Breaking News

Burkan al Firat Komutani Haqi Kobani: IŞİD Tum Cephelerde Buyuk Kirilmaya Ugradi

Haqi Kobani (Photo Mahmoud Balli)
Dün Ain Isa’nın tamamen temizlendiğini duyurdunuz. Ain Isa’da ve diğer cephelerindeki son durum ne?
Haqi Kobani: IŞİD son zamanlarda birçok noktada geniş saldırılar başlattı. Bu şekilde başlattığımız operasyonları durdurmak istediler. Ain Isa ve tum cephelerde birçok saldırdılar ama buyuk kırılmaya uğradılar. İki gün önce kamuoyuyla paylaştığımız gibi, 140 çete öldürüldü ve bunlardan 94 kişinin cenazesi bizim elimizde. Dün ve bugün öldürdüklerimizin dışında bu sayı. Ain Isa’yı dün tamamen kontrolümüz altına aldık. Dün gece tekrar saldırmaya çalıştılar fakat geri püskürtüldüler.
İki gün önce bazı medya kuruluşları Ain Isa’nın IŞİD’in eline geçtiğini duyurdular. Gerçek miydi bu, neden böyle bir haber yayıldı?
Haqi Kobani: Bu haberi duyuran medya kuruluşların nasıl medya olduklarını anlamış değiliz. Malesef dünyanın tamami devrimden yana değil. Dünyanın yarısı IŞİD’i destekliyor, yarısı IŞİD’e karşı. Bize karşı propaganda olarak Ain Isa’nın IŞİD’in eline geçtiğini duyurdular. Gecenlerde IŞİD’liler bazı noktaları aldılar, ama stratejk noktalar hep bizim kontrolumuzdeydi. Fakat biz tekrar kontrolümüz altına aldık o noktaları. IŞİD bzi surekli mesgul edip, operasyonlarımız durdurmak istiyor. Dün o noktaları kontrol altına aldıktan sonra 5-6 kişinin araclarla kendini patlatma girişiminde olduğunu gördük. Daha bize yaklaşmadan öldürdük onları. IŞİD bize karşı kazanamıyor, ilerlemiyor. Hem havadan koalisyon saldırıları ile hem karadan bizim saldırılarımızla büyük darbeler alıyorlar. Yeni noktalara girmememiz için bizi oyalamak istiyorlar.
Hangi noktalar bu noktaral?
Haqi Kobani: Sırrin taraflarındayız şu an ve stratejik yerler bizim elimizde. Burada da şiddetli çatışmalar yaşanıyor. IŞİD her tarafta bizi zayıf düşürmeye çalışıyor. Fakat istedikleri gibi olmuyor.

Cephenin Fırat’tan Haseke’ye kadar genişlemesi işinizi zorlaştırmıyor mu peki?
Haqi Kobani: Biz de bu cephelere göre örgütlenmişiz ve bunun için tedbirler almışız.
Washington’da son üç dört gündür YPG ve Fırat Volkanı hakkında çok olumlu şeyler söyleniyor diplomatlar tarafından. Buradan verilen mesajları takip etme imkanınız oluyor mu?
Haqi Kobani: Evet gelişmeleri harfi harfine takip ediyoruz. YPG gücünü bütün dünyaya ispatlamış. En büyük ispat da Kobanê’de oldu. Elimizde sadece iki mahalle kalmıştı ve kazanacağımıza inanıyorduk. Bugün Ortadoğu’da Kürt güçleri dışında koalisyonla birlikte hareket edebilecek başka bir güç yok. Bizim uçaklarımız yok, koalisyon destek veriyor. Karada da örgütlü bir gücüz. Buna gören koalisyon de  YPG ile hareket ediyor. Bu sekilde IŞİD’e karşı zafer kazanabileceğini herkes gördü.
Sırrın çevresinde olduğunuzu söylediniz. Önümüzdeki günlerde savaş cephesinde neler olacak?
Haqi Kobani: Kamuoyuna bu konuda verecek bir bilgimiz yok şimdi. Velvele olsun istemiyoruz. Çatıştığımız her bölgeyi ele geçireceğiz, bu tartışılmaz bir gerçek. IŞİD bombalı araçlarla ne yaparsa yapsın biz yine de çatıştığımız yerleri almaya kararlıyız. IŞİD son iki üç günde dokuz on araba patlattı. Fakat biz tedbirlerimizi almışız, araba patlatmalarının bir önemi yok. Biz işimizi yapıyoruz.
Medyada Araplara ve Türkmenlere kötü davrandığınız yer almıştı. Neler diyeceksiniz bu konuda, diğer azınlıklarla ilişkileriniz nasıl?
Haqi Kobani: Medyada yer alan bu tür haberlerin gerçekle hiçbir alakası yok. Biz halkların kardeşliği esası üzerine hareket ediyoruz. Hiçbir halk için farklı bir uygulamamız yok. Bizim hedefimiz demokratik bir Suriye. Geçenlerde de bazı açıklamalar yaptık. Operasyonlarda olduğumuz için basında yer alıp almadığını bilmiyoruz, takip edemedik. Bizim tasavvurumuzda bir operasyon odası var. Bu odada Türkiye, IŞİD ve rejim var. Bunların medyası da Rûdaw, Orient, El-Cezire. Bunlar Suriye’deki devrime karşılar. Rûdaw ve Orient buradaki devrime sahip çıkıyorlarmış gibi yayın yapıyorlar fakat bunlar devrime karşılar. Biz IŞİD’e karşı başarılar elde ederken onlar aksi şeyler yazıyorlar. YPG’nin başarısı var ve onlar bu başarıdan memnun değiller.
***

Söyleşiyi Türkçe’ye çeviren @farfarinoo ‘ya teşekkürler

No comments