Kobanê'nin gerisinde başka bir yer yok! - Ruken Adalı
72 yıl önce Stalingrad için "Volga gerisinde bir yer yok"tu. Çünkü Stalingrad bir kader direnişiydi. Bugün de Kobanê'nin gerisinde başka bir yer yok. Çünkü Kobanê, bugünün Stalingrad'ı.
Kobanê'de, Rojava devriminin ve Ortadoğu halklarının kader savaşımı sürüyor. Kobanê halkı, siyasetçisinden savaşçısına, kadınından erkeğine, 7'sinden 70'ine günlerdir mevzide. Kürt halkı ve dostları da sınırda nöbette.
YPG sözcüsü Polat Can, dün bir röportajında, "Gerekirse Stalingrad'ı yaratacağız" dedi.
Aslında Kobanê, taşıdığı misyon olarak çoktan Stalingrad oldu.
Stalingrad nasıl ki 2. Emperyalist Paylaşım Savaşı'nın kaderinin belirlendiği kesin bir dönüm noktasıysa, Kobanê de Rojava devriminin kaderinin belirlendiği bir dönüm noktası.
Stalingrad nasıl ki Alman Nazizminin yıkılış sürecinin yolunu açtıysa, Kobanê direnişinin zaferi de IŞİD karanlığını tarihin çöplüğüne gönderecek süreci başlatacak.
Stalingrad nasıl ki sosyalizmin ideolojik simgesiydi, Kobanê de Rojava devriminin ideolojik simgesi. Çünkü Rojava devrimi, Kobanê'den örüldü, Esad rejimi ilk önce Kobanê'den kovuldu. Kobanê'yi Afrin, Derik, Amudê, Derbisiyê, Serêkani, Çıl Axa, Tirbespiyê ve Rimelan takip etti.
1941 yılında, Alman Nazizminin Mihver kuvvetleri, Leningrad-Moskova-Rostov hattına yöneldiğinde, ilk başarısızlığı aynı yılın kış aylarında Moskova önlerinde yaşadı. Moskova Kızıl Ordu tarafından başarıyla savunuldu. Bu üç kent önünde durdurulan genel taarruz, bu kez 1942 yazında cephenin güneyinden başlatıldı. Alman faşizminin askerleri bu kez 23 Ağustos 1942 tarihinde Stalingrad'a yöneldi.
72 yıl sonra bugün IŞİD çeteleri, Maxmur'da, Cezaa'da HPG ve YPG savaşçıları karşısında aldıkları yenilginin ardından bu kez Irak ve Suriye'deki neredeyse bütün askeri gücüyle Kobanê'ye yöneldi.
Sovyet komutanlığı Stalingrad'da çok sayıda binadan oluşan bir savunma hattı oluşturdu. Böylece her çeşit bina, yer, mevziye dönüştürüldü. Savaşçılar, ev ev, oda oda, koridor koridor direndi. Ve Stalingrad direnişi tam 164 gün sürdü.
Savaşla doğrudan ilgisi olmayan sektörlerden gelen işçi milisler Stalingrad'ın savunmasında görev aldı. Tanklar, bu işçiler tarafından yapılarak cepheye sürüldü.
Bugün de Kobanêli savaşçılar, "Gerekirse Kobanê'yi Stalingrad yapacağız" diyor. Bugün de, daha önce eline hiç silah almamış binlerce genç, devrimin mevzilerine akıyor.
Kızıl Ordu 1942 Kasım'ında Uranüs Harekatı'nı başlatarak, istilacı Alman ordusunu kanatlarından kuşatmaya başladı, ardından çevirdi. Şubat ayının ilk günlerinde Stalingrad'daki Alman işgali son buldu.
Kobanê'de ise askeri savaş taktiğinin bundan sonra nasıl olacağını henüz bilmiyoruz. Ancak bildiğimiz, direniş, savaşçıların feda eylemleri ile sürüyor.
72 yıl önce Stalingrad direnişini yöneten Stalin, kuşatmanın birinci ayında, tüm komutanların geri çekilme kararı yetkisini ellerinden aldı ve yetkisiz geri çekilen komutanın askeri mahkemede yargılanacağını duyurdu. Bu kararın ardından tüm Kızıl Ordu'da ilk sloganlar "Geri adım yok" ve "Volga gerisinde bir yer yok" oldu.
72 yıl sonra bugün de Kobanê gerisinde bir yer yok!
Son söz bir alıntı olsun: Tek bir gülüşü için devrim yapılacak güzel çocuklar düşüyor toprağa.
Kobanê bu nedenle yenilmemeli! Yenilmeyecek!
No comments