Breaking News

Rojava kadın kooperatifleri önemli gelişmeler sağladı

DÊRIK – Kadın Tarım Kooperatifi Dêrikli birçok kadın tarafından toplumsal yaşamı daha da güçlendirmek amaçlı, erkek egemenlikli sisteme karşı 2014 yılının sonlarında kuruldu.
Kadın Tarım Kooperatifi Yekîtiya Star ve Rojavalı kadınların ortaklığıyla ilk kurumunu 2014 yılının sonlarında kurdu. Kadın kooperatiflerinin kuruluş amacı, kadınların kendi kendilerini yönetmesi, yaşamın en temel ve en aktif alanlarında kendini ispat etmesi ve büyük adımlar atarak, başarılar sağlamasıydı.
Tarım kooperatifinin örgütsel sistemi
Kadın Tarım Kooperatifi 13 kişilik üyede oluşuyor. Bunlardan 3’ü yönetim, kooperatif çalışmalarını örgütlüyor. Tüm oluşumlardan kadınların kooperatiflerde yer alabilir.
Kooperatifin kuruluşundan şuana kadar 450 dönüm buğday toplanmış. Toprağa harcanan masraflar çıkarıldıktan sonra, ürünler eşit bir şekilde üyelere dağıtılmış.
Projenin genişletilmesi
Kadınlar ekim projesiyle büyük adımlar attıktan sonra, Kooperatif yöneticileri Yekîtiya Star  Örgütü ortaklığıyla projelerini daha da büyütme kararı aldı. Bu kapsamda üye sayısını arttırma ve kullanılan tarlaları daha da genişletme kararı alındı.
Kooperatif yöneticilerinden Elîfe Qasim, projeleri hakkında şunları söyledi, “Bu hamle ile amaçlarının kadınlara biz nebze olsun hizmet edebilmek ve kadınların durumlarını daha da iyi hale getirmek istedik.”
Qasim, Eski çağlarda ekonomik çalışmaların öncülüğünü kadınların geliştirdiğini, bunun tarihte de somut örneği olduğunu şöyle belirtti; “Neolitik çağda Tarım-köy devrimi kadın eksenli ekonomik, sosyal ve özgür bir yaşam hakimdi. Ve kadınlar bu özgür çağın öncüleriydi.” Şu anda ise egemen olan aklın yani erkek egemenlikli sistemden kurtulmanın yegane kurtuluş yolunun tersine çevirmek olduğunu söyleyen Qasim, kadınlar toplumlar için özgürlüğü farz kınınmış gücü olduğunu kaydetti.
Birçok kesimin kuşkulu yaklaşıp kadınların başarısız olacağını düşündüğünü de o kesimlere hatırlatan Qasim, onların o şekilde düşünmeleri kendilerini zayıflatmanın aksine daha da güçlendirdiğini belirtti. Qasim, başarı, azim ve iradenin sonucunda büyük adımlar atıldığını dile getirdi.
Qasim, tüm kadınların kendilerini örgütlemesi ve Tarım Kooperatiflerine katılmaları çağrısında bulundu.
(ad)
ANHA

No comments