Breaking News

Ehmedî: Kobanê saldırısı Kürt karşıtı planın bir parçası

PJAK Başkanı Haci Ehmedî, DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye saldırısını Kürtlerin siyasal gücünü yok etme planının bir parçası olduğunu belirtti. Ehmedî KDP’yi Türkiye’nin güdümünde olmakla eleştirerek Kürtlerin bir an önce ulusal kongre etrafında toplanması gerektiğini söyledi.

Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK) Başkanı Haci Ehmedî, DAİŞ çetelerinin Şengal, Kobanê saldırılarını uluslararası bir planın parçası olduğunu ifade ederek, bunun başını da Türkiye'nin çektiğini söyledi. DAİŞ'in, ABD tarafından Sünni ve Şii çatışması yaratılması amacıyla kurulduğunu ancak daha sonra ABD etkisinde çıkan örgüt, Türkiye'nin direktifleri doğrultusunda Rojava'da Kürtlere karşı savaştırıldığını söyledi. Ahmedî, bölgede DAİŞ'e karşı savaşan tek gücün ise PKK olduğunu vurguladı. Haci Ehmedî, bütün dünyanın DAİŞ'e karşı çıktığı ancak hiç bir uluslararası devletin Kobanê'ye yardım etmediğini de vurgulayarak, bu tavırlarını sert bir dille eleştirdi. Kürtlerinde birlik olmadığını hatırlatan Ahmedî, Nêçîrvan Barzanî ve KDP ise Türkiye'nin güdümünde olduğunu söyledi. Haci Ehmedî, DAİŞ'in Kobanê'ye saldırısını ve bölgede yaşananları ANF'ye değerlendirdi
'DAİŞ TÜRKİYE ADINA SAVAŞIYOR'
DAİŞ'in bir ABD projesi olduğunu dile getiren Haci Ehmedî, “Emperyalist ülkeler, İslam dünyasını ikiye ayırmak istiyor. Bunun sonucunda DAİŞ ortaya çıktı. Ama DAİŞ başarılı olamayacak. Sınırlandıracaklar ve böylece İran'ı tehdit edilecek. Çünkü DAİŞ raydan çıktı, her gün onlarca genç katılıyor, gittikçe büyüyor. Batı için bu artık tehlike olmaya başladı. Çünkü bütün Arap dünyasının DAİŞ etrafında toplanması korkusu var” dedi.
DAİŞ'in günümüzde Türkiye için savaştığını ifade eden Haci Ehmedî, bunun da Amman'da yapılan toplantıyla ortaya çıktığını kaydetti. Ehmedî, “Amman'da yapılan toplantıya Türkiye, Irak'lı Baasçılar, Sünni Araplar, yine Türkiye'nin isteği üzerine KDP hazır bulundu. Oradaki en önemli gündem maddesi Kürtlerin siyasal gücünü ortadan kaldırmaktı. Bunu Güneyli bazı güçlerde istiyor. Böylesi ortak bir noktada buluşuyorlar” dedi.
'KDP TÜRKİYE’NİN SIKI BİR MÜTTEFİKİDİR'
KDP'nin Türkiye'nin sıkı bir müttefiki olduğunu söyleyen Ehmedî, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “KDP, tahmin edilenin çok ötesinde Türkiye'ye yakındır. DAİŞ'in Şengal'e saldırısı da yakınlık çerçevesinde oluşan bir planın parçasıydı. Ancak Hewler'e saldırıdan habersizlerdi. Ani gelişen bir şeydi ve buda Türkiye'nin bilgisi dahilinde oldu. ABD buna müdahale ederek, Türkiye'nin hesaplarını bozdu. Şu anda DAİŞ'in savaşı da Kürtlere karşıdır. Bunu da Türkiye adına yapıyor.”
Nêçîrvan Barzanî'nin “Türkiye'nin DAİŞ ile ilişkisi yoktur” sözlerini de değerlendiren Haci Ehmedî,“ Nêçîrvan'ın bütün yatırımı Türkiye'de, ondan korkuyor. AKP nasıl Fetullah Gülen'in mal varlığına el koyduysa onunkisine de el koyacak diye korkuyor. Bütün dünya biliyor, Türkiye ile DAİŞ'in işbirliğini. ABD Dışişleri bakanı bunu bağırarak, söylüyor. Nêçîrvan Barzanî mı bilmiyecek?”
KDP'nin gücünün de abartıldığını belirten Haci Ehmedî,“ KDP'nin bugün gücü yok. O eskidendi. Hükümet üzerinde de bir etkisi de kalmamış. Şengal, Maxmur, YNK silahlı birlikleri var. PCDK de silahlı güç oluşturmayı istiyor. Güney böyle bir durumdadır. KDP'nin gücü olsaydı böyle olur muydu? ABD olmasa 24 saatte DAİŞ bütün Güney Kürdistan'ı işgal eder” diye konuştu.
'TARİHİN TEKERRÜRÜNDEN KORKUYORUM'
Kobanê'nin DAİŞ çeteleri tarafından alınmayacağına dair inancı olduğunu belirten Ehmedî, şunları söyledi: “Böyle birşey olacağına inanmıyorum ama sonuçta bu bir savaştır. Her şey olabilir. Hiç bir şeyin garantisi yoktur. Onun için bütün Kürtler, Kobanê'ye sahip çıkmalı. Daha fazla yardım edilmesi gerekiyor. Sonuçta küçük bir şehir, yardım yapılmasa sahip çıkılmasa düşer. Kürtler tarihte büyük katliamlardan geçti, Enfal, Halepçe, Dêrsim, Agirî katliamları yaşandı. Kürtler bitmedi bitmez de. Bugün dünyanın her yerinde insanlar Kobanê'ye sahip çıkmak için sokaklara dökülüyor. Bu Kürtlerin geldiği noktayı gösteriyor. Kobanê sınırları bugün yıkılmıştır. Bu halk yenilmez.“
'DERHAL ULUSAL KONGRE TOPLANMALI'
“Kobanê düşe rmi, ya da düşmez mi? diye korkmuyorum. Benim korkum daha farklıdır“ diyen Haci Ehmî, tarihin tekerrüründen kaygılandığını, Kürtlerin yine bir oyuna gelmesinden korktuğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Tarihte Ermenilere yapılanın günümüzde biz Kürtlere yapılmaktan korkuyorum. Ermeni katliamından sonra küçük bir toprak parçası verip, onların sesini kestiler. Böylece genel Ermenistan, Ermenilere unutturuldu. Yarın da birileri çıkıp, 'Kürtlerin devleti olsun' deyip, bizi Hewler, Silêmaniye ve Duhok'a sıkıştırmaktan korkuyorum. Bizde 'Kürdistan kuruluyor' diye halaylar çekip, sevinir, o esnada büyük Kürdistan'ı bize unuttururlar. Bu tehlikenin ortadan kalkması için birlik olmalıyız. Evet PKK, PJAK, YPG ve PÇDK'nin gücü var. 3 devletle savaşacak güce de sahip. Ama yine de birliğe ihtiyacımız var. Onun için derhal ulusal kongre yapılmalı. O zaman bütün dünya da bizim birlik ve tek sese sahip olduğumuzu görür ve saygı duyar. Bu yapılmasa Kürtler kaybolur. Şengal'de başımıza gelen şeyler tekrardan gelir.

No comments