Breaking News

Yaralı YPG'li: 'İyileşip Kobanê'ye döneceğim'

BBC Türkçe servisi muhabiri Çağıl Kasapoğlu, Suruç'ta tedavi gören bir YPG'li ile aralarında geçen diyaloğu yazdı.
Kobanê'de IŞİD çeteleri ile YPG-YPJ güçleri arasında devam eden çatışmalarda yaralanan bazı YPG'liler (Halk Savunma Birlikleri) Urfa'nın Suruç ilçesinde tedavi görüyor. Suruç'taki hastanede tedavi gören yaralı YPG'lilerden biri ile görüşen BBC Türkçe'den Çağıl Kasapoğlu, aralarında geçen diyaloğu yazdı. 

YPG'linin 'İyileşip Kobanê'ye döneceğim' sözlerine yer verilen haberşöyle: 
Suruç Devlet Hastanesi'nde görüştüğüm 19 yaşındaki bir yaralı, YPG'liler tarafından Mürşitpınar sınır kapısına bırakılmış, oradan da ambulanslarla Suruç'a getirilmiş.
İyileşince Kobani'ye geri döneceği için güvenlik gerekçesiyle kimliğini gizli tutmak istiyor.
Bir kolu ve bir bacağı alçıda. Kendisini ziyarete gittiğimizde önce doğrulmaya çalışıyor ve hemen yanı başında 15 yaşındaki karısına 'misafirlere kola ikram etmesini' söylüyor. Sonra nasıl yaralandığını anlatıyor:
"Kobani'nin içinde IŞİD'çilere yaklaşmak için bir evin içinde baltayla delik açıyordum. Tam o sırada havan topuyla saldırdılar, yaralandım."
'IŞİD'çilerle aramızda 5-10 metre mesafe oluyor'
"Evlerin içindeki IŞİD'çiler bizim işimiz. Aramızda 5-10 metre mesafe oluyor. Öyle çatışıyoruz. Ama sokakta toplananlar ve tankları ABD uçakları vuruyor."
19 yaşındaki genç, IŞİD'in evlerin içini talan edip hırsızlık yaptığını söylüyor, "duvarlardaki prizleri, fişleri bile söküp çalıyorlar" diyor.
"Silah yardımı geliyor mu?" diye sorduğumda şu yanıtı veriyor:
"IŞİD'in ağır ve güçlü silahlarına karşı, bizim silahlarımız çok eski ve hafif (...) Ben bize herhangi bir yerden bize silah yardımı gelmiyor diye biliyorum (...) IŞİD'e karşı savaşmaya Türkiye'den de gelen PKK'lılar var. Gelmeye mecburlar..."
Kolunda dövmesi bulunan karısı Türkiye'de kalıyor
Geri dönüp savaşmaya devam edecek. Yanında yatan 9 aylık çocuğunu gösterip, "Çocuğum var benim, evlerimizi talan ettiler, vatanımızı kurtarmak için savaşa katıldım, yine gideceğim" diyor.
İki yıl önce evlendiği 15 yaşındaki karısına "Geri dönmesini istiyor musun?" diye sorduğumdaysa derin bir iç çekiyor... "Tabi ki burada kalmasını isterim."
Birbirlerini iki aydır görmüyorlar. YPG'li genç yaralanıp Suruç'a geldiğinde bir arkadaşını görmüş ve ona Aligör mahallesindeki çadır kentte yaşayan karısına haber vermesini söylemiş.
YPG'li gencin kolunda karısının dövmesi var. Saçları salınmış, gülen bir yüz ifadesi kazınmış koluna...
Nasıl buluştuklarını anlatırken 19 yaşındaki genç bir ara karısına dönüyor ve "Ben oraya geri gittiğimde şehit olursam sen ne yapacaksın?" diye soruyor.
Genç kadın da ellerini kaldırıp "Allah var" diyor sadece.

No comments