri çeviremez’ demişti. Ben de kendisine ‘Girdiğin bu yoldan seni geri çeviremeyiz. Yolun açık olsun’ demiştim.”
Yönünü dağlara döndü
Özgür Basın çalışanlarının her birinin savunduğu ilkeler ve yaşamlarındaki pratikleri, gençlere örnek bir yaşam sunduğunu, aydınlanma konusunda da halkın en önemli materyali olduğunu çok çabuk kavradığını belirten çalışma arkadaşı Hediye Özbay ise Kep’in de çalışmalara hep bu minvalde yaklaştığını ifade etti. Özbay, “Erdinç 6 ayın sonunda ayrılma kararı verdiğinde bir anlam veremedik. Sebebini sorduğumuzda ise sessiz kaldı. Ayrıldıktan kısa süre sonra gittiğini öğrendiğimizde sessizliğinin sebebini o zaman anladık” dedi. Erdinç’in 15 yaşındayken dağıtım yapmaya başladığı Adana sokaklarında her sabah erkenden uyanıp abonelerine gazetelerini ulaştırmaya çalıştığını anlatan Özbay, “Erdinç bir yandan verdiği emeğin mutluluğunu yaşarken, diğer taraftan da her gün biraz daha okuyup aydınlanıyordu” ifadelerini kullandı.

DİHA

No comments