Breaking News

Şengal’de ki Dağınık Birlikler Tek Çatı Altında

Güney Kürdistan'ın Şengal bölgesindeki Kürt güçleri, “Şengal Peşmerge Güçleri” adı altında birleştirildi.

Şengal Peşmerge Güçleri Komutanı Kasım Şeşo, “Şengal’de şimdiye kadar mücadele eden güçlerin hepsi Başkan Barzani tarafından verilen bir kararla tek çatı altında toplanmaya başladı. Şimdiye kadar 10 alay ve 26 tabur oluşturuldu” dedi. 

Şeşo, yeni oluşumda Müslüman ve Ezidiler’in yanısıra, bölgelerini korumak üzere bazı Araplar’ın da yer alacağını söyledi. Şeso, “Kürdistan Bölgesi yönetimi ile Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) saygı göstermeyen hiçbir gücün bir dakika bile bölgede kalmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Şengal’de, Peşmerge Güçleri dışında bazı Ezidi birlikleri ve PKK’nin silahlı kanadı HPG ile PYD’nin askeri kanadı YPG bulunuyor. Yaklaşık 5 bin peşmergeden oluşan Şengal Peşmerge Güçleri, resmen Peşmerge Bakanlığı bünyesine kaydedildi.

Şengal Direniş Güçleri (HBŞ) Komutan Yardımcısı Davud Cindi, komutanları Haydar Şeşo’nun gözaltına alınması ve bırakıldıktan sonra Avrupa’ya gitmesiyle, Bağdat’la hiçbir ilişkileri kalmadığını söyledi. HBŞ, Merkezi Irak Hükümeti ile Şii milislerin teşviği ve desteğiyle kurulmuştu. Bunun üzerine haydar şeşo gözaltına alınmış, serbest bırakıldıktan sonra Peşmerge Güçleri’nin denetiminde savaşacaklarını söylemişti. 

Cindi, “2 bin 700 kişiden oluşan birliğimiz, Şubat ayı itibariyle Bağdat ve Peşmerge Bakanlığı’ndan maaş almıyor” dedi. Musul İl Meclisi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üyesi olan Davud Cindi, Şengal Peşmerge Güçleri’ne, ancak HBŞ adıyla katılabilecekleni şart koşarak, “Çünkü bu isim altında onlarca şehit verildi” dedi.

RUDAW


No comments