Breaking News

Adeta hepsi savaş uzmanı!

RUHA –Kobanê’de savaş kızışırken, çatışma noktalarını gören tepeler tam seyirlik. Hem batı cephesindeki hem de doğu cephesindeki çatışmaların en net görüldüğü Medresat Tepesi gündüz savaş izleyicilerinden geçilmiyor.
Kobanê’de DAIŞ çetecilerinin saldırılarına karşı YPG savaşçılarının direnişi 38’inci gününe girerken, Kobanê’yi tam karşıdan gören tepeler dolup taşıyor. Kobanê’nin hemen karşısında Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın üst tarafından bulunan, batı ve doğu cephelerinin görüldüğü Medresat Tepesi bu tepelerden biri. Bir yandan direnişin yaşandığı bir yandan da direnişin bir parçası olan nöbet eyleminin bulunduğu alanda kimi yurttaşlar da karşıda yaşanan çatışmaları izlemek için tepeye akın ediyor. Çok sayıda medya mensubunun Kobanê’deki gelişmeleri anı anı merkezlerine aktardığı alan da olan tepe, sabah saatlerinden itibaren deyim yerindeyse “savaş izleyicileri”nin akınına uğruyor.
Gözler Kobanê’de
Ellerinde dürbünlerle tepeye gelen yurttaşlar, pür dikkat karşı tarafta yaşananları izlerken, yaşananlar karşısında yorumlar yaparak, adeta savaş uzmanı kesilmekten de geri kalmıyor. Canlı yayın araçlarının sıraya dizildiği tepede bulunan kayalıkların neredeyse tamamı bu izleyiciler tarafından işgal ediliyor. Gün içinde devamlı kalabalığın bulunduğu tepeden Kobanê’yi izleyen yurttaşlar, oradaki en ufak hareketliliğin üzerinde yorumlar yaparak, kendi aralarında gelişmeleri tartışıyor.
Söz konusu tepeye DAIŞ çetelerinin saldırılarından dolayı Suruç’a gelmek zorunda kalan yurttaşlar da uğruyor. Ancak onlar çatışmaları değil, saldırılardan dolayı geride bıraktıklarını görmek, yerinde mi diye bakmak amacıyla geliyorlar.
Özellikle çatışmaların yoğunlaştığı saatlerden tepenin hemen aşağısında sınır hattına da sık sık DAIŞ tarafından havan topları atılırken, basın mensupları da bu şartlarda çelik yeleklerle çalışmak zorunda kalıyor. Ancak çatışmaları izlemek için tepeyi işgal eden yurttaşların herhangi bir tedbir almaması ise yaşanabilecek bir olumsuzluğun da önünü açıyor.

No comments