Breaking News

CAR: Çetelere bomba desteği Türkiye’den

HABER MERKEZİ – Çatışma bölgelerindeki silah ve mühimmatın dolaşımı üzerine araştırma yapan CAR kuruluşu, Suriye ve Irak’taki DAIŞ ve diğer çete gruplarının, patlayıcı yapımı için ihtiyaç duyduğu malzemelerin büyük kısmını Türkiye üzerinden sağladığını belirtti.

Avrupa Birliği’nin de fon sağladığı CAR adlı kuruluşun raporu, Suriye ve Irak’ta kullanılan el yapımı patlayıcıların 20 ay boyunca incelenmesi sonucu yazılmış. İngiliz Independent gazetesinin haberleştirdiği CAR (Conflict Armament Research) raporuna göre, aralarında kimyasal ve elektronik malzemeler ile gübre ve kabloların da bulunduğu, bomba yapımında kullanılan malzemelerin birçoğu, DAIŞ’ın işgali altındaki bölgelere Türkiye üzerinden giriyor.

CAR raporunda, kaçakçılığın artmasıyla DAIŞ’ın eline geçen malzemelerin de çeşitlenip arttığı, çetelerin giderek daha komplike ve güçlü patlayıcılar hazırlayabildiği belirtiliyor.

CAR’ın başkanı James Bevan, DAIŞ’ın eline geçen farklı malzemelerle sürekli yeni patlayıcılar denediğini, Suriye ve Irak’ta el yapımı patlayıcı kullanımının geçmişteki çatışmalarla kıyaslandığında çok daha büyük boyutta olduğunu söylüyor. Rapora göre bomba yapımı için ihtiyaç duyulan malzemeler, genellikle madencilik ve tarım sektörlerinden temin ediliyor.

“Türkiye-DAIŞ arasındaki sınır fiilen açık”

CAR bomba yapım malzemelerinin sadece Suriye ve Irak’ı çevreleyen ülkelerden gelmediğini, ancak “ana geçitin” Türkiye olduğunu belirtiyor.

“CAR araştırmacıları Türkiye’den Suriye’nin kuzeyine tırların, araçların, insanların, gıda ve petrolün geçiş yaptığını gördü. Türkiye ve DAIŞ  arasındaki sınır fiilen açık durumda”.

(u)

No comments