Breaking News

İspanya ve Almanya’da DAİŞ üyeleri gözaltında

Irak Şam İslam Devleti (DAİŞ) saflarında yer alan ve Avrupa’ya dönen kişilere yönelik Avrupa ülkeleri alarmda. Dün sabah İspanya’da gerçekleştirilen gözaltılardan sonra, Almanya’da da bir hafta içinde ikinci DAİŞ şüphelisi yakalandı. 
Alman makamları, DAİŞ çetelerine katılan bir gencin ülkeye döndükten sonra gözaltına alındığını duyurdu. Mülheim an der Ruhr kentinde yakalanan Nezet S. adlı kişinin Almanya’da saldırı düzenlemek istediğinden şüpheleniliyor. 
Nordrhein-Westfalen Eyalet İçişleri Bakanlığı ve savcılık tarafından yapılan açıklamada, 21 yaşındaki eski DAİŞ üyesinin Mülheim an der Ruhr kentindeki evinde gözaltına alındığı bildirildi. Nezet S. adlı kişinin evinde yapılan aramalarda, Suriye’de DAİŞ bayrağı ve elinde silahla çektirdiği  bir fotoğraf bulundu. 
Nezet S’nin Mart ayında Almanya’da yaşadığı kentte okuduğu mesleki okulda ‘cihat’ için faaliyetler gösterdiği ve bu nedenle okuldan uzaklaştırıldığı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, hakkında daha önce arama kararı çıkarıldığı bilgisi de verildi. Açıklamaya göre, Nezet S. daha sonra Almanya’yı terk ederek, Suriye’ye geçti ve Ağustos ayında Almanya’ya geri döndü. 
Almanya’nın güvenliği için tehlikeli olduğundan şüphelenilen S’nin evinde, ülkedeki saldırılara ilişkin net bir delilin ise bulunamadığı gelen bilgiler arasında. 
Konuyla ilgili Rheinische Post gazetesine konuşan Eyalet İçişleri Bakanı Ralf Jäger, son operasyonun, ‘Almanya’nın selefi tehdidi altında olduğu’ iddiasını güçlendirdiğini söyledi. Almanya’nın başkenti Berlin’de geçtiğimiz Cuma günü de Suriye’den dönen bir DAİŞ üyesi gözaltına alınmıştı. 
Suriye ve Irak’ta DAİŞ çetelerine katıldıktan sonra geri dönenlerin yanı sıra, çetelere eleman kazandıran kişilere yönelik operasyonlar da devam ediyor. İspanyol polisi tarafından dün sabah Kuzey Afrika’daki İspanya şehri Melilla ile Fas’ın Nador kentinde yapılan operasyonlarda 9 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanların, DAİŞ ve El Kaide bağlantılı bir gruba üye oldukları ve grup liderinin kardeşinin İspanyol ordusunda kullanılan patlayıcı maddeler konusunda uzman olduğu bilgisi verilmişti. 

No comments