Breaking News

Çeteler AKP’nin ‘tampon bölge’ planını yerine getiriyor

KOBANÊ – MİT’in denetimindeki Sultan Murat Tugayı çeteleri El-Raî kasabasının kuzey batısında yer alan El-Raxibiyê köyünde yaşayan halkın tümünü köyden çıkardı.
ANHA’nın yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, AKP çetelerinin ikmal yolu olan El Raî kasabasını DAIŞ çeteleri Sultan Murat Tugayı çetelerine teslim etti. Sultan Murat Tugayı ve El Nusra çeteleri El-Raî kasabasının kuzey batısında yer alan El-Raxibiyê köyünde yaşayan halkın tümünü zor uygulayarak köyden çıkardı. Çeteler El Raî kasabasının batısında yer alan köyleri talana başladı.
DAIŞ çeteleri iki gün önce (7 Nisan) El-Raî kasabasını Cebhet El Nusra ve Sultan Murat Tugayı çetelerine teslim etti.
Sultan Murat Tugayı 2012’de MİT tarafından kuruldu. Bu çete grubu sözde Türkmenleri koruma bahanesiyle ağustos 2015’te Türkiye üzerinden Ezaz bölgesine gönderildi. Ancak Sultan Murat Tugayı çete üyelerinin çok az bir kısmı Türkmenlerden oluşuyor. Yine sözde Türkmenleri korumak için oluşturulan grup Türkmenlerin yaşadığı köylere saldırmıştı.
Sultan Murat Tugayı çetelerinin büyük çoğunluğu MİT tarafından Türkiye’deki eğitim kamplarında eğitildi ve AKP devletinin her türlü askeri lojistik desteği ile donatıldı. Öte yandan edinilen bilgilere göre aynı grup içerisinde 200 Türk özel hareketçisi de bölgeye gönderildi.
AKP’nin planını yerine getiriyorlar
Bilindiği gibi Türk cumhurbaşkanı RT. Erdoğan ve AKP Suriye devriminin başlangıcından buyana Şehba bölgesinde ‘tampon bölge’ oluşturmak istiyor. Ancak bu istekleri bölge halkı ve uluslararası güçler tarafından kabul edilmedi. Kobani çetelerden kurtarıldıktan sonra ve Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Cerablus ve Minbic’e doğru ilerleyince AKP devleti yeniden arayış içerisine girerek, çete grupları aracılığıyla bu kez “göçmenler için bir kent oluşturma” konusunu gündeme aldı.
AKP’nin bu isteği de gerçekleşmedi. Ancak bu yönlü çabalarını devam ettiriyor. Suriye’deki ateşkese rağmen, desteğini AKP’den alan çete grupları Halep ve Şehba bölgesine şiddetli bir biçimde başlattı. Türk genelkurmayı da birçok kez yaptığı açıklamalarda bu gruplara füze desteği verdiklerini söyledi.
Son olarak DAIŞ çeteleri Raî kasabasını diğer bir çete grubuna teslim etti. Türk genelkurmayı aynı konuya ilişkin yine bir açıklama yaparak, çete gruplarına destek verdiklerini söyledi. Bu gelişmeler ardından AKP ajansı olan Anadolu Haber Ajansı (AA) da ‘topmon bölge yine gündemde’ başlıklı bir haber yayınlandı. haberde bu gruplar aracılığıyla ‘tampon bölge’ gerçekleştirilmek isteniyor deniliyor.
(ad)
ANHA

No comments