Breaking News

Rojava devriminin 3 yılı

- 4

Rojava devrimi kadın devrimidir
HABER MERKEZİ – Rojava devriminin 3 yılında kadınlar direnişin her alanında yer aldı. Büyük fedakarlıklar ve büyük başarılara imza atarak, dünya kadınlarına esin kaynağı oldu. Kendini küllerinden yeniden yaratarak toplum öncülüğünü üstlendi ve rengini kattı. Ve rojava devriminin kadın devrimi olduğunu dünyaya ispatladı, ispatlıyor.
Rojava devriminin ilk kıvılcımıyla birlikte Kürd kadınları devrimin öncülüğünü üstlendi. Rojava devrimiyle kadınlar mücadele düzeylerini yükseltti. Demokratik, örgütsel, diplomatik, siyasi ve kültürel açılardan erkek egemenlikli zihniyete karşı çalışmalarını daha da büyüterek geliştirdi. Kürt kadınları iktidar sistemine karşı kadınların özgürlüğü ve toplumun öncülüğüne soyunan bir mücadele yürüttü ve bunu tüm dünyaya mal etti. o yüzden Rojava devrimi kadınlar için örnek alınacak direniş modeli oldu. Rojava devrimi kadınların devrimi oldu.
Suriye’de yaşayan tüm oluşumlar içeridisindeki kadınların sorunlarını çözmek, kimlik ve düşünce anlamında Kürt kadınları gibi devrimin her alanına yayılmasını sağlamaktır. Kadınların Yektiya Star öncülüğünde Rojava’nın her yerinde komünler açtı. Kadınlar çalışmalarını örgütlemek için tüm komünlerde komitelerini oluşturdu. Meclisler açtı.
Yine Yekîtiya Star öncülüğünde örgütlülüklerini geniş bir şekilde Rojava’nın her alanına yaydı.Siyasi, düşünsel, öz savunma ve örgütsel tüm çalışmalardaki Rojava kadın mücadelesi kadınların birliğini daha da güçlendirdi. Yekîtiya Star kadınların bilinç düzeyini daha da güçlendirmek adına Rojava’nın her yerinde eğitim alanları oluşturdu.
Kadınlar özgür bir yaşamın inşası için devrim mücadelesinde komünler aracılığıyla tüm çalışmalar seferberlik ruhuyla katıldı. Kadına şittet, , öldürülme, intihar, tüm işkence yöntemlerine ve kadın ticareti gibi konulara karşı çalışmalarını daha da arttırdı.
Siyasal ve ahlaki bir toplumun oluşturulması için özel yetiştirilmiş kadrolar ve kadınların mücadelesini yürütmek için Yekîtiya Star Rojavanın birçok yerinde kadın akademileri açtı. Akademilerin açılışından buyana birçok kadınlar birçok eğitimden geçti ve hala eğitimler verilmete.
Rojava devriminde kadınlar kendi renkleri ile Kürt kültürünü daha da zenginleştirdi. Örgütsel, askeri ve ekonomi Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi içerisinde kadınlar yerini aldı.
Daha devrimin başında Kürt dilinin gelişiminde kadınların öncülüğü başattı. Bu anlamda tarihi adımlar atıldı.
Kürt dili eğitimin toplum içerisinde kullanımı ve yaygınlaştırılması Rojava devriminde başat konulardan biri. Bu anlamda Rojavalı yurttaşlar ve toplumun her kesimi Kürt dili eğitimlerine katıldı. Kadınlar özverili bir şekilde Dil ve Eğitim Hareketi (TZP) çalışmalarına katıldı. Kürt dilinin gelişmesi için yaşam içerisine ve bilim alanlarına oturtu.
Suriyeli tüm olumlardan oluşan kadınlar Kür kadınlarının Rojava devrimi içerisindeki mücadelesinde çok etkilendi. Kürt kadınları Yekîtiya Star öncülüğünde Suriyeli kadınların birliği için ilk “Çiqas cudahiya netewî, olî û nijadî hebe jî jin yek in”, “Ne kadar farklı ulus, inanç olsa da kadınlar birdir” adıyla Suriyeli kadınların insiyatifini geliştirdi. Eylem ve örgütlenme çalışmalarını toplumun her alanında ve Rojava’daki tüm oluşumlar arasında geliştirdi.
Kürt kadınları mücadele çerçevesinde siyasi ve diplomatik anlamada önemli kazanımları beraberinde getirdi. YPJ savaşçısı Nesrîn Temir Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinden düzenlenen Îbrahîm Ehmed ödül töreninde yaratıcılı kişilk ödülünü aldı. Kobanê Kantonu Halk Meclisi Eş başkanı Ayşe Efendî özgürlük direnişçisi Sakîne Cansiz ödülünü Süleymaniye’de organize edilen Kürdistan Özgür Kadın Örgütü tarafından aldı.
PYD Eşbaşkanı Asya Ebdulah ile YPJ komutanlarından Nesrîn Ebdulah’ın Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile başkent Paris’te Elysee Sarayı’nda görüşmesi kadınların diplomasi mücadelesinin dikkat çeken bir ayrıntısıydı.
Rojava Demokratik Özerklik Yönetim sistemlerinde de kadınlar, bir iktidar aracı olmanın ötesinde güvenlik ve öz savunma alanında önemli adımlar attı. Özellikle de YPJ’nin kurulmasından sonra bu güç, toplumun savunulması için önemli rol oynadı.
Kadınlar, Rojava’da savunma sistemlerini kurarak,  kadına yönelik şiddetin önüne geçti. Aynı zamanda da DAIŞ çetelerinin kırılmasında da önemli rol oynadı.
Kürt kadınları, kendi renkleriyle kadının gerçek özünü de temsil ederek, devrimleriyle kadınların toplumu yönetebileceklerini gösterdi. Kadınlar aynı zamanda toplumun geri zihniyet yapılanmalarıyla da mücadele ederek, çözüm konusunda rol alabileceklerini gösterdi.
Rojava’nın her üç kantonunda demokratik özerk yönetimlerin ilanından sonra kadınlar yönetimin tüm kurumlarında yerlerini aktif bir şekilde aldı ve bu sistemin yürütülmesinde rol sahibi oldu.
Eşbaşkanlık sistemi de yönetimin tüm kurumlarında uygulandı. Kürt kadınlarının Rojava’da DAIŞ çetelerine karşı verdiği mücadele ise tüm korku duvarlarını yerle bir etti. Egemen sistemin kadınlar üzerinde inşa ettiği trajik politikalarını da Rojava kadınları, DAIŞ çetelerine karşı gösterdikleri efsanevi kahramanlıklarla değiştirdi.
Kadınlar tüm zincirlerini kırarak, zulüm ve zorbalığa karşı mücadele ettiler. Kadınlar, YPJ saflarında tarihte örneğine rastlanmayacak bir mücadeleyle toplumsal değerleri ve kadınları savunurken şehit düştü. Bu mücadeleyle tüm dünya kadınlarının özgürlüğü için aydınlatıcı rol oynadılar.
Örneğin efsanevi direnişçi Arîn Mîrkan, DAIŞ çetelerinin barbarlığına karşı fedai bir eylem gerçekleştirerek, onlarca çeteciyi öldürdü. Eylemiyle çetelere çok açık ve net bir mesaj veren Arîn Mirkan, mesajında şunu söylüyordu: sizin hakkında katletme ve pazarlarda satma fermanı çıkardığınız kadınlar, şimdi direniş mevzilerinde size karşı mücadele ediyor ve özgür kadının iradesi hiçbir zaman kırılmayacaktır.
Arîn Mîrkan’ın eylemi özellikle dünya kadınları arasında ses getirdi ve Kürt kadınının hiçbir zaman köleliği kabul etmeyecek olan özgürlük istemini dünyaya duyurdu. Kürt kadınlarının direnişi, tüm dünya kadınlarının direniş sembolü oldu ve Rojava kadınlarının sesini dünyaya duyurdu.
Kürt kadınları 19 Temmuz Devrimi’nden sonra kadın mücadelesinde yeni bir sayfa açtı ve insanlık değerlerini savunma hamlelerini sürdürüyor.
(eç/ad)
ANHA

No comments