Breaking News

YPG Komutanı: Türkiye kendini ateşe atar

DÎCLE MUSA
KOBANİ – YPJ Komutanı Zozan Kobani, Kobani’ye yapılan son barbar saldırılarda “Kürt halkının başarısını sindiremeyen Türk devletinin çetelere destek sunduğunu belirtti. Zozan Kobani, Rojava’ya girmesi durumunda ise Türkiye’nin kendisini ateşe atmış olacağını belirterek “bu Türkiye için bir yenilgi olacaktır” dedi.
YPG/YPJ Kobani Komutanı Zozan Kobani, DAIŞ çeteleri tarafından yapılan vahşi saldırı, gerçekleşen katliam, amaçları, Türkiye’nin son çıkışları hakkında ANHA’nın sorularını yanıtladı.
* Halkın ve herkesin kafasını meşgul eden bir soruyla başlamak isitiyoruz. DAIŞ çeteleri bölgeye nasıl girdiler, sayıları ne kadardı? Nasıl Bu kadar savunma güçleri arasından geçerek katliam gerçekleştirdiler?
DAIŞ çeteleri Özgür Suriye Ordusu’nun üniformalarını giyerek ve onların bayrağını taşıyarak gelmişler. Yine kendilerini YPG savaşçılarına benzetmişler. Mesela savaşçılarımızın kullandıkları kefiyeleri kullanmışlar, tanınmamak için kefiyeleri başlarına sarmışlar ki kontrol noktalarımızda durdurulmasınlar. Çeteler 9 araçla ayrı ayrı sınır bölgelerinden gelerek Zirek ve Ereba Sepeta köylerinin orta yerinde buluşuyorlar. Bunlardan bir gurup çete Berxbotan köyüne geçerek 26  sivil insanı evlerinin içinde öldürüyorlar. Bir gurup çete de direkt kente geçiyor.
Yine Türkiye sınırında bomba yüklü bir araç patlatıyorlar ve bir gurup da yürüyerek alana geçiyor, önlerine çıkan herkese ateş açarak katliam yapıyorlar. Aynı zamanda Yukarı Şêxler köyüne de saldırıyorlar. Yani o gün 3 ayrı yerden saldırı yapıyorlar.
3 bölgede yaptıkları saldırı,  savunma güçlerimiz tarafından kırılıyor; Şêxler, Berxbotan ve Şehit Xabur tepesinde cenazleri kalıyor.  Türkiye’ye kaçan çeteler dışında operasyondan kimse sağ kurtulamıyor.
* Bölgede bir çok köy var, DAIŞ çeteleri neden sadece Berxbotan köyüne saldırıyorlar? Neden bu köy?
Berxbotan, yurtseverliğiyle bilinen bir köydür ve Ereba Sepeta köyü yolu üzerindedir. Bu yoldan buğday ambarına  ve sınıra gidiliyor. Çeteler bu yoldan gelirken Berxbotan onların yolu üzerine düşüyor. Çeteler kendilerine yol açabilmek için burada katliam yapıyorlar. Şehit Xabur tepesi (Girê Sêvê) bizim güçlerimiz için stratejik  bir öneme sahip olduğundan çeteler buraya saldırarak, Qerekozax köprü hattını bize kapatmak istiyorlar.
* Sizce DAIŞ çeteleri güçlerini nasıl buraya getirdiler, onlara destek olanlar var mı? Eğer varsa bunlar kimlerdir ve neden çetelere destek verdiler?
Tabi ki, DAIŞ çeteleri tek başlarına bu katliamı gerçekleştirmediler. Onlara yardımcı olanlar ve dışarıdan destek sunanlar var. Bu saldırı büyük bir plan sonucu yapılmıştır. DAIŞ çetleri dışardan destek almadan özellikle Türk devletinin yardımı olmadan bu saldırıyı gerçekleştiremez. Türk devletinin de bu saldırıda desteği var. Bu saldırıyla amaçlanan,  halkı korkutarak göçe zorlamaktır. Yine YPG/YPJ güçlerinin savunma gücü olarak Rojava’da kalmasını istemiyorlar.
* Bu katliama Türk devleti nasıl destek oldu, elinizde delil var mı?
Evet; yine belirtiyorum. Türkiye sınırında bomba yüklü araç patlatılırken, bir gurup çete yürüyerek sınırı geçiyor ve  kente giriyor. Takviye güçleri ve cehpanelerinin çoğunluğu Türkiye sınırından geçirilerek getiriliyor. Çatışmalar başladıktan sonra 7 DAIŞ çetesi Türkiye sınırına doğru kaçarak Türkiye’ye sığındı. Yine 24 Haziran’da Türkler DAIŞ çetelerinin Cerablus’tan Kobani’ye geçtiklerini söylediler. Bunlar çetelerin Kobani’ye saldıracaklarını nereden biliyorlardı? Tüm bunlar gösteriyor ki, Türk devleti DAIŞ çetelerine destek sunmuş. Türk devleti ve DAIŞ çeteleri ortak bir antlaşma yapmışlar. Gire Spi düştükten sonra Türkiye çok büyük bir tepki gösterdi. Daha önceden de Tayip Erdoğan, DAIŞ çetelerinin komşuluğu PYD’nin komşuluğundan daha iyidir anlamına gelecek bir açıklama yapmıştı.
* Kobani halkı büyük bir başarı sağlamışken bu saldırı ne anlama geliyor, bu saldırının amacı neydi? Türkiye bunun neresinde duruyor?
Kobani özgürleştirildikten sonra, Gire Spi ve Rakka’ya bağlı Eyn İsa alanlarının da özgürleştirilmesiyle, askeri ve siyasi olarak çok büyük bir başarı elde edildi. YPG/YPJ güçlerinin bu başarası herkesin dikkatini çekti, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. ‘DAIŞ terörü karşısında ancak YPG/YPJ durabilir ve savaşabilir’ gibi yorumlar yapıldı. Dünya tarihinde terör saldırıları karşısında hiç bir güç Kürtler kadar güçlü direnemediler. Bu da çetelerde büyük bir korku yaratıyor.
DAIŞ çeteleri İslamiyet adı altında mübarek Ramazan ayında hiç bir zaman unutulmayacak bir katliam gerçekleştirdiler. DAIŞ çetelerinin YPG/YPJ güçleriyle askeri bir savaş hedefleri yoktu. Eğer böyle bir hedefleri olsaydı, askeri cepheden saldırırlardı.  Onlar güçlerimiz karşısında başarısız olacaklarını ve onlara çok güçlü darbe vuracağımızı biliyorlardı. Amaçları halka saldırarak katliam gerçekleştirerek halkın gözünü korkutmak ve halkın YPG/YPJ güçlerine olan güvenini ve inancını sarsmaktı.
Kürt ve Arap bölgelerinin DAIŞ çetelerinden özgürleştirildiğini gören çeteler hiç bir şey yapamıyorlardı. Bu nedenle çeteler toparlanma kararı alarak saldırdılar. Halkımız, özellikle Kobani halkı DAIŞ çetelerinin saldırısı karşısında eşsiz bir direniş sergilediler. Çeteler Kobani’nin sakinleştiğini, halkın geri dönerek kentlerini yeniden inşa ettiklerini görünce bu düzeni, birliği bozmak istediler. Bir kez daha halkı göçe zorlamak için saldırdılar.
DAIŞ terörü tüm dünya ve Türkiye için bir tehlike oluşturmaktadır. Bugün bu terör Rojava’da ama yarın Türkiye’ye de geçebilir. Türk devleti duyarlı olmalıdır, tavrını netleştirerek bu karanlık güce destek vermekten vazgeçmelidir. Geçmişte Türklerle bir çok ortak çalışmalar yürüttük, biz Türkiye ile çelişkiler yaşamak istemiyoruz. Biz dostluk ve komşuluk yapmak istiyoruz. Türk devleti bilmelidir ki biz hiç bir zaman onlar için tehlike oluşturacak bir güç olmayız. Önümüzdeki süreçte Türkiye’ye destek sunacak güç yine Kürt halkı olacaktır.
* 7 Haziran’da Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da seçimler oldu ve HDP bu seçimden başarıyla çıktı. Türk devletinin DAIŞ çetelerine böyl açıktan destek sunmasının HDP’nin seçimlerden başarıyla çıkmasının da etkisi olabilir mi?
Hiç süpesiz bu süreç birbiriyle bağlantıldır. HDP’nin seçimlerden başarıyla çıkması ve Kobani’de elde edilen başarılar birbiriyle bağlantıldır. Türk devleti seçimlerde Kürtlerin böyle bir başarı elde edebileceğine inanmıyordu. 12 yıldan sonra AKP iktidarı yıkıldı, tek parti olmaktan çıktı. Bu da AKP’nin siyasi olarak Türkiye’de düşüşü anlamına geliyor. Bu siyasi düşüş, DAIŞ’e destek sunması için bir gerekçe oldu.
Son günlerde, Türk devlet yetkilileri bölgeye müdahale edeceklerini söylüyorlar. Böyle bir müdehale kendisiyle birlikte hangi sonuçları doğurur? Türkiye ne yapmak istiyor?
Çetelerle savaşmak için sınırı geçecek diyorlar, bu doğru değil. Çünkü biz çok iyi biliyoruz ki Türk devleti DAIŞ çeteleriyle savaşmaz. Türk devletinin Cerablus’u geçmesi ya da Rojava sınırını geçmesi Türkiye için bir yenilgi olacaktır. Türkiye bu yaklaşımıyla kendisini ateşe atmış olur. Bir devlet sınırlarımı koruyorum gerekçesiyle başka bir devletin sınırını ihlal edemez. Eğer geçerse bu başka bir ülkenin topraklarını işgal anlamına gelir. Her şeyden önce Türk devleti DAIŞ karşısında bir tutum sahibi olmalıdır. Üstü kapalı bir şekilde sürekli DAIŞ’le ilişkileri yok deniliyor. Ama diğer yandan da çetelere cephane göndererek yardım ediyor. DAIŞ çeteleri Türk devletinin hastahanelerinde tedavi ediliyor. Hatta çetlerin askeri eğitimlerinin bir kısmı Türk subaylarının gözetiminde yapılıyor. Telsizlerde Türkçe konuşanlar var.  DAIŞ çetelerinin bir kısmı Türk komutanları tarafından eğitiliyor, bunlar gözle görülmüş şeylerdir.
* Son olarak Kobani halkına ve  katliam karşısındaki direnişi için bir şey diyor musunuz?
YPG komutanlığı olarak yaşamını yitiren sivil şehitler için özeleştirimizi veriyor, çocukları bu katliamda kurban olan annelere, babalarını ya da annelerini bu katliamda kaybetmiş çocuklara ve yakınlarını kaybeden tüm ailelere baş sağlığı diliyoruz. Yine bu katiamda yaralananlara da acil şifa diliyoruz. Halepçe, Qamışlo, Roboski, halen gözlerimizin önünde. Kobani halkı YPG/YPJ savaşçılarına çok büyük destekler ve yardımlarda bulunmuştur. Şehitlerimizin intikamını çok yakında alacağımıza dair halkımıza söz veriyoruz. Onların kanı yerde kalmayacaktır. YPG/YPJ olarak tek kişi kalana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Halkımız çok yurtsever,  fedakar ve değerlerine bağlıdır. Bugünden sonra da halkımız kendisini ayakta tutacaktır. bu gücü vardır.

No comments