Breaking News

2015’te özgür Ortadoğu için üzerimize düşeni yapacağız

KOBANΠ–  Kobanî’de YPG ve YPJ savaşçılarının, Rojava devrimini boğmak isteyen “vahşet yapısı” DAIŞ çeteleri ve destekçilerinin nasıl yenileceğini 2014 yılında dünyaya gösterdiklerini belirten YPG komutanı Dijwar Xebat, 2015 yılında da DAIŞ çetelerinin hem Rojava Kürdistanı’ndan hem de Suriye’den temizleneceği yıl olacağı konusunda halklara söz verdiklerini söyledi. 

DAIŞ çetelerinin 2014 yılı içerisinde birçok kez hedefi olan ve her defasında aldığı ağır darbelerin ardından Eylül ayında takviye güç ve ağır silahlarla işgal girişiminde bulunduğu Kobanî Kantonu’na yönelik saldırılarına karşı YPG ve YPJ savaşçılarının gösterdiği ve dünyanın gündemine oturan tarihi direniş 108’inci gününe girdi.  DAIŞ çetelerine karşı bir ayı aşkın süredir YPG ve YPJ savaşçılarının başlattıkları “temizlik operasyonu” kapsamında sokak sokak, ev ev, cadde cadde kentin çetecilerden temizlendiği Kobanî’de, devam eden direniş 2015 yılına da büyük bir kararlılıkla giriyor. YPG Komutanlarından Dijwar Xebat, Kobanî’ye 2014 yılında yönelen DAIŞ saldırılarını ve amaçlarını, kentte sürdürülen tarihi direnişi, YPG’nin çetelere karşı başlattığı saldırı hamlesini ve 2015 yılında devam edecek direnişlerine dair DİHA’ya çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
‘Kürt halkının kendi kendini yönetmesine tahammül edemediler’
2014 yılının hem Rojava Kürdistan’da hem de Kürdistan’ın diğer parçalarında Kürt halkının kazanımlarına dönük saldırıların geliştiği bir yıl olduğunu kaydeden YPG Komutanı Dıjwar Xebat, aynı zamanda 2014’ün bu kapsamlı saldırılara karşı geliştirilen direnişin de yılı olduğunu söyledi. Xebat,  saldırıların Kürt halkının özgürlüğüne ve kendi kendisini yönetmesine tahammül edemeyen güçlerin yönlendirmesi ile gerçekleştiğini söyledi.  Rojava Kürdistan’ına yönelen DAIŞ saldırılarının da bu temel de geliştiğinin altını çizen Xebat, Kobanî’nin hedef seçilmesinin nedenin de halk devrimine  Kobanî Kantonu’nun öncülük etmesi olduğunu söyledi. Xebat, “Suriye’de halk ayaklanmaları başladığında Kürt halkı devrim içerisinde büyük ve stratejik bir rol oynadı. Rojava Kürdistan’ında başlayan halk devrimine ise Kobanî Kantonu öncülük etti. Bilindiği gibi 19 Temmuz devrimi başladığında Kobanî halkı Esed rejimini tümden buradan çıkardı. Ondan sonra halk kendi kendisini yönetmeye ve sistemini inşa etmeye başladı. Suriye içerisinde nerede Kürt yaşıyorsa oraya saldırılar oldu. Bu saldırılar zaman zaman rejim tarafından oldu kimi zaman ise halkların iradesini tanımayan çeteler tarafından yapıldı” diye konuştu.
‘Kobanî’ye yönelen saldırılar Rojava devrimini hedefledi’
Kobanî Kantonuna yönelen ve yaklaşık bir yıldır devam eden saldırıların  “Normal tehlike içeren saldırılar” olmadığını ifade eden Xebat, saldırıların bazı dünya güçlerinin de desteğiyle DAIŞ çeteleri eliyle geliştirilen organize ve sistemli saldırılar olduğunu belirtti. Kobanî’ye yönelen saldırıların aslında tüm Rojava devrimini hedeflediğini ve inşa edilen demokratik özerklik sisteminin bitirilmek istendiğini vurgulayan Xebat, 2014 yılının aslında tamamının Kobanî için savaş yılı olduğunu dile getirdi. Xebat, “3 ayı aşkın bir süredir tarihi bir direnişin içerisindeyiz. Ama mevcut saldırılar 3 ay önce başlamadı aksine bu saldırıların startı Şubat ayında her üç cepheden verildi. Bir yıldır aralıksız bir şekilde, gece gündüz Kobanî’ye saldırı sürdü. Doğudaki Til Ebyad tarafından, yine güneydeki Sirrin tarafından ve batıdaki Cerablus tarafından kesintisiz bir saldırı vardı yıl boyunca. Oralarda da aylar süren bir direniş oldu bu saldırılar karşısında. En son Eylül ayının başlarında İslamiyet adı altında örgütlenen insanlık düşmanı DAIŞ çeteleri dış güçlerinden desteğiyle en kapsamlı saldırıyı başlattı” şeklinde konuştu.
‘Kobanî dünyaya DAIŞ’ın nasıl yenileceğini gösterdi’
Kobanî’ye yönelen DAIŞ çetelerinin dış desteğine dikkat çeken Xebat, çetelere verilen dış desteğin de Kobanî’de sergilenen destansı direnişle kırıldığını söyledi.  Kobanî’de sergilenen direnişin, büyük kentleri, ağır silahlarla donatılmış orduları birkaç saat içinde teslim alan çetecilerin durdurulup yenilgiye uğratılabileceğini gösterdiğini belirten Xebat, “Örneğin DAIŞ Irak’ta Musul ve Şengal’i saatler içerisinde aldı. Suriye içerisinde hem rejim hem de ÖSO’nun elinde olan birçok kenti kısa süre içerisinde aldılar. Ama Kürt halkının kontrolünde bulunan Kantonları arkalarında bulunan destekçilerinin yardımlarına rağmen düşüremediler. Tarihte bazı önemli direnişler oldu ama Kobanî direnişi gibi görkemli bir direnişin tarihte benzeri olmadı. Üç aydan fazla bir süredir devam ediyor. O bakımdan Kobanî direnişi tüm dünya ve insanlık açısından tarihi bir direnişi oldu” diye konuştu.
‘DAIŞ bir vahşet yapılanmasıdır’
Kobanî’de DAIŞ çetelerine karşı geliştirilen ve 4’üncü ayına girecek olan direnişile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Xebat, “Dünyanın farklı yerlerinde bulunan El-Kaide yapılarının bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir vahşet yapısıdır” dedi. DAIŞ çetesinin yıl içerisinde Kobanî’nin köylerine yaptığı saldırılarda gördüğü direniş karşısında ağır silahlar ve takviyelerle saldırılarına devam ettiğini söyleyen Xebat,  DAIŞ’in Kobanî kent merkezine ulaşana kadar çok ağır kayıplar verdiğini kaydetti. Xebat, Kobanî halkının teslimiyeti kabul etmeyerek köy köy direndiğini ve dünya direniş tarihine not düştüğünü söyledi.
‘Kobanî ev ev sokak sokak direnişi gösteriyor’
Xebat, Kobanî’nin şimdi ise ev ev, sokak sokak direnişi sürdürme ve kenti DAIŞ çetelerinden temizleme kararlılığında olduğunu vurgularken, “Bu direnişte onlarca arkadaşımız şehit oldu ama çeteler Kobanî topraklarında yüzlerce kayıp verdi. Bazıları Kobanî düştü düşecek derken, Halk Savunma Güçleri (YPG) üyeleri ve Kobanî halkı Kobanî’de tek bir karış özgür toprak olduğu sürece direnişi büyütme kararlılığı göstererek DAIŞ’e ağır darbeler vurdu. Sayısız cenazeleri elimize geçti. Yine büyük cephanelerini ele geçirdik. DAIŞ Kürtlerden bazı köstebeklerin de arasında olduğu desteğe rağmen Kobanî’yi bırakalım almayı darbe üstüne darbe aldı” dedi.
‘Artık savunma pozisyonundan çıktık gün be gün ilerliyoruz’
Yakşalık bir aydır  Kobanî’de DAIŞ çetelerine karşı YPG ve YPJ’nin başlattığı “temizlik operasyonuna” ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Xebat, artık direnişin yeni bir aşamaya taşındığını YPG ve YPJ’nin savunma esası üzerinden geliştirdiği direnişi saldırı hamlesine taşığını söyledi. Xebat,  YPG güçlerinin yeni direniş stratejisine ilişkin “ Bu kez biz saldırı hamlesine geçtik ve an be an ilerleyerek, işgal edilen kenti temizleme aşamasına geçtik. Tüm gücüyle Kobanî’ye saldıran DAIŞ’e karşı artık savunma pozisyonundan çıkarak, operasyon yapıyor ve gün be gün ilerliyoruz. Bu ilerleyişimiz aralıksız devam edecek. DAIŞ bile kendi içerisinde bulunduğu durumu itiraf edecek noktaya geldi. Saplanıp kaldıklarını ve nasıl geri çekileceklerini bilmediklerini söylüyorlar. Bu güne kadar 30’un üzerinde bomba yüklü araçla güçlerimize saldırmak istediler ama amaçlarına ulaşamadılar. Onlarca çete intihar eylemi yaparak vahşi yöntemlerle üstümüzde etki oluşturmaya çalıştı ama onlarda boşa çıktı. Çeçenistan, Afganistan, Türkmenistan ve Avrupa ülkelerinden kandırdıkları insanları, yine Libya, Mısır, Yemen, Irak gibi Arap ülkelerinin hemen hepsinden yüzlerce El-Kaide üyesini organize bir şekilde Kobanî gönderip kendilerini denediler. Bazıları dayanamayıp kaçtı bazıları ise savaşıp 15 gün gibi kısa bir süre içinde öldü. Bazıları bu kadar çok ölüyorlarsa neden sonu gelmiyor diyebilir. DAIŞ her gün yeni güç takviyesi yapıyor. Gurup gurup, kafile kafile başka kentlerden ve ülkelerden güç getiriyorlar ama büyük kırılmayı yaşadılar. Kendileri bile ‘bu kadar kararlı ve örgütlü bir halk karşısında kazanamayız’ diyorlar kendi aralarında” değerlendirmesinde bulundu.
‘Bedeli ne olursa olsun DAIŞ’ı Rojava’dan temizleyeceğiz’
DAIŞ’e karşı mücadelelerinin bedeli ne olursa olsun çetecileri Rojava Kürdistan’ının tamamından temizleyinceye kadar devam edeceğini belirten Xebat,  “Bu yapıdan tek bir kişi kalmayacak burada. Bu kadar kesin konuşuyoruz” dedi.  Xebat halkların özgür ve eşit bir şekilde yaşayacakları demokratik bir Suriye için Suriye halklarına DAIŞ’i Suriye’den temizleme sözü de vererek, “Rojava’da değil onları Suriye’de de çıkaracağız. Biz YPG olarak Kürt, Arap ve diğer halkların eşit bir biçimde yaşayabileceği bir Suriye için üstümüze düşen her şeyi yapmakta kararlıyız.  İnsani değerleri ayaklar altına alan bu DAIŞ çeteleri nerede olursa olsun onlarla savaşmakta kararlıyız. Sadece çeteler değil onları destekleyen kim olursa olsun onlarda bizim hedefimizdir. Halklara böyle bir vahşeti yaşayan çeteleri destekleyenler mutlaka tarih karşısında deşifre olup hesap verecekler. Çünkü sadece Kürt halk için değil bu çeteler insanlık için tehlikedir” dedi.
‘2015’te özgür Ortadoğu için üzerimize düşeni yapacağız’
YPG olarak 2015 yılında tüm Kürt halkının özgürlüğünü ve Suriye halklarının eşit, demokratik yaşamını savunma iddia ve kararlılıklarını yinelediklerini vurgulayan Xebat, halklarının hayali olan özgürlüğün esas alındığı bir Ortadoğu için üstlerine düşen tüm sorumlulukları yüklenerek mücadele etme sözü verdiklerini söyledi.  Xebat son olarak şunları dile getirdi :  “Ben bir YPG savaşçısı olarak 2015 yılının tüm mazlum halkların özgürlüğünü elde ettiği bir yıl olmasını diliyorum. Bu umudun hayata geçmesi iççin de sadece Kürt halkı için değil tüm dünya halkları için sorumluluk yüklenmeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Son olarak kahraman şehitlerimizi saygıyla anıyor ve anılarına bağlılık sözümüzü yeniliyoruz. Uğrunda can verdikleri hayalleri gerçekleştirme kararlılığımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bu vesileyle tüm şehit anneleri ve babalarına saygı ve hürmetlerimizi iletiyoruz. Savaşmayıp direnişin değişik alanlarında sorumluluk yüklenen yurtseverlerimize ve halkımıza söz veriyoruz. Başaracağız, başaracağız, başaracağız.”
ÇAĞDAŞ KAPLAN/MEHMET ZEKİ ÇİÇEK
(mç/aç)

No comments