Breaking News

Karayılan: Şengal Dağı’nın boşaltılması yanlıştır

Halk Savunma Genel Merkezi Komutanı Murat Karayılan Şengal Dağı’nın Kürt Êzdîlerden boşaltılamayacağını tam tersine Êzdîlerin bu bölgeye yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Halk Savunma Genel Merkezi Komutanı Murat Karayılan RojNews’den Şoreş Mustafa’ya verdiği özel mülakatta Şengal Dağı’nın boşaltılma taktiğine ilişkin “Şu an yaklaşık 10 bine yakın insan Şengal Dağı’nda bulunuyor. Gerçekte onlar kutsal ve değerli bir görevi yerine getiriyorlar. Şengal’i bırakmamalılar. Yaşadıkları tüm zorluklar ve acılara rağmen bu Şengal’in direnişidir. Şimdi bir uğraş var ama bu iyi karşılanmıyor. Bir kısım halk oradan tahliye edilecek, Şengal kentinde olduğu gibi Şengalliler oradan boşaltılacak” diye konuştu.
‘BİR DEFA BOŞALIRSA DOLDURULMASI ZORDUR’
Şengal’in boşaltılması yaklaşımının yanlış olduğuna dikkat çeken Karayılan, şunları vurguladı: “Şengal’in boşaltılması yanlıştır. Açıkça görülüyor ki ne zaman helikopterler gidiyor dönüşlerinde yanlarında 15-20 kişiyi götürüyor. Bize göre Şengalli vatandaşların Şengal’den çıkartılmasından çok ihtiyaçları karşılanmalıdır ve tekrar dönüşlerinin sağlanması gerekir. Eğer Şengal’de kalan Kürtler çıkartılırsa, bundan sonra geri dönüşleri çok zahmetli olacaktır. Tüm Kürtler Şengal’den çıkartılırsa, geri dönüşleri çok zordur.”
‘DAİŞ ŞENGAL’İ ARAPLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR’
Karayılan IŞİD’in Kürtleri Şengal’den çıkarmaya çalıştığına işaret ederek “Zaten DAİŞ kendisi de Şengal’i Kürtlerden arındırarak Araplaştırmaya çalışıyor. Örneğin şimdi DAİŞ Şengal’in güneyinde ziraata başlamış. Arapları bu köylere yerleştirmiş. İşte bunun için diyorum ki eğer Ezidi halkımız bu ilçeden çıkartılırsa, geri getirilmeleri ve tekrar bu bölgeye yerleştirilmeleri çok zordur” dedi.
Şengal Dağı’nda kalan  Êzidîlerin oradaki rollerinin Şengal’in direnişi olduğunu söyleyen Karayılan şöyle konuştu: “Şengal’de bulunmalarının anlamı tüm Êzdi Kürt halkına Şengal’e geri dönün çağrısıdır. Bunun için yerlerini boşaltmamaları gerekir. Bazı zorlukları yaşayacakları doğru olsa da yine de yerlerinin boşatmasınlar.”
KDP ŞENGAL’İN BOŞLMASINA SEBEP OLMASIN
Şengal Dağı’nın Güney Kürdistanlı güçler tarafından boşaltılması fikrine yönelik de “Güneyli ve özel olarak da Partiya Demokrat a Kurdistan’a (PDK) bu bölgelerin tekrardan boşaltılmasına sebep olmayın diyorum. Biz bu çabaları doğru bulmuyoruz. Boşaltılırsa tekrardan geri dönüş zor olacaktır, bunun içinde boşaltmayın. Tam tersine bu bölgelerin vatandaşları tarafından tekrardan doldurulması gerekir. Bunun içinde tüm ihtiyaçlarının karşılanması gerekir” diye konuştu.
Şengal Dağı’na bir yol açılmasının iyi olduğunu söyleyen Karayılan şunlara dikkat çekti: “Biz daha önce de söyledik, orada bulunan tüm güçler birlikte Kuzey Şengal’i kurtarmalıdır. Böylece Şengal boşaltılarak işgal edilemez. Şengal kurtarılmalı ve Kürtlerin olmalıdır.”

No comments