Breaking News

Kobanê’de keskin nişancılar görevde!

KOBANÊ - Kobanê Kantonu'na yönelik DAIŞ çetelerinin ağır silahlarla 15 Eylül'den bu yana başlattığı saldırılarda çeteler, birçok köyü tahrip edip talan ederken şimdi de kentin doğusundaki evleri yakıp yıkıyor. Kobanê'de şehir savaşının yürütüldüğü doğu cephesinde, YPG/YPJ savaşçılarının direnişi karşısında ilerleyemeyen çeteler bomba yüklü araçlar, havan saldırıları ve patlamalarla kentin doğusundaki birçok evi kullanılamaz hale getirdi. Şehir savaşının sürdüğü Kobanê'de YPG'li keskin nişancılar, "Halkımız için mevzilerdeyiz" diyor.
Kobanê Kantonu'na yönelik DAIŞ çetelerinin ağır silahlarla 15 Eylül'den bu yana başlattığı saldırılarda çeteler, birçok köyü tahrip edip talan ederken şimdi de kentin doğusundaki evleri yakıp yıkıyor. Kobanê'de şehir savaşının yürütüldüğü doğu cephesinde, YPG/YPJ savaşçılarının direnişi karşısında ilerleyemeyen çeteler bomba yüklü araçlar, havan saldırıları ve patlamalarla kentin doğusundaki birçok evi kullanılamaz hale getirdi. Şehir savaşlarında keskin nişancıların rolü öne çıkarken, Kobanê'nin doğu cephesinde savaş ağırlıklı olarak keskin nişancı ve suikastçılar görev alıyor.
Kentin doğusu büyük zarar görmüş
Kobanê'de 36 gündür süren çatışmalarda kentteki yapıların büyük bir bölümü çetelerin attığı havanlar, tank ve füze saldırıları, bom yüklü araçlarla gerçekleştirilen saldırılar, hava bombardımanları ve diğer normal çatışmalardan dolayı büyük zarar görerek kullanılamaz hale geldi. Şehir savaşının sürdüğü kentin doğu tarafı ise adeta bir harabeyi andırıyor. Bombalanmayan ve tahrip edilmeyen neredeyse hiçbir ev yok. Bu cephede özellikle evlerin duvarları oyularak adeta bütün evler arasında koridorlar açılarak evler birbirine bağlanmış. Çetelerin tehdidi üzerine halkın evlerdeki eşyalarını olduğu gibi bırakarak çıktığı kentin doğu tarafında evlerdeki eşyalar da kullanılamaz hale gelmiş. Kentteki araçlar da tıpkı büyük bir hurdalığı andırıyor. Araçların çoğu kurşunlara, şarapnellere hedef olmuş ve evlerin enkazlarının altında kalmış.
En büyük tahribatı bomba yüklü araçlar veriyor
Kentte en büyük tahribatı da, YPG/YPJ savaşçıları karşısında ilerleyemeyen çetelerin başvurduğu bomba yüklü araçlar yaratıyor. Şehir savaşı başladığından bu yana kente en az 10 bombalı araç saldırısı gerçekleşti. Çetelerin tonlarca bomba yüklediği araçların infilak ettiği yerlerde en az 100 metre yarıçapındaki bütün yapılar yerle bir olmuş. Yakınındaki evlerde ise büyük çatlaklar oluşmuş. Kente rastgele atılan havanlar da kentte büyük tahribat yaratıyor. Çeteler giremedikleri yerlerde ise savaş taktiği olarak birçok evi yıkıyor.
Doğu'da görev keskin nişancılarda
Şehir savaşının devam ettiği Kobanê'nin doğu cephesinde en büyük rol da keskin nişancı, suikastçı ve kanasçılarda. Şehir savaşları, cephe savaşlarına göre daha az çatışmalı geçse de en çok can kaybının yaşandığı savaşlardır. Bu tür savaşlar da daha çok gizlenmeyi ve kamufle olmayı gerektiriyor. Kobanê'ni doğu cephesindeki YPG suikastçılarından Rojhat Kobanê, şehir savaşlarında en önemli ayrıntının iyi gizlenmek ve hakim yerlere konumlanmak olduğunu belirterek, "Burada artık kent savaşı veriyoruz. Şehir savaşlarında keskin nişancıların rolünü oynaması gerekir. Onlar daha çok suikast yöntemini kullanıyorlar. Ama bizim de suikastçilerimiz ve suikast silahlarımız var. Savaşta hakim olmak için yoğunlaşman bu yönde olmalı. Normal arazide de senin gizli ve hakim yerlere konumlanman lazım. Burada da iyi kamufle etmen gerekir kendini" diyor. Kobanê'nin zafere ulaşması için verilen büyük bir mücadelenin olduğunu söyleyen Rojhat Kobanê, "Hepimiz mevzilerdeyiz. Kürt halkının onuru için mevzilerdeyiz. Artık bütün Kürtlerin Kobanê için ayağa kalkması gerekir. Kobanê'nin düşmesinin Kürdistan'ın düşmesi olarak görmeliler. Artık bu sınırları ortadan kaldırmanın zamanı geldi" çağrısında bulunuyor.
Silahlar kendi üretimleri
Keskin nişancıların daha çok Kanas silahını kullandığını söyleyen YPG'nin keskin nişancılarından Çekdar ise, kendilerinin yaptığı bazı silahlarının olduğunu belirtiyor. Çekdar, "Bizler kanasın yanında BKC silahını da suikastlerde kullanıyoruz. Yine bizim yaptığımız Zagros-1 ve Zagros-2 silahı da var. Bu silahı kendimiz yaptık. Kanas'ın menzili 1800 metre iken bunun menzili 3000 metre." diyor.
ERSİN ÇAKSU / ABDURRAHMAN GÖK

No comments