Breaking News

Federal sistemi Cenevre’ye sunacağız

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Îlham Ehmed, Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemini Suriye’nin geleceği için kendi projeleri olarak gördüğünü kaydetti. 
 
Anha'da yer alan habere göre: Demokratik federal sistem projesini Suriye’nin tamamı için kabul ettiklerini belirten Îlham Ehmed, Suriye krizine çözüm için birçok proje sunuldu. Bunlardan bazıları merkezi olmayan sistemi, kimisi merkezi bir yönetim sistemi istendi. Biz demokratik federal sistemi halkın talebi olarak görüyoruz. O nedenle bölgesel ve uluslararası toplantı ve görüşmelere projeyi değerlendirme konusu haline getirecek ve Cenevre toplantısına sunmak için çabalayacağız.”
Îlham Ehmed, Suriye’nin yeni anayasasının hazırlanması için bir komite oluşturduklarını, bu komitenin merkezi olmayan Kuzey Suriye federal sistem mekanizmasının anayasada yer vereceğini belirtti.
Suriye’de yeni anayasasının hazırlanması konusunda BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura’nın Baas rejimine ve Riyad-Ankara muhalefetine sunduğu belgeye değerlendiren Îlham Ehmed, “Rejim güçleri ve muhalefetin hazırlayacağı anayasa taslağının aynı içerikte olduğuna inanıyorum. Suriye’de yeni bir gelişme yaratmayacaktır. Rejim de, muhalefet de merkezi bir sistem istemektedirler. Biz bu meseleye toplantımızda geniş yer ayırdık ve merkezi sistemin gelişmesinin mümkün olmayacağına kanaat getirdik. O nedenle de merkezi olmayan demokratik federal sistemi modelini kendi sistemimiz olarak uygun gördük ve kabul ettik” dedi.
 

No comments