Breaking News

Kobanê’de dördüncü cephe Türkiye’nin!-Sinan Cudi

Kobanê saldırıları on birinci gününde devam ediyor. Kendi öz gücüyle hareket eden YPG ve Kobanê halkı şimdiye kadar DAIŞ çetelerine büyük darbe vurduğu gibi, şehre girmesini de engelledi.
Dün yaşanan yoğun çatışmalarda çetelere ait 1 tank imha edilirken onlarca çete öldürüldü. Silah gücü ve teknik donanımı yetersiz olmasına rağmen YPG güçleri, bulundukları her alanda taktik yeteneği, fedakarlığı ve cesaretiyle çetelerin Kobanê’yi işgal girişimlerini durdurmaya devam ediyor.
Kobanê’de büyük bir direniş sergilenirken, Türkiye’nin çetelere verdiği destekle adeta direnişe karşı dördüncü bir cephe açtığı aşikar. Yaralı çeteleri tedavi eden, lojistik ve cephane akışını sağlayan Türk devleti savaş cephesine etkide bulunacak aktif müdahalelerde de bulunuyor. En son sınır hattına yakın alanlardaki çatışma bölgelerinde insansız hava araçlarıyla yine telefon üzerinden aldığı istihbaratları çetelere verdiği gelen bilgiler arasında. Yine aynı kaynaklar, son iki gündür batı Kobanê’de yürütülen saldırılarda yer alan ve telsizlerde Türkçe konuşan çok sayıda çetenin sınırın kuzeyiyle de yoğun muhabere yaptığını belirtiyor.
Türkiye’nin müdahalesi bununla da sınırlı değil. ABD’nin Suriye’de hava saldırılarına başlaması ardından sağlam kaynaklardan aldığım bilgilere göre Türkiye, ABD’nin Suriye’deki DAIŞ karşıtı saldırılarının Kobanê’de yürütülen savaşa etkide bulunmamasını istedi.
Yüzlerce araçlık konvoylar, tank, zırhlı araç ve binlerce çetenin çok açık konumlandığı Kobanê çevresindeki mevziiler o kadar açık olmasına rağmen vurulmuyor. Dera Zor, Rakka gibi merkezlere yönelik yapılan ve büyük çoğunluğu gece saatlerinde düzenlenen saldırıların şu anda Kobanê’deki çetelere herhangi bir kayıp verdirmediği ortada.
Edindiğim bilgilerden ortaya çıkan tablo tam olarak şöyle; ABD yürüteceği hava saldırıları konusunda Türkiye’yi bilgilendirdi. Türkiye, aldığı bu bilgilerin bir kısmını çetelerle paylaştı ve tedbir almalarını sağladı. Yine Kobanê ve çevresindeki DAIŞ hedeflerinin vurulmasına şerh koydu.
Görüşlerine başvurduğum ve yukarıdaki bilgileri paylaşan kaynaklar bu güçlerin hedeflerinin de Kobanê’nin düşüşü olduğunu belirtiyorlar. Kobanê’nin düşmesiyle Rojava’daki özgür yönetimin büyük bir darbe alması, dış müdahalelere açık hale gelmesi ve devrimin denetime alınması planlanıyor.
Şu ana kadar bu planın pratikleşmesinin önündeki tek engel konumundaki YPG’nin dört bir yandan gelişen saldırılar karşısındaki tutumu ise sonuna kadar direnmek.

Sînan Cudî-ANF

No comments