Breaking News

YPG 1 YILLIK SAVAŞ BİLANÇOSUNU AÇIKLADI

YPG Resmi Sözcüsü Rêdûr Xelîl, Rimêlan kasabasındaki İşçi Sendikası Salonu’nda dün düzenlediği basın toplantısıyla 2014 yılı bilançosunu basına ve kamuoyuna açıkladı.
Halk Savunma Birlikleri (YPG), 2014 yılı savaş bilançosunu açıkladı. Rojava’nın farklı yerlerinde yaşanan çatışmalar ve gereçekleştirilen eylemlerde 4 bin 964 çete üyesinin öldürüldüğünü ifade etti.
Xelîl, 2014 yılı boyunca YPG güçleriyle DAİŞ çeteleri arasında Rojava’nın farklı bölgelerinde şiddetli çatışmalar yaşandığını ve bu çatışmalarda tespit edilebildiği kadarıyla 4 bin 964 çete üyesinin öldürüldüğünü, 228 çete cenazesinin YPG güçlerinin eline geçtiğini, 11 çetenin de sağ yakalandığını açıkladı.
2014 yılındaki askeri durumu ve gelişmeleri değerlendiren YPG Sözcüsü, YPG güçlerinin başarıyla atlattığı 3 tarihi dönemecin olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Birinci aşama; tarihi bir direnişle Şengal’de onbinlerce Êzîdî’nin DAİŞ çetelerinin katliamından kurtarılması, Şengal-Rojava arasında güvenli insani koridor açılması ve 150 binden fazla Şengalli‘nin bu koridordan Rojava’ya geçirilmesidir. İkinci aşama; Kobanê’de tüm askeri olanaksızlıklara rağmen çetelerin en ağır silahlarıyla düzenledikleri saldırılara karşı gelişen ve tüm dünyayı şaşkına çeviren tarihi onur direnişi oldu. Üçüncü aşama ise; Til Hemîs ve Serêkaniyê’den Mebrûka kasabası ile Aliya köylerini de kapsayan geniş bir cephede geliştirdiğimiz ‘savunma ve temizlik operasyonları’ olmuştur.”
YPG/YPJ savaşçılarının sergiledikleri tarihi direnişin sadece Kürt halkını değil, Rojava Kürdistanı’nda yaşayan Arap, Süryani, Asuri, Ermeni, Çeçen ve Kürtlerin tümünü korumayı amaçladığını belirten YPG, ”YPG/YPJ güçlerimizin direnişi 2014 yılındaki direnişi ve kararlı duruşuyla profesyonel bir güç olduğunu ve DAİŞ’ı çökertecek en temel güç olduğunu kanıtlamıştır” dedi.
'ÇETELERE KARŞI DİRENİŞ BÜYÜYECEK'
2015 yılında çetelere karşı direnişlerini daha da güçlendireceklerini, DAİŞ’i yenilgiye uğratmak için de askeri güçlerini nicel olarak artırıp nitelik olarak daha uzman hale getireceklerini kaydeden Rêdûr Xelîl, ilgili güçlerle de ilişkilerini daha da geliştireceklerini söyledi.
EYLEMLER
Xelîl, daha sonra Rojava genelinde 2014 yılında DAİŞ çetelerine karşı verilen mücadeleye ilişkin bilançoyu açıkladı.
YPG verilerine göre;
YPG güçleri 2014 yılında DAİŞ çetelerine yönelik 337 askeri operasyon ve eylem düzenledi.
414 sıcak temas ve çatışma yaşandı.
4964 ÇETE ÖLDÜRÜLDÜ
Operasyon, eylem ve çatışmalar sonucunda 4 bin 964 çete üyesi öldürülürken 228 çetenin cenazesi YPG savaşçılarının eline geçti.
11 çete de, YPG tarafından çatışmalarda sağ yakalandı.
Buna karşılık DAİŞ çeteleri ise, 74 intihar saldırısı düzenledi.
İMHA EDİLENLER
Bir yıllık süreç içinde çetelere ait 167 askeri araç, 13 tank, 8 doçka yüklü araç, 7 Hummer tipi zırhlı araç, 3 panzer, 26 doçka, 4 araç, 2 adet 57’lik topçu bataryası, bir Katyuşa Rampası, 6 motosiklet û 3 havan topu bataryası imha edildi.
ELE GEÇİRİLENLER
16 araç, 3 panzer, 4 adet Hummer, 316 adet Kalaşnikov, 48 adet BKC, 60 adet RBG-7, 8 adet M16, 3 adet AKS, bir adet Suikast silahı, 2 adet Bruno tüfek, bir havan, 3 adet Doçka, bir bombaatar, 1adet 23.5’lik Doçka (Şêlka), 14 top, 19 tabanca, 31 telsiz cihazı, 287 mayın, 450 el bombası, 114 raxt, 24 dürbün, 3 intihar yeleği, bir bilgisayar, bir kamera ile binlerce Kalaşnikov ve BKC mermisinin yanında birçok askeri belge de YPG güçlerince ele geçirildi.
537 YPG/YPJ SAVAŞÇISI YAŞAMINI YİTİRDİ
YPG sözcüsü Rêdûr Xelîl, basın toplantısında ayrıca, 2014 yılında çatışmalarda 537 YPG/YPJ savaşçısının yaşamını yitirdiğini ve bunlardan 14’ünün Burkan El-FIrat Ortak Operasyon Merkezine bağlı güçler olduğunu söyledi.
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi

www.navendalekolin.com - www.lekolin.org - www.lekolin.net – www.lekolin.info

No comments