Breaking News

AKP ve MİT Girê Spî’ye ‘müdahale gücü’ örgütlüyor

HABER MERKEZİ – Girê Spî’nin 15 Haziran’da özgürleştirilmesinden rahatsız olan Türkiye, daha önce DAIŞ’ın insafına terk ettiği bölge halkını kullanarak Til Ebyad’a müdahale zemini oluşturmaya çalışıyor. Akçakale’de bir araya getirilen bir takım DAIŞ kırıntısı, “Lika Tel Abyad El Vatani” isimli bir oluşum kurduklarını ve YPG’ye karşı mücadele edeceklerini duyurdu.
YPG/YPJ savaşçıları ile Burkan El Fırat güçlerinin 15 Haziran’da DAIŞ çetelerinin askeri ve lojistik üssü haline getirdiği Girê Spî’yi özgürleştirmesinden sonra DAIŞ çetelerinin destekçileri, Rojava üzerine yeni planlar devreye koyma arayışı sürdürüyor.
Geçtiğimiz günlerde Girê Spî’nin Kürt, Arap, Türkmen ve Ermeni rûspîlerinin (kanaat önderi) kendi yönetimlerini belirlemek için gerçekleştirdiği toplantıdan sonra; bügün de Riha’nın (Urfa) Kaniya Xezalan (Akçakale) ilçesinde bir araya getirilen bir takım DAIŞ kırıntısı “Lika Tel Abyad El Vatani” ( Milli Tel Abyad Buluşması) isimli bir oluşum kurduklarını duyurdu.
Katar merkezli Al Jazeera ile KDP yanlısı medyanın manşetlerinden servis ettikleri haberlere göre; söz konusu oluşum güya “PYD-YPG işgaline karşı tavır almak” için kuruldu.
Al Jazeera’ye konuşan DAIŞ kırıntısı oluşumun sözcüsü Enver Hıdır, “YPG etnik bir devlet kurduğunu ve bölgede, Türkmen ve Araplara yer olmadığını savunuyor” iddiasında bulundu.
Sözkonusu toplantının karar bildirisinde, Türk cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP kurmaylarının “PYD ve DAIŞ’ın birer terör örgütü olduğu” söyleminin kullanılması dikkat çekti.
Türkiye MİT’i ve AKP tarafından 7 Temmuz’da Dîlok’ta “Türkmenler Meclisi” adı altında bir toplantı organize edlmiş ve Türkmenlerin “askeri güç” oluşturacağı belirtilmişti.
9 Temmuz tarihinde ise Girê Spî’de yaşayan Kürt, Arap, Türkmen ve Ermeni rûspîler, Girê Spî Kurucu İnşa Meclisi’ni oluşturmak için ilk toplantılarını yapmış ve kenti halkların kendisinin yöneteceği, bunun çin çalışmalara başlandığı belirtilmişti. DAIŞ kırıntılarının, Girê Spî halklarının toplantısından sonra Akçakale’de biraraya getirilmiş olmaları, ‘Türkiye’nin bölgeye müdahale hazırlığı’ olarak yorumlanıyor.
(eç/aç)

1 comment:

  1. rûspîler nedir kardeşim? adamakıllı kanaat önderleri yazsana bu ne saçmalık ben de Oruspiler yazıyo sandım tövbe est.

    ReplyDelete