Breaking News

ABD: PYD Terör Örgütü Değil

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, PYD'yi terörist örgüt olarak görmediklerini söyledi ve "PYD'nin desteklenmesi gerektiğini Türklere anlattık" dedi.
Kobanê'de savaşan Kürtlere havadan ve karadan desteklerin başladığının ikinci günü ABD'den 'PYD ile ilgili terörist örgüt değildir' açıklaması geldi. Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın basın ile günlük düzenlediği brifingde gazetecilerin sorularını yanıtlayan sözcü yardımcısı Marie Harf, PYD'nin Amerikan yasalarına göre illegal olmadığını ancak PKK ile aralarında var olan durumun hassasiyet oluşturduğunu söyledi.
Gazetecilerin ısrarlı sorularına karşın Kobanê'ye yapılan havadan yardımın süresi, miktarı ve ne içerdiğine yönelik ayrıntı vermeyen Harf, 'Obama'nın Türkiye'ye bu konuda bilgi verdiği' ifadesinde sorgulanan 'bilgi vermenin' 'fikir sormaktan çok, biz bunu yapıyoruz' demek olmadığını, Erdoğan ile Obama'nın konu üzerine bir süre tartışma yürüttüğünü söyledi. Harf tartışmaya ilişkin ayrıntının açıklanmasını Beyaz Saray'a bıraktı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Türk mevkidaşı arasında Kobanê'ye ilişkin geçen konuşmaların sorulması üzerine ise "burada asıl olan Obama'nın sözleridir. Ancak ayrıntılara ilişkin elimde bir bilgi yok" dedi.
Silahlar Farklı
Harf, ayrıca IŞİD ile savaşan PYD gibi Kürt grupların desteklenmesinin çok önemli olduğuna inandıklarını Türklere açıkça belirttiklerini vurguladı.
Irak'taki bölgesel yönetim tarafından Kobanê'deki PYD'ye gönderilen silahların aslında Irak'a ABD tarafından verilen veya satılan silahlar olup olmadığına yönelik soru üzerine Harf, ABD'nin kendi silahlarının kullanılmasının istenmediğini, bu nedenle farklı olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylemesi üzerine, ABD'nin neden böyle bir tercihi olduğu sorusunu ise 'cevabı bilmiyorum' şeklinde cevapladı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının Kobanê'deki silahlı güçlere havadan yardım açıklamasında herhangi bir grubun adından bahsetmediğine yönelik soru üzerine, "Bu herhangi bir grupla alakalı değil, bu, Kobanê ve çevresinde, IŞİD'i geri püskürtmeye çalışan bir grup Kürt savaşçı ile az miktardaki Kürt olmayan savaşçılarla ilgili" dedi.
Kobanê Hala Risk Hala Geçerli
Harf bir soru üzerine Kobanê'nin düşme tehlikesinin hala bulunduğunu, bu nedenle ek girişimlerin yapılmasına inandıklarını söyledi. Hava saldırıları ile IŞİD'e ciddi hasar verildiğini ancak karadan savaşan güçlerin de mücadeleyi sürdürmeleri için takviye edilmesi gerektiğini, ABD'nin bu tür yardımlarının devam edeceğini söyledi.
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com - www.lekolin.org - www.lekolin.net – www.lekolin.info

No comments