Breaking News

Türk ordusu Rojavalıyı çetelere teslim etti

SEYDO ÎBO

EFRÎN – Türk ordusu, İskenderun’da çalışan X.S. adlı Rojavalı yurttaşı Efrîn’e dönerken yakalayarak Ehrar El-Şam ve El-Nusra çetelerine teslim etti.

Türkiye’nin Hatay kentine bağlı İskenderun’da çalışan X.S. adlı Rojavalı yurttaş, Efrîn’e geri dönmek isterken oturum izni olmadığı gerekçesiyle 12 Martta İskenderun’da gözaltına alındı.

Ehrar El-Şam çetesine teslim edildi

Gözaltına alınıp ifadesi alındıktan sonra X.S. adlı yurttaş, Türk ordusunca Hatay’ın Kırıkhan ilçesindeki kırsal alanda üstlenmiş olan Ehrar El-Şam çetelerine teslim edildi. Ehrar El-Şam çeteleri de X.S. adlı Rojavalı yurttaşı, İdlib Vilayetindeki Bab El-Hewa sınır kapısında El Nusra çetelerine teslim etti. X.S. buradan İdlib’e götürüldü.

İskenderun’da sorguyu El-Nusra çetesi yaptı

Teslim edildiği El-nusra çetelerince İdlinb’de 7 gün alıkonulan ve daha sonra serbest bırakılan X.S., yaşadığı durumu ANHA’ya anlattı.

X.S. Türk devletinin sadece Efrîn’li olduğu için kendisini yakaladığını belirterek, “Sorguda bir El-Nusra çetesi hem Arapça hem Kürtçe benimle konuşup ifademi almaya çalışıyordu. Israrla benim YPG’ye yardım ettiğimi ileri sürüp bunu kabul etmemi istiyordu” dedi.

‘Birinin kafasını kesip içeri attılar’

X.S. İdlib’de alıkonulduğu günlerde de çetelerin vahşetine yakından tanık oldu. O günlerde bazı kişilerin çetelerce kafalarının kesildiğine tanık olan X.S. şöyle konuştu: “Çeteler beni zindana dönüştürdükleri bir mağaraya doğru götürdüler. 7 gün burada tutuldum. Orada Halep ve İdlib kırsalından farklı gerekçelerle kaçırılıp zindana atılmış 30 kişi vardı. Ağır işkencelere maruz kaldık. Birkaç gün geçtikten sonra bir Cebhet El-Nusra çetesi, bizim yanımızda alıkonulmuş olanlardan birinin kafasını kesti. Kestiği kafayı da zindanın içine attı. Ancak içerisi karanlık ve gece olduğundan kim olduğunu öğrenemedik.”

X.S. alıkonulduğu 7 günün sonunda Efrîn’in Cindirêsê ilçesine yakın bir tepelik alanda serbest bırakıldı. Dönüp geriye bakmaması ve korkutulması için de üzerine yukarı doğru mermi sıkıldı.

Yaşadıklarının her Rojavalı için ibretlik derslerle dolu olduğunu söyleyen X.S. Türkiye ve Bakurê Kurdistan’da yaşayan tüm Rojavalılara AKP`nin kirli oyunlarına karşı uyanık olmalarını ve bu oyunlardan kendilerini sakınmalarını istedi.

AKP/Türk devleti, 13 Kasım 2015’te de Efrîn’in Cindirêsê ilçesine bağlı Hemam köyünden 5 genci kaçırarak Cebhet El-Nusra çetelerine teslim etmişti.

(aç)

ANHA

No comments