Breaking News

138 sivil katledildi, 912 kişi de yaralandı

BERFÎN ROJ

HABER MERKEZ İ ­– Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK)’a bağlı çete gruplarının dünyanın görmezden geldiği  7 aydır süren saldırıları sürüyor. Bu saldırılardan şimdiye kadar 138 sivil katledilirken, 912 kişi de yaralandı.

Halep’in Şêx Meqsud mahallesi 7 aya yakın bir süredir Sultan Murat Tugayı, Ehrar El-Şam, HELEB-HEJMARA-KOSTIYA-1381Furqeya 16’an, Lîwaa El-Fetih, Ceyş El-Mucahidîn , Kombûna Festeqim Kema Emert ve Nûreddîn Zenkî çete gruplarının  saldırılarıyla yüzyüze kalmış durumda.AKP güdümlü Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK)’a bağlı çete gruplarının saldırıları sonucu can ve mal kayıpları yaşadı.

Ağırlıkta Kürtlerin yaşadığı mahalle, Suriye devrimiyle birlikte günvemliğin ve huzurun tesis edildiği bir alan olarak görülüyor. O nedenle şehrin diğer bir çok mahallelerinden on binlerce  Türkmen ve Arap yurttaş bölgelerinde yaşanan çatışmalardan dolayı Şêx Meqsud’a sığındı. YPG/YPJ savaşçıları tarafından korunan mahallede, tüm etnik yapılar Şêx Meqsud’un yönetimi için ortak bir meclis oluşturdular. Mahalledeki genel ihtiyaçları karşılamak üzere eğitimden, sağlığa, kültürden inananca pek çok konuda  çalışmalar yürütüldü.

Kültürel yapılarıyla ortak yaşam ve halkların kardeşliğini perçinleyen Şêx Meqsud mahallesi, HELEB-HEJMARA-KOSTIYA-1385Suriye’nin demokratik geleceği için bir örnek olmayı teşkil edederken, Halep üzerine hesapları olan sözde Suriye muhalefeti olarak kendilerini adlandıranlar için de büyük bir engel olarak görülmüştür. Mahalleye saldırmaları da bundan kaynaklıdır.

Mahalleye dönük saldırılar 2012 başladı. Bu saldırılar belli aralıklarla devam etti. 22 Eylül 2015’te bu saldırılar aratarken, 16 Şubat 2016’da ise saldırılar çok şiddetli bir hal alarak devam ediyor. Bu saldırlarda da sivil halk hedef alındı. Yüzlerce sivil yurttaş yaşamını yitirdi, yüzlercesi de yaralandı.

22 eylül ve 28 kasım 2015 tarihleri arasında  çete gruplşarını düzenlediği saldırılarda 15 sivil HELEB-HEJMARA-KOSTIYA-1382yaşamını yitirdi, 58’i de yaralandı.

28 kasım 2015’ten 16 şubat 2016’ya kadar olan süreçte mahallaye yönelik gerçekleşen saldırılarda 20 yurttaş katledilirken, 159’u da yaralandı.

Çete gruplarının 16 şubat ve 5 nisan tarihleri arasdında mahalleyi hedef alan saldırılarında 72 yurttaş yaşamını yitirdi, 564 kişi de yaralandı.

Çete gruplarının en yoğun saldırıları 5 nisan ve 13 nisan tarihleri arasında gerçekleşti. Bu saldırılarda 31 sivil katledilirken, 140 kişi de yaralandı.

32 çocuk,42 kadın

16 şubat ve 13 nisana kadar çete gruplarının Şêx Meqsûd mahallesine yönelik gerçekleştirmiş olduğu saldırılarda 32 çocuk, 42 kadın  yaşamını yitirdi. 233 çocuk, 257 kadın yaralandı.





No comments