Breaking News

Alman Meclisi'nde 'PKK yasağı kalksın' tartışması

Alman Federal Meclisi'nde IŞİD'in Kobanê'ye saldırısı sonrası Batı-Kuzey Kürdistan sınırında yaşanan insani dramı ele alındı. Oturumda söz alan Sol Partili vekiller federal hükümete "PKK yasağını kaldır" çağrısı yaptı. Parlamenter Andrej Hunko "Almanya Kürtleri iyi veya kötü diye ayırmaktan artık vazgeçmeli" dedi.

Alman Federal Meclisi'nde ana muhalefet partisi konumunda olan Sol Parti'nin çağrısı üzerine bugün öğleden sonra Kobanê’ye DAİŞ çetelerinin saldırısı ve sınırında yaşanan insani dramı tartışıldı. Meclisin bugünkü güncel gelişmeler bölümü tamamen bu konuya ayrıldı. Yaklaşık 1 saat süren oturumda Sol Partililerin yanı sıra Merkel'in başbakanlığındaki hükümet partileri CDU/CSU-SPD ve Yeşiller Partisi üyesi parlamenterler konuştu.
'ALMANYA ORGANİZELİ ŞEKİLDE SEYİRCİ KALIYOR'
Oturum geçtiğimiz hafta sonu Suruç-Kobanê sınırını ziyaret eden Federal Meclis BM Alt Komisyon Başkanı Heike Hänsel'e söz hakkı verilmesi başladı. Sol Partili parlamenter Hänsel IŞİD'in Kürtlerin yoğun yaşadığı Kobanê'ye yönelik saldırılarını ve bölgede yaşanan insani dramı anlattı.
Hem Şengal ve hem de Kobanê'ye yönelik saldırılarda sadece YPG güçlerinin IŞİD teröristleriyle mücadele ettiğini, on binlerce sivili kurtardığını belirten Hänsel "Ne garaiptir ki Federal Alman Hükümeti organizeli şekilde bölgede yaşanan gelişmelere seyirci kalıyor. Alman dış politikası değiştirmeli, Êzidileri kurtaran ve Kobanê'yi koruyan PKK'ye karşı yasak kalkmalı" diye konuştu.
'ROJAVA MODELİ BÖLGE İÇİN UMUT'
1993 yılından bu yana Almanya'da yürürlükte olan PKK yasağının kalmasına yönelik benzer bir çağrı da oturum sırasında söz alan Sol Parti parlamenter Andrej Hunko'dan geldi. Federal Savunma Bakanı'nın peşmergeye gönderilecek silahları karşılamak için Hewlêr'e gittiğine dikkat çeken Hunko "Bakan resmi tören için Güney Kürdistan'a giderken koridor açarak on binlerce Êzidi'yi kurtaran PKK ise hala yasaklı."
Federal hükümetinin Kürtleri iyi veya kötü diye ayırmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Sol Partili parlamenter "PKK Şengal'e gidip büyük bir başarırken PKK Almanya'da yasaktı, aynı o günlerde her türlü vahşeti yapmaktan geri kalmayan IŞİD örgütü ise serbestti" dedi. "Almanya'da Kürtlerin bir kısmını krimanilize edilmekten vazgeçilmeli" çağrısını da yapan Hunko PKK'nin AB'nin "terörist örgütler" listesinden derhal çıkartılmasını istedi.
Türk devletinin IŞİD çetelerine verdiği desteği hatırlatan Alman parlamenter Hunko "Türkiye'nin İŞID'e verdiği desteği kesmesi için federal hükümet bunu açıkça artık Ankara'ya söylemeli" çağrısını yaptı. Batı Kürdistan'da oluşturulan özerk yönetimleri de kısaca anlatan Hunko "Rojava modeli bütün bölge için umut veriyor. Arkadaşım Henkel hafta sonu Kobanê sınırındaydı, gerçekleri kendi gözüyle, hükümet üyeleri de oraya gitmeli" dedi.
SPD: PKK VE PYD İLE GÖRÜŞMELİYİZ
Daha sonra söz alan Koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokratlar Partisi’nden (SPD) Niels Annen "Türk hükümeti PKK ile görüşüyor. Biz de PKK ve PYD ile görüşmeliyiz" diye konuştu. Bölgede yaşanan insani drama müdahale için BM'nin görev başında olmasının önemli olduğunu söyleyen Annen "Federal hükümet bu konuda BM'ye elinden geleni yapmalı. Türkiye AB'ye girmeli, Türkiye'ye ihtiyacımız var" dedi.
Yeşiller Partisi adına konuşan Cladia Roth mülteci dramına dikkat çekerek "Mültecilerin acil yardıma ihtiyacı var. Türkiye ve Lübnan Suriye'den kaçan mülteciler için sınırlarını açık tutmalı" çağrısını yaptı. Aynı partiden konuşan Omid Nouripour ise Kobanê'ye yönelik saldırıları hatırlattı. Nouripour "Şimdi Türkiye'nin AB üyeliğini konuşacak zaman değil, yapılacak şeyler bir an önce yapılmalı. Ankara güvenini yitirmiştir" dedi.
Hükümet partisi CDU/CSU'dan Bernd Fabritius ise Peşmerge güçlerine silah gönderilmesinin yerinde bir karar olduğunu belirterek "İŞID ile mücadele Almanya'ya taşınabilir, asla her türlü teröre müsamaha gösterilmemeli" diye konuştu. CDU/CSU Dagmar G.Wöhrl'in "Erdoğan BM'deki konuşması sırasında IŞİD'e karşı kurulan uluslararası koalisyonu destekleyeceğini söyledi. Bu açıklamayı uzun bir süredir bekliyorduk" sözleri ise dikkat çekti.
STEİNMEİER 'YASAK SÜRECEk' DEMİŞTİ!
Hafta sonu devlet televizyon kanalına konuşan Almanya Dışişileri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise PKK yasağının kalkmayacağını bildirmişti. Suriye'de IŞİD'e karşı mücadelenin Irak'tan çok daha kompleksli olduğunu belirten bu süreçte Steinmeier PKK'ye yönelik yasağın kalkıp kalkmayacağı konusunun da gündeme geldiğini hatırlatarak şöyle konuşmuştu:
"PKK yasağına yönelik gerekçeler geçmişe dayanıyor. Irak'taki Êzidi ve Hıristiyanların can güvenliği tehlikede olması yasağın kaldırılmasının gerekçesi olamaz. Kürt güvenlik güçlerine silah gönderiyoruz, alınacak tavır budur."

No comments