Breaking News

Kürdistan’ın sınırlarını kanla çizdik

Kürdistan Bölge Genel Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, ''Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Kürdistan'ın sınırlarını da kanla temizledik, kanla çizdik'' dedi.

Kürdistan Bölge Genel Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, ”Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Kürdistan’ın sınırlarını da kanla temizledik, kanla çizdik” dedi.

İngiliz The Guardian gazetesi ”Kürdler IŞİD’e karşı savaşta ağır silah talep ediyor” başlığıyla yaymlanan raporda, Kürdistan Bölge Genel Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani’nin sözlerine geniş yer ayırdı.

Peşmerge’nin IŞİD’in işgal ettiği büyük bir alanı kurtardığı belirtilen raporda, Mesrur Barzani’nin, Musul’u kurtarma operasyonuna ilişkin, ”Biz saf değiliz, aksine uyanık ve olanlardan haberdarız. Arap topraklarını işgal etmeyeceğiz. Tek başımıza Musul’a girmeyeceğiz.” şeklindeki sözlerine yer verildi.

İngiliz hükümetinin şimdiye kadar Peşmerge Güçleri’ne yardım kapsamında 40 adet uçaksavar bataryası gönderdiğini belirten gazete, ancak Kürdistan’ın talep ettiği silahları vermeyi reddettiğini ve yardımların Bağdat üzerinden yapılmasında ısrarcı olduğunu yazdı.

Raporda, Mesrur Barzani’nin, ”İngiltere’den Afganiztan’daki silahlarını bize satmasını talep ettik. Ancak daha sonra gördük ki başka yere satılmış” dediği belirtildi.

Raporun devamında Barzani’nin şu sözleri yer aldı:

”Peşmerge Güçleri, Musul Barajı’da dahil, çok geniş bir alanı IŞİD işgalinden temizledi. Musul Barajı Irak’ın su ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor. Musul’un doğusu ve kuzeyi Büyük Kürdistan’ın bir parçasıdır. Kürdistan’da bizi karşılayan bölgelere gidiyoruz. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Kürdistan’ın sınırlarını da kanla temizledik, kanla çizdik.”

The Guardian yazısında, Mesrur Barzani’nin, Irak’ta uzun bir zaman boyunca Kürd dilinin yasak olduğunu hatırlatarak, ”Dilimiz yasaktı. Bu konuda konuşmak bile yasaktı. Iraklılar göre Kerkük sadece ekonomik altyapısı zengin bir bölge. Biz sadece ekonomik zenginliği için sevmiyoruz. Kerkük atalarımızın toprağı, o yüzden seviyoruz” dediği belirtildi.

Raporda ayrıca Barzani’nin, ”Iraklı güvenlik güçlerinin kendilerini hazırlaması süreci, IŞİD’e toparlanması için fırsat veriyor. Bu yüzden bölge ve dünya için sürekli bir tehdit unsuru oluyorlar. IŞİD’in yenilgiye uğratılması için daha fazla kara gücünün seferber edilmesine ve Kürdlerin desteklenmesine ihtiyaç var. Bu yüzden Kürdlere silah verilmesinden çekinilmemeli” şeklindeki tespitine yer verildi.
BasNews

No comments