Breaking News

ABD: Kobanê'ye silah ulaştırdık!-YENİLENDİ

HABER MERKEZİ - Amerikan ordusu ilk kez resmi ağızdan Kobanê'de Kürt güçlerine havadan silah bıraktıklarını açıkladı. Açıklamada Irak’taki Federal Kürdistan yönetiminin gönderdiği silah, askeri mühimmat ve tıbbi malzemenin, hava yoluyla kenti savunan direnişçilere ulaştırıldığı belirtildi.
Suriye ve Irak’taki DAIŞ mevzilerine yönelik hava operasyonlarının koordinasyonunu da yürüten Amerikan Ortadoğu ve Orta Asya Komuta Merkezi (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, “Irak Kürt makamları tarafından sağlanan silah, cephane ve sağlık materyallerinin” Kobanê'ye havadan gönderildiği belirtildi.
YPG doğruladı
Konuya ilişkin haberler YPG kaynaklarınca da doğrulandı.
YPG Genel Komutanlığı sözcüsü Rêdûr Xelîl, silah ve mühimmatın Kobanê'ye ulaştığını ve söz konusu yardımların devam edeceğini bildirdi.
CENTCOM: Kobanê’de tehlike sürüyor
CENTCOM, Kobanê'de Cumartesi ve Pazar günü 11 hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi. Eylül sonundan bu yana Kobanê kenti ve çevresine 135 hava saldırısı düzenlendiği kaydedildiyor.
CENTCOM, “sahada devam eden direnişle birleşen” bu hava saldırılarında yüzlerce DAIŞ çetesinin öldürüldüğü, çok sayıda ekipman ve pozisyonunun imha edildiği ya da tahrip edildiğini ifade etti. CENTCOM, Kobanê kentindeki durumun “kırılgan” olduğunu söyledi.
İlk resmi açıklama
Amerikan Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta sonu ilk kez PYD ile doğrudan görüşmelerde bulunduklarını da açıklamıştı. 
ABD, daha önce de ‘ılımlı muhalifler’ olarak tanımladığı bazı güçlere askeri yardımda bulunduğunu açıklamıştı. Ancak bir Kürt grubuna hava indirme yoluyla yardım yapıldığına dair bu ilk resmi açıklama, PYD-YPG’yi ‘terörist’ olmakla suçlayan Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor.
Erdoğan YPG'ye silah göndermeyi hazmedemiyor
Geçtiğimiz hafta içinde ABD'nin, YPG'ye silah desteği vereceği iddiaları gündeme gelmiş, bunun üzerine Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Böyle bir girişimi desteklemeyeceklerini” söylemişti.
Erdoğan, konuyla ilgili şu sözlerle de PYD’yi terör örgütü olmakla suçlamıştı:
"Son günlerde bir şeyler dolaşmaya başladı. Nedir o? PYD'ye silah desteği vermek ve PYD'ye verilecek silah desteğiyle IŞİD'e karşı burada bir cephe oluşturmak. Tamam da PYD şu anda bizim için PKK ile eştir, o da bir terör örgütüdür. Bir terör örgütüne kalkıp da bize dost olan NATO'da beraber olduğumuz Amerika'nın böyle bir desteği, açıktan açığa söyleyerek bizden 'evet' ifadesini, yaklaşımını beklemesi çok çok yanlış olur, böyle bir şeyi bizden beklemesi mümkün değil, böyle bir şeye de biz 'evet' diyemeyiz."

No comments