Rojava'nın ilk üniversitesi açıldı
QAMIŞLO – Bir yıllık hazırlık çalışmalarından sonra Rojava'nın ilk üniversitesi dün törenle açıldı. Mezopotamya Toplumsal Bilimler Akademisi adıyla başlangıç için 3 Fakülteden oluşan üniversite, demokratik ulus sistemini kurmayı amaçlıyor.
Qamişlo kenti dün tarihi bir ana tanıklık etti. 2 yıllık devrim sürecinde birçok kurumlaşmaya giden Rojava'da, bir ilk daha gerçekleşti ve Rojava'nın ilk üniversitesi hizmete açıldı.
Dün akşam saat 18.00'da gerçekleşen açılış törenine Cizîrê Kantonu Eşbaşkanlığı, Şehit aileleri Kurumu, hükümet yetkilileri, çok sayıda siyasi parti temsilcisi, TEV-DEM yöneticileri, Süryani temsilciler, akademisyenler ve öğrenci aileleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ardından Cizîrê Kantonu eşbaşkanı Hediye Yusiv, Eğitim Bakanı Mihemed Salih Ebdo ve TEV-DEM temsilcisi Hanife Hisên kısa birer konuşma yaptı.
Eğitim Bakanı Mihemed Salih Ebdo, ilk üniversitenin açılışından duyduğu memnuniyeti dile getirerek Rojava'da gerçekleşenin sadece silahlı devrim değil, Ortadoğu Rönesansına öncülük edecek bir zihniyet devrimi olduğunu kaydetti.
Açılan ilk üniversitenin tarihi bir sorumluluk üstlendiğini ve bunu layıkıyla yerine getireceğini ifade eden Mihemed Salih Ebdo, "ilk üniversitenin harcında şehitlerimizin kanı vardır. Onların arzu ettiği dünya görüşü burada vücut bulacaktır. Halklarımıza ve öğrencilerimize kutlu olsun" diyerek üniversitenin hazırlığında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Cizîrê Kantonu Eşbaşkanı Hediye Yusiv da üniversitenin bölge halklarına kutlu olmasını diledi ve bu üniversitenin demokratik ulus çizgisinin yaşam bulmasında büyük rol üstlendiğine dikkat çekti. Hediye Yusiv, Mezopotamya Toplumsal Bilimler Akademisi'nin sadece kürt halkının değil, ezilen tüm bölge halklarının özgürlük ve demokrasi mücadelesinde ihtiyaç duyduğu zihniyet ve vicdan devrimini gerçekleştirecek nesiller yetiştirme görevi üstlendiğini ve bunu başaracağını kaydetti.
TEV-DEM Koordinasyonu üyesi Hanife Hisên ise, kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın akademinin açılışından büyük sevinç duyacağını belirterek, "bu tarihi adımı, zihniyet devriminin gerçek mimarı Önder Apo'ya atfediyoruz," dedi. Konuşmalar ardından ilk üniversite, Şehit Aileleri kurumu temsilcileri ve Cizîrê Kantonu Eşbaşkanı Hediye Yusiv tarafından açıldı.
Aynı gün şehirde Cezaa şehitleri için merasim düzenlendiği için herhangi bir kutlama ve eğlence düzenlenmedi.
Rojava'nın ilk üniversitesi için yaklaşık bir yıllık hazırlık çalışması yürütüldü. Birçok akademisyen buna önayak oldu. İlk etapta Hukuk, Tarih ve Sosyoloji olmak üzere üç fakülte üzerinden çalışmalar yürütülecek. İlk üniversite için 65 öğrenci kayıt yaptırdı. Üç fakülte için ise, 20 akademisyen görev yapacak. İleriki yıllarda üniversite bünyesinde yeni fakülteler açılması için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.
No comments