Breaking News

Rakka, Minbic ve Cerablus’tan kaçan 83 aile Kobani’ye sığındı

CUMA MIHEMED

KOBANÊ – Son bir ay içerisinde Rakka, Minbic ve Cerablus’ta çete zulmünden kaçan 83 aile Kobanê kantonuna sığındı. Çete mağduru aileler Miştenur Kampı’na yerleştirildi.

DAIŞ çetelerinin ağır saldırılarına maruz kalıp tarihi direniş sonucunda kahramanlık destanı yazan Kobani, çetelerden özgürleştikten sonra da güvenli bir bölge haline geldi. Kobani halkının yeniden döndüğü kente şimdi de çetelerin işgali altındaki Cerablus, Minbic ve Rakka’dan kaçan birçok ailenin sığındığı yer olmaya başladı.

Bu bölgelerden gelen aileler, Kobani’de, özellikle saldırılarda evleri yıkılan ve ağır hasar gören aileler için bir yıl önce kurulan Miştenur Kampı’na yerleştiriliyor.gelê-qampa-miştenûr-banga-desteyên-drvedikin-2016-3-31 ‫(1)‬ ‫‬ (Medium)

Şuan itibariyle 160 ailenin (yaklaşık 1.000 kişi) yaşadığı kampta 83 aile Cerablus, Minbic ve Rakka’dan kaçarak buraya sığınmış olanlardan oluşuyor. Bunlardan 40’ı Minbic, 18’i Cerablus, 17 aile Rakka’dan gelmiş. Yine Şam ve Halep’ten kaçan 8 aile de buraya yerleşmiş durumda.

Çete zulmünden kaçıp göç eden ailelerin ihtiyaçları Kanton Özerk yönetimi tarafından karşılanıyor.

Kobani dışındaki bölgelerden buraya gelen ve her şeylerini geriden bırakan ailelerin hemen her türlü yardıma ihtiyaçları bulunuyor. Kanton demokratik özerklik yönetimi bu ihtiyaçları karşılama çabası içinde olsa da mevcut imkanlarıyla göçmenlerin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya gücü yetmiyor. Özellikle Mürşitpınar ve Sêmalka kapılarının kapatılmasından sonra sıkıntı daha da artmış bulunuyor.

Kamp yönetiminden Ayhan Ohans, bütün güçleriyle göçmenlere yardımcı olmaya devam edeceklerini belirterek ihtiyaçların daha rahat karşılanabilmesi için bir insani koridor açılması gerektiğini belirtti.

Kamp sakinleri de sınır kapılarının kapatılmasının göçmen ailelerin yaşamını olumsuz etkilediğini belirterek kendilerine yardımcı olunmasını istedi.

 (aç)

ANHA

No comments