Breaking News

Qamişlolu öğretmen ve öğrenciler AKP’yi kınadı

QAMIŞLO – Öğretmen ve öğrenciler, AKP çetelerinin Nusaybin’e yönelik saldırıların bir parçası olarak Qamişlo’da okulları hedef alan saldırılarını kınayarak uluslararası toplumu duruma duyarlı olmaya çağırdı.
Demokratik Toplum Eğitim Komitesi (DTEK) Qamişlo örgütü, AKP çetelerinin Bakurê Kurdistan kentlerine ve Qamişlo’ya, özelde okulları hedef alan saldırılarını kınamak amacıyla bugün basın açıklaması yaptı.
Kendisi de AKP çetelerinin havan toplarının hedefi olan Enteriyê mahallesindeki Kuteyba İlkokulu bahçesinde gerçekleşen basın açıklamasına öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Açıklama boyunca sık sık “Bijî berxwedana Bakûr”, “Bê ziman jiyan nabe”, “Bijî YPS” sloganları haykırıldı.
Çocukların ellerinde Kürtçe ders kitaplarıyla katıldığı eylemde açıklamayı Cizîr kantonu DTEK üyesi Ciwan Sinco okudu.
Suriye’de 5 yıldır çok kirlik ve kanlı bir savaşın yürütüldüğünü belirten Ciwan Sinco, bu kirli savaşa öncülük edenlerin de başta AKP hükümeti ile DAIŞ ve El-Nusra’nın sözcülüğünü yapan Türk cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu söledi.
Açıklamanın devamında Sinco, bu savaşta Rojava halkının da en şiddetli saldırılara maruz kaldığını, ancak tüm saldırılara rağmen Rojava’nın üçüncü çizgi ile bağımsız duruşunu koruyarak öz savunmasını yaptığını, bununla birlikte ne ortak yaşam prensibinden ne de eğitiminden geri adım atmadığını kaydetti. Ciwan Sinco, Rojava’nın ayrıca diğer bölgelerden göceden binlerce öğrenci için de anadiliyle eğitim gördüğü güvenli bölge olduğuna işaret etti.
Bakurê Kurdistan halkının on yıllardır sürdürdüğü özgürlük ve barış mücadelesine dikkat çekilen açıklamanın devamında, Kürt halkının tüm barışçıl çabalarına rağmen Türk devletinin hiçbir olumlu adım atmadığı ve inkar-imha siyasetinde ısrar ettiği, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecritin ağırlaştırıldığı, son olarak Cizîra Botan, Silopî, Sur, Hezex, Şirnex, Nisêbîn ve Gever’de ise AKP çetelerinin yakıp yıkma ve katliamlara başladığı kaydedildi.
Nusaybin’e yönelik saldırılarda AKP çetelerinin özellikle Qamişlo’daki okulları da bilinçli olarak hedef aldığına vurgu yapılan açıklamada, “Son birkaç gündür Qamişlo kenti ve okullarımız bilinçli olarak bombalanmaktadır” denildi.
Ciwan Sinco son olarak AKP çetelerinin Bakûr ve Rojava Kürdistanı’na yönelik saldırılarını, BM ve uluslararası güçlerle kamuoyunun buna karşı sessizliğini kınayarak tüm dünya kamuoyunu duyarlılık çağrısı yaptı.
Sinco Bakur halkının AKP faşizmine karşı yürüttüğü direnişi de selamladı.
(aç)
ANHA


No comments