Breaking News

Ehrar El-Reqa Tugayı kimdir?

DÎCLE EHMED

KOBANÊ – Ehrar El-Reqa tugayı, Baas rejim güçlerine karşı Rakka kentinde ilan edildi. DAIŞ çetelerine karşı da mücadele veren tugay, Suriye topraklarını özgürleştirmek için QSD güçleri çatısı altında savaşmaya karar verdi.

Tugayda Rakkalılar yer alıyor

Suriye Devrimi’nin başlangıcından sonra 2012 yılında Rakka sakinleri tarafından kurulan tugayın ilan edilme amacı rejim güçlerine karşı mücadele yürütmekti. Girê Spî ‘nin 70 km uzağında Eyn Îsa kasabasında ilan edilen tugayın ilk ismi ‘El-Cîhan Fî  Sebîl Ellah’ idi.

Rejime karşı savaştı

Tugay, birçok kentte Rakka, Eyîn Îsa, Girê Spî, Tugaya 93, Tebqa ve Hema’nın doğu Şair köyünde rejim güçlerine karşı savaştı. Sonrasında adını  ismini ‘Ehrar El-Reqa Tugayı’ olarak değiştirdi.

DAIŞ çetelerine ağır darbeler vurdu

DAIŞ çetelerinin Rakka’yı,işgal etmesi ardından 6 Haziran 2013 tarihinde Rakka’ya bağlı Til El-Semin köyünde DAIŞ çeteleri ile girdikleri şiddetli ve uzun süreli çatışmalarda çetelere ağır darbeler vururken 27 savaşçıları yaşamını yitirdi.

Birçok askeri hamleye katıldı

Daha sonra Ehrar El-Rakka savaşçıları Eyn Îsa, Sirîn ve Qereqozaq köprüsü bölgelerine saldıran DAIŞ çetelerine karşı mücadele etti. Kobani merkezi, kısalı ve Girê Spî de çetelerden temizlenince, YPG/YPJ güçleri ile birlikte Kobani’nin güney kırsalı ve Tişrîn bölgesinin çetelerden temizlenmesi hamlesine katıldı. Yine QSD’nin Hesekê güneyinde Hol ve Şedadê bölgelerinde düzenlediği operasyonlara da katılım sağladı.

Martta resmi olarak QSD’ye katıldı

17 Mart 2016’da Ehrar El-Rakka Tugayı, Ebû El-Tabat köyünde yapılan resmi açıklamayla resmi olarak QSD’ye katıldığını duyurdu. Açıklamada tüm Suriye topraklarını çetelerden temizleyip özgürleştirinceye kadar savaşmaya hazır oldukları belirtildi.

QSD’nin başarıları katılıma yol açtı

Tugay komutanlarından Ferhan El-Esker, QSD’ye katılmalarına sebep olan durumun, QSD’nin çetelere karşı kazandığı başarılar ve birçok bölgeyi çetelerden temizlemesi olduğunu söyledi.

Ferhan, tüm Suriye toprakları çetelerden temizleninceye kadar çetelere karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

(u/aç)

ANHA

No comments