Breaking News

‘Kürdistan Parlamentosu PKK ve YPG’ye teşekkür etmeli’

HEWLÊR – Kürdistan Bölge Parlamentosuna sunulan Şengal’in özgürleştirilmesine dair raporda, HPG gerillaları ve YPG savaşçılarına yer verilmemesi parlamenterlerin tepkilerine neden oldu. PDK’li Şex Şemo’nun sunduğu raporun partizan anlayışla hazırlandığını belirten parlamenterler, raporun Kürdistanî yaklaşımdan uzak olduğu eleştirisinde bulundu.
Kürdistan Bölge Parlamentosunun PDK’li parlamenteri Şex Şemo, Şengal’in özgürleştirilmesine dair parlamentoya bir rapor sundu. Raporun bir kısmında Şengal dağında bulunan ve sayıları 10 bini bulan Êzîdî halkının kurtarılmasından bahseden Şemo’nun HPG, YPG ve YBŞ güçlerini görmezden gelerek yalnızca peşmerge ve koalisyon güçlerinden bahsetmesi dikkat çekti.
Parlamento YPG ve gerillaya teşekkür etmeli
PDK’li vekilin hazırladığı rapor hakkında Rojnews’e konuşan Yekîtiya Nîştîmaniya Kurdistanê (YNK)’den parlamenter ve Kürdistan Bölge Parlamentosu İnmsan Hakları Komitesi başkanı Salar Mehmûd, peşmerge ile omuz omuza her cephede DAIŞ’a karşı savaşan HPG gerillaları ve YPG savaşçılarının anılmamasının yanlış olduğunu ve gerillaya teşekkür edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Parlamentodaki yazılı belgelerde, protokol arşivlerinde peşmergenin isminin yanında gerilla ve YPG savaşçılarının isimlerinin de kayıtlı olduğunu dile getiren Mehmud, kimsenin bu güçlerin kahramanlığını küçültemeyeceğini dile getirdi.
‘Kazanımlar bir partiye mal edilemez’
Salar Mehmud; “Kürdistan peşmergesi bugüne kadar bir sistem altında toplanamamıştır. Bu Kürdistan bölgesinin gerçeği, yapılan operasyonların bazen partilere mal edilmesine sebep oluyor” diyerek operasyonda parti bayraklarının kullanılmamasını istedi.
Raporda, bölge hükümetinin Şengalliler için kamplar yapması talep ediliyor.
Rapor yakın zamanda Şengal’e il statüsü kazandırmak için de proje hazırlanmasını öneriyor.
Siyasi aktivist Eli Mehmud da, raporda YPG ve HPG’nin isminin anılmamasına dikkat çekti. Mehmud; “Şengal’i Özgürleştirme savaşına PDK peşmergesinin dışında, HPG gerillaları, YPG savaşçıları, Êzîdî peşmergeler, YNK ve Kürdistan Komünist Partisi peşmergeleri de katıldı. Üzülerek ifade etmeliyim ki, PDK bu savaşı da “Xakurke destanına” benzetiyor, Xakurke’deki yanlışı tekrar ediyor. Birçok tarihi çatışma gibi bu savaşa da Partiya Zehmetkêşan ve Hizbî Şuî Kürdistan (Kürdistan Komünist Partisi) aktif katılmışlardır” dedi.
(aç)

No comments