Breaking News

Kobanê Kantonu Başkanı: Federal sistemin hazırlıklarını yapıyoruz

Batı Kürdistan bölgesinin geleceğini belirlemek üzere yapılması planlanan kongrenin hazırlık komitesi üyesi ve Kobanê Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Enwer Muslim, "Biz halkların taleplerini göz önünde bulundurarak yeni bir sisteme ihtiyaç olduğunu gördük. Bu da federal sistemdir. Bu sistemin içinde demokratik özerklik de kendini var edecek. Suriye içinde süregelen kriz federal sistemle çözülebilir. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz" dedi.

Enwer Muslim, Batı Kürdistan’da yaşayan halkların kurucu meclisinin bugün toplanıp, federal sistem hakkında karara varacağını belirtti. Cizîrê Kantonu'nda konu ile ilgili tüm oluşumlar ve halkların temsilcileri ile toplantı aldıklarını belirten Muslim, Suriye halkının da federal bir sisteme hazır olduğunu söyledi.

Müslim, "Türkiye bu toprakların kadim halklarından olan Kürtlerin kazanımlarını istemiyor ve bunu kendine bir fobi haline getirmiş durumda. Bunun için de özellikle Türkiye, Suriye'deki savaşın sonlanmasını istemiyor ve bunun için de çete gruplarına her türlü yardımı açık bir şekilde yapıyor. Yine Özgür Suriye Ordusu içinde birçok devlet gücünün eli var. Herkes bir tarafa, kendi çıkarına göre çekiyor ve kullanıyor. Yani ÖSO'nun bir başı yok, birçok başı var. Biz de demokratik özerklik yönetimi olarak Suriye konusunda 'bu topraklarda yaşayan halklar kararı verir ve yürütür' diyoruz" dedi.

Suriye'de ki sorunların federal sistemle çözüm bulacağını ifade eden Muslim, " Biz halkların taleplerini göz önünde bulundurarak yeni bir sisteme ihtiyaç olduğunu gördük. Bu da federal sistemdir. Bu sistemin içinde demokratik özerklik de kendini var edecek. Suriye içinde süregelen kriz federal sistemle çözülebilir. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz" diye belirtti.

‘Efrîn ve Kobanê kantonları birleşecek'

Türk devletinin Suriye'de savaşın bitmesini istemediğini söylen Müslüm, “Türkiye 'Fırat'ın ötesi kırmızı çizgimdir' diyor ancak hemen burnunun dibinde Cerablus'ta IŞİD  var ve hiçbir şey yapmıyor. Ancak buda iyi bilinmesi gerekiyor. Şehba bölgesi, Minbic teröristlerin bulunduğu her yer kurtarılacak. Halklar kendi iradeleri ile federal sistemin içinde yerini alacak. Efrin ve Kobanê kantonları da birleşecek" diyerek, halkların talebine işaret etti.

ENKS'nin politikalarına da değinen Muslim, konseyin başındaki Enes Ebdo'nun açıkça federasyonu kabul etmediğini iddia etti. ENKS'nin de "Biz onlara federasyonu zorla kabul ettirdik" diye aslı olmayan açıklamalar yaptığını belirtti.

Öte yandan Reuters’a konuşan Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı Yardımcısı İdris Nassan, Suriyeli Kürtlerin bugün federal sistem ilan etmeye hazırlandığını açıkladı.

Nassan, kurulacak federal yapı içindeki bölgelerin 'Kuzey Suriye Federasyonu' olarak adlandırılacağını ve burada yaşayan tüm etnik grupların temsil edileceğini söyleyerek ekledi: "Açıklama Kürtler ve (bölgedeki) diğer grupların kurduğu öz yönetimin çerçevesini genişletilmesi anlamına gelecek."

Suriye için federasyon tartışmalarında ENKS'nin "Suriye Kürdistan Bölgesi", PYD'nin ise "Kuzey Suriye Bölgesi" isimlerini önerdiğini ileri sürülüyor.

No comments