Breaking News

Kobanêliler direniyor

KOBANÊ-"Kobanê'de sivil kalmadı" argümanını güçlendirmeyi amaçlayan Türkiye, sınır hattındaki Kobanêlilere yönelik baskılarını aralıksız sürdürüyor. Sivillere defalarca saldırının yapıldığı Til Şeîr-Boydê sınırına giden Urfa Valiliği ve Suruç Kaymakamlığı'ndan bir heyet, Kobanêlilere eşyalarını ve araçlarını bırakarak sınırı geçmelerini dayattı. Kobanêliler bunu kabul etmeyince gaz bombasına maruz kaldı. Saldırıda birçok kişiyi darp eden asker, daha sonra kucağına aldığı bir çocukla yandaş basına "şefkat" pozu verdi.
Sınır hattında bulunan Kobanêlilere dönük baskı dinmek bilmiyor. Başından beri Kobanê’yi insansızlaştırmak ve "Kobanê'de sivil kalmadı" söylemini güçlü kılmak için çabalayan Türkiye, bu kez sınır hattında bulunan Kobanêlilere yöneldi. Türk yetkililer, Kobanê'nin batısında bulunan Til Şeîr Köyü yakınlarında sınır hattındaki mayınlı arazide bulunan sivillere yönelik baskılarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Daha önce sınırda bulunan sivillere defalarca saldıran Türkiye dün de sınıra Urfa Valiliği ve Suruç Kaymakamlığı'ndan bir heyet göndererek yurttaşlara eşyalarını ve araçlarını bırakarak sınırı geçmelerini dayattı.

Halkın dayatmaları kabul etmemesi üzerine askerler halka gaz bombaları ile saldırdı. Birçok yurttaşın yaralandığı saldırıda askerler, halka "Salaklar", "Siz hayvansınız insan değil" ve "Ne adi insanlarsınız" şeklinde hakaretlerde bulunurken, "Mirza" soyadlı askeri rütbeli ise sınırın Kobanê tarafında çekim yapan gazetecilere tehditler savurdu. Birçok kişiyi darp eden askerler daha sonra kucağına aldıkları bir çocukla yaklaşık yüz metre arkalarında bulunan yandaş basına "şefkat" pozu verdi.
'Açlığa tahammül ederiz ama zulme etmeyiz'
Askerlerin attığı gaz bombalarından çok sayıda yurttaş etkilenirken, Merwan isimli Kobanêli de başından aldığı gaz bombasıyla yaralandı. Halkın askerin müdahalesine karşılık vermesi üzerine ise çok sayıda Kobanêli askerlerce darp edildi. Gelen heyetin kendilerine araçlarını ve eşyalarını bırakarak sınırın Suruç tarafına geçmeleri yönünde baskı uyguladığını söyleyen yurttaşlar, bunu kabul etmeyeceklerini belirtti. Askerlerin kendilerine bölgeyi terk etmeleri yönünde son günlerde sıkça tehditlerde bulunduğunu söyleyen Osman Şükrü isimli yurttaş, yurtlarından ayrılmak istemediklerini kaydederek, "Dün buraya geldiler, bize araçlarımızı ve her şeyimizi bırakarak bugün sınırı geçeceğimiz söylediler. Bugün gelip bizlerle birkaç foto çekip gittiler. Ardından da askerler, bize gaz bombaları ile saldırdılar, kurşun sıktılar. Bizler buradan gitmek istemiyoruz. Yurdumuzdan ayrılmak istemiyoruz. Açlığa, susuzluğa ve her şeye tahammülümüz var ama bir tek zulme tahammül etmeyiz" dedi.
'Eşyalarımızı Türkiye ile DAIŞ kırıştı'
"Bizler burada Türk devletinin çemberindeyiz" diyen Ebû Elî isimli Kobanêli , bütün her şeylerinin Türkiye ile DAIŞ çeteleri arasında kırışıldığını dile getirerek, şunları söyledi: "Akşamları bize kuşun sıkıyorlar ve DAİŞ sıktı diyorlar. Bizim buradan çıkmamızı istiyorlar. Araçlarınızı bırakın geçin diyorlar. Araçlarımızı ve eşyalarımızı Türkiye ile DAİŞ kırıştı. Yarısını DAIŞ götürdü, diğer yarısını Türk devleti. Burada bize bakan YPG'dir. Onlar o tarafa geçirdiğimiz araçlarımızı da kendi hırsızları eliyle çalıyorlar. Burada hayvanlarımızın çoğu susuzluktan öldü asıl düşmanımız onlardır. Bizler de bir damla kanımız olduğu sürece ülkemizden vazgeçmeyeceğiz."
‘Türkiye Kobanê'yi boşaltmak istiyor’
Türkiye'nin Kobanê'yi boşaltmayı amaçladığını ve bunun için de kendilerine baskı uyguladığını söyleyen İbrahim Şêx Mihemed de, zulümden kaçarak buraya sığındıklarını ve burada da Türk askerinin zulmüyle karşı karşıya olduklarını vurguladı. Mihemed, "Bu halk biz zulümden kaçarak buraya geldi. Burada bazı ihtiyaçlarımız oluyor. Bu ihtiyaçlarımızı karşılamak için karşıya gitmek istediğimizde ya da karşıdan bize bir şeyler geldiğinde askerler saldırıyor" diye kaydetti. Zor koşullarda yaşadıklarını ve kendilerine gelen yardımların da Türk askeri tarafından engellendiğini söyleyen Mihemed, "Kış geliyor ve durumumuz çok kötü. Barınabilecek bir yer yok. Arabalaın altına sığınıyoruz. Yeme-içme yok. İnanın ki bazılarımız 15-20 gündür daha sıcak bir yemek yemiş değil. Dostlarımızın hayırlarına gönderdiği erzakı da Türk askeri engelliyor ve geçişine izin vermiyor" dedi.
'Yandaş basına' mizansen, Özgür Basın'a tehdit
Hastaları bulunan birkaç ailenin geçişi sırasında da askerler, birçok kişiye hakaretler savurarak darp etti. Askerler daha sonra bir-iki çocuğu kucaklarına alarak yaklaşık 100 metre arkalarında bulunan basına poz verdi. Kendilerine yakın medyaya şefkat mizanseni pozu veren askerler, sınırın Kobanê tarafında bulunan basın mensuplarını da tehdit etti. Rütbeli askerlerin yakalarında bulunan soyadı kısmında "Mirza" yazılı olan asker, Kobanê tarafından bulunan basın mensuplarını tutuklamakla tehdit ederek, "Sana tebliğ ediyorum, burası birinci derecen bir askeri yasak bölge. Çekim yapıyorsun ve çekim yaptığın için suç işliyorsun. Bunun için seni tutuklayacağım" dedi.
ERSİN ÇAKSU / ABDURRAHMAN GÖK

No comments