Breaking News

YPG ihtiyaç olduğu sürece Peşmerge Kobanê’de kalacak’

Kürdistan Bölge Yönetimi Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Yawer, Peşmerge Güçleri’nin Kobanê’de ne kadar kalacağına ilişkin belirlenmiş bir süre olmadığını belirterek, “YPG ihtiyaç duyduğu sürece Peşmerge Kobanê’de kalacak” dedi.


Kürdistan Bölge Yönetimi Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yawer, yaptığı açıklamada, Peşmerge’nin, Kobanê’ye gidişinin ardından bölgedeki durumun olumlu yönde değiştiğini söyledi. Daha önce Kobanê’nin yüzde 75’inin IŞİD’in elinde olduğunu hatırlatan Yaver, Peşmerge’nin çatışmalara dahil olmasının ardından bu oranın yüzde 45’e düştüğünü kaydetti.

Yawer, Peşmerge’nin, Kobanê’de sadece üç ay kalacağı yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirterek, “Peşmerge Güçleri’nin, Kobanê’de ne zamana kadar kalacaklarına ilişkin belirlenmiş bir süre yok. Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve diğer savaşçılar ihtiyaç duyduğu sürece Peşmerge, Kobanê’de kalacaktır. Zira Peşmerge gönderilirken süre kısıtlamasına yönelik bir anlaşma yapılmadı. Türkiye ile yapılan görüşmelerde de böyle bir şart öne sürülmedi” dedi.

Türkiye’nin, Kobanê’ye gideceklerin Peşmerge olmasını şart koştuğunu aktaran Yawer, şöyle devam etti:

“Bu da gayet normal ve anlaşılır bir taleptir. Çünkü Türkiye, devlet olarak kendi güvenliğini sağlamak için bazı tedbirler almak istiyor. Bir ülkeden başka bir ülkeye askeri güç sevkiyatı söz konusu ise sınırı kullanılan devletin, bütün ayrıntılardan haberdar olmak istemesi doğaldır.”

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri , Kobanê’deki görev tamamlandıktan sonra Peşmerge’nin götürdüğü silahlarla Erbil’e dönmesi yönünde Türkiye’nin bir talebi olduğunu, bunu da yerine getireceklerini bildirdi.

Peşmerge’nin, Kobanê’ye geçişinde Türkiye’nin her anlamda yardımcı olduğunu vurgulayan Yawer, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye, öncelikle Peşmerge’nin kendi sınırından Kobanê’ye geçişine izin verdi. Ardından Peşmerge Güçleri’ne zaman zaman gönderdiğimiz takviye malzemeler, Türkiye tarafından Kobanê’ye ulaştırıldı. Yaralılara müdahale ve acil tedavi gibi konularda da destek oluyorlar. Silah ve patlayıcıları, Peşmerge Bakanlığı gönderdi. Türkiye’nin silah ve mühimmat desteği olmamıştır. Kürdistan Bölgesi’nin gönderdiği silahları, Peşmergeler kullanıyor.”

Kobanê’de 11 Peşmerge’nin yaralandığı bilgisini paylaşan Yaver, bunların bir kısmının ayakta, bazılarının ise hastanelerde tedavi edildiğini ifade etti.AA

No comments